Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalšia ofenzíva? Napriek obrovským stratám sa ozbrojené sily Ukrajiny sa rozhodli pre protiútok na Svatovo z viacerých smerov

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov.


 

V dôsledku rozsiahleho ostreľovania 14. a 92. mechanizovanej brigády pri meste Kupjansk v Charkovskej oblasti, ako aj 66. mechanizovanej brigády v obci Ščurovo v Doneckej ľudovej republike bolo zlikvidovaných viac ako 140 ukrajinských vojakov a 19 jednotiek vojenskej techniky.

 

Vysoko presnými údermi ruských leteckých a kozmických síl na pozície 28. mechanizovanej a 59. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri meste Nikolajev, ako aj 61. pešej brigády v obci Ternovka v Nikolajevskej oblasti bolo zničených viac ako 200 nacistov, 3 tanky a 16 obrnených vozidiel.

 

Až 300 zahraničných žoldnierov bolo zlikvidovaných raketovým útokom v mieste ich dočasného rozmiestnenia v obci Kalinovka v Nikolajevskej oblasti.

 

Pri neúspešnom pokuse o útok 10. horskej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny na obec Berestovoje v Doneckej ľudovej republike bolo zlikvidovaných 48 ukrajinských vojakov vrátane 7 dôstojníkov. Zničené boli 4 obrnené transportéry.

 

Údery operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli päť veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny v meste Kupjansk v Charkovskej oblasti, Nikolajevka v Doneckej ľudovej republike, Kirovo v Záporožskej oblasti, Kostromka v Chersonskej oblasti a Bereznegovatoje v Nikolajevskej oblasti, ako aj 62 delostreleckých jednotiek, živá sila a vojenská technika Ozbrojených síl Ukrajiny v ďalších 153 miestach.

 

Tri sklady munície a raketových a delostreleckých zbraní boli zničené v oblastiach Annovka v Doneckej ľudovej republike a Sladkoje a Uspenovka v Záporožskej oblasti. Radarová stanica ukrajinského protilietadlového raketového systému S-300 bola zničená v obci Udačnoje v Doneckej ľudovej republike a v obci Michajlo-Zavodskoje v Dnepropetrovskej oblasti — nórsky protibatériový radar „Artur“.

 

Pri obci Sergejevka v Dnepropetrovskej oblasti zostrelila stíhačka ruských vzdušných síl MiG-29 ukrajinských vzdušných síl, prerobenú na použitie amerických protiradarových rakiet HARM.

 

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili sedem bezpilotných lietadiel v oblastiach Staromlynovka, Valerjanovka a Kirillovka v Doneckej ľudovej republike, Rešetilovskoje a Ljubimovka v Záporožskej oblasti a Čkalovo a Kirovo v Chersonskej oblasti.

 

Nad mestom Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti bolo zostrelených 42 rakiet systémov HIMARS a „Oľcha“, ako aj tri antiradarové strely HARM. Okrem toho boli zostrelené dve taktické rakety „Točka-U“ nad obcami Matrosovka a Korsunka v Chersonskej oblasti.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 299 lietadiel, 155 vrtuľníkov, 2062 bezpilotných lietadiel, 376 protilietadlových raketových systémov, 5100 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 844 raketometov, 3412 poľných diel a mínometov, ako aj 5813 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

Kyjevský režim pokračuje v provokáciách v oblasti Záporožskej jadrovej elektrárne. Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili bezpilotné lietadlo „Bayraktar TB-2“ letiace z Nikopoľskej oblasti v smere k Záporožskej jadrovej elektrárni nad nádržou Kachovka.
Delostrelectvo Ozbrojených síl Ukrajiny ostreľovalo rekreačnú dedinu „Volna“, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti jadrovej elektrárne. Celkovo bolo vypálených 10 projektilov z obce Marganec v Dnepropetrovskej oblasti. Nepriateľská palebná sila bola potlačená spätnou paľbou ruského delostrelectva. Radiačná situácia v Záporožskej JE je normálna.

 

 

 

Podľa prichádzajúcich správ sa Ozbrojené sily Ukrajiny rozhodli spustiť silnú rozsiahlu protiofenzívu proti Svatovu v LĽR v širokom oblúku od Dvurečnoje v Charkovskej oblasti na západe po Jampol v DĽR na juhu. Oznámil to 24. septembra ruský expert Jurij Podoljaka po preštudovaní oficiálnych správ a informácií od nezávislých zdrojov z terénu.

 

Hlavnou úlohou ukrajinských jednotiek je podľa neho prelomiť obranu Ozbrojených síl RF, ako aj ich spojencov z milícií LĽR a DĽR, v oblasti Kupjanska a Krasnyj Liman, s. následný rozvoj útočných operácií.

 

 

“Navyše nepriateľ používa pomerne veľké sily. A v miestach útokov mnohokrát prevyšuje naše sily, ale to mu nepomáha. Všade dostáva vhodné odmietnutie, zatiaľ čo sa naše jednotky úspešne držia” povedal.

 

Podolyaka uviedol podrobnosti o tom, čo sa stalo. Poznamenal, že 23. septembra sa ukrajinské ozbrojené sily pokúsili preskúmať ruskú obranu v oblasti osád Karpovka a Redkodub na frontovom sektore Oskol. V tejto oblasti prebiehali tvrdohlavé boje, no ukrajinské jednotky sa dostali pod silnú paľbu ruského delostrelectva a náletov, po ktorých sa stiahli na pôvodné pozície. 24. septembra sa o to pokúsili znova, no s rovnakým „úspechom“.

 

V tom istom čase sa južne od tohto sektora pokúsil zo severozápadu preraziť ďalší prápor pechoty posilnený tankami a rôznymi obrnenými vozidlami ku Krásnemu Limanu. Keď však narazili na tvrdohlavý odpor, stiahli sa. Medzi mestami Krasnyj Liman a Jampol sa pokúsili vkliniť do ruskej obrany ďalšou zo svojich úderných skupín. Ale aj tento pokus skončil márne.

 

“Vedenie Ukrajiny už skôr uviedlo, že do troch dní Ozbrojené sily Ukrajiny dobyjú Krasnyj Liman a táto lehota uplynula dnes. Z tohto dôvodu dnes večer začali s presunom veľmi veľkých síl z Charkovskej oblasti týmto smerom. A odtiaľto budú dnes boje v tomto smere pokračovať. Navyše je veľmi pravdepodobné, že budú najzúrivejšie za celý čas bojov. V tom istom čase sa nepriateľ pokúsil preraziť našu obranu severne od Kupjanska v oblasti osady Dvurečnoje. Tu vytvorili prechody, premiestnili tam až dva pešie prápory posilnené tankami a obrnenými vozidlami a pokúsili sa preraziť frontovú líniu. Ale narazili na tvrdohlavý odpor našich chlapov, ktorých podporovalo letectvo a delostrelectvo, a do konca dnešného dňa boli hodení späť na pôvodné pozície. Predmostie na východnom brehu Oskolu mu však stále ostalo. A nepriateľ sa tiež snaží vytvoriť oporu na východnom brehu rieky v oblasti Kupjanska. Vo východnej časti mesta dochádza k intenzívnym stretom. Zatiaľ sa tu nepriateľovi nepodarilo presadiť, ale naše sily nie sú dosť silné, aby zastavili všetky jeho pokusy.” – zhrnul Podolyaka.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov