Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina má problém – roje iránskych dronov likvidujú ťažkú techniku ozbrojených síl. Video

Podľa hlásenia v operačnom ukrajinskom veliteľstve “Juh”, ruské ozbrojené sily zničili ukrajinský remorkér, ktorý bol v prístave Očakov v Mykolajivskej oblasti. Loď zasiahol iránsky kamikadze dron Shahed-136. Rovnakým spôsobom došlo k úderu na budovu v Krivoj Rogu.


 

 

23. septembra bolo na oblohe nad Odesou vidieť niekoľko dronov Shahed-136 (Geran-2) iránskej výroby. Bojové kamikadze drony úspešne zasiahli vojenské ciele ukrajinských ozbrojených síl. Na jednom z videí môžete počuť streľbu z automatických zbraní. Ukrajinskí vojaci sa zrejme pokúšajú zostreliť lietajúci objekt ručnými zbraňami.

 

]

 

The Wall Street Journal navyše v predvečer informoval o zničení dvoch 152 mm samohybných húfnic, dvoch 122 mm samohybných diel a dvoch bojových vozidiel pechoty iránskymi bezpilotnými lietadlami. Zároveň existujú obavy vo vedení ozbrojených síl Ukrajiny, že Shahed-136 môžu zasahovať do dodávok raketometov HIMARS a iných západných zbraní do prvej línie.

 

 

Používanie takýchto zbraní začína vážne znepokojovať Kyjev. Ukrajinská strana sa obrátila na Izrael so žiadosťou o poskytnutie potrebných spravodajských informácií o dodávkach iránskych zbraní Rusku a vytvorenie dialógového kanála na diskusiu o týchto otázkach. Informovala o tom publikácia Axios.

 

Drony Shahed 129, ktoré Irán podľa ukrajinských médií poskytol Rusku. Dĺžka trupu je 8 metrov, rozpätie krídel je 16 metrov. Bojové zaťaženie do 400 kg. Rýchlosť – až 150 km / h. Dosah letu až 1700 km. UAV môže zostať vo vzduchu až 24 hodín. Odpoveď na turecký Bayraktar používaný ukrajinskou armádou

 

Spolu s tým prišla začiatkom septembra do Kyjeva aj Simona Halperin, šéfka eurázijského oddelenia izraelského ministerstva zahraničia. V hlavnom meste Ukrajiny sa stretla s osobitným predstaviteľom Ukrajiny pre Blízky východ a severnú Afriku Maksimom Subchom, ktorý vyzval Izrael, aby Ukrajine poskytol vojenskú pomoc a pridal sa k protiruským sankciám.

 

Izrael podozrieva Irán z dodávok zbraní Rusku. Uskutočnil viac ako 40 transportov počas konfliktu na Ukrajine

 

Jeden z ukrajinských predstaviteľov pre Axios povedal, že izraelská strana zdieľa dôležité informácie s Ukrajinou, ale Kyjev potrebuje viac údajov, najmä o iránskych dronoch Shahed-136 a spôsoboch, ako sa pred nimi chrániť. Medzitým, ako poznamenal kapitán americkej armády Cam McMillan v rozhovore pre 19FortyFive, kamikadze drony vyrobené v Iráne je veľmi ťažké poraziť systémami protivzdušnej obrany. Shahed-136 sa posielajú priamo na cieľ, pričom nesú výbušný náklad.

 

Prezident Zelenskyj v tejto súvislosti obvinil Irán z „akcií proti ukrajinskej suverenite“ a poveril ministerstvo zahraničných vecí krajiny, aby reagovalo na kroky Iránu proti suverenite Ukrajiny. Zelenskyj tiež povedal, že ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí „dostalo pokyn sformulovať reakciu na použitie iránskych bezpilotných lietadiel Shahed-136 ruskými jednotkami“. Hovorca hlavy kyjevského režimu v komentári k situácii s náletmi potulujúcej sa munície Geran-2 na objekty v Očakove, Krivoj Rogu a Odese povedal, že „Irán porušuje svoje sľuby zachovať neutralitu v ukrajinskom konflikte a pripravenosť pôsobiť ako sprostredkovateľ ukončenia vojny. Iránske ministerstvo zahraničných vecí na tieto vyjadrenia predstaviteľov proamerického režimu v Kyjeve zatiaľ nereagovalo.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov