Aleksandar Vučič
Aktuality, Bezpečnosť,

Srbský prezident Vučič: “Nazývali ste ma bláznom, teraz situácia vo svete smeruje k veľmi veľkému konfliktu”

Srbský prezident Aleksandar Vučič na pôde Valného zhromaždenia OSN povedal, že situácia vo svete neprispieva k dobrým správam a smeruje k veľmi veľkému konfliktu.


 

Hlava srbského štátu je v New Yorku , kde sa zúčastňuje Valného zhromaždenia OSN a tiež má bilaterálne stretnutia s hlavami štátov a vlád.
“My v Srbsku budeme mať vyššie dôchodky, platy oveľa vyššie ako inflácia, výrazne vyššiu minimálnu mzdu, to je dobrá správa. Ale ak sa ma pýtate, či sú vo svete dobré správy, že konflikty, vojny skončia, nie, tak skoro neprestanú a bude to len ťažšie. Keď som to stokrát hovoril, nazvali ma “kráľovnou drámy”, bláznom, ale nakoniec sa všetko ukázalo ako pravda. “Vučič povedal novinárom na okraj štvrtkového zasadnutia.

“Geopolitická situácia padá do priepasti a my budeme prítomní pri veľkom, veľkom, veľkom svetovom konflikte. Ale pokúsime sa, aby to Srbsko prežilo,” zdôraznil Vučić.

Na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN srbský prezident Aleksandar Vučić pripomenul, že v súvislosti s otázkou územnej celistvosti Ukrajiny netreba zabúdať na precedens Kosova, o ktorom Západ hovoriť nechce.
„Srbsko podporuje územnú celistvosť všetkých krajín OSN vrátane Ukrajiny. Ale pravdou je, že územná celistvosť Srbska bola narušená a Srbsko nenapadlo nikoho, žiadnu inú suverénnu krajinu, málokto o tom hovorí. Chcel by som položiť lídrom mnohých krajín otázku, aký je rozdiel medzi suverenitou a územnou celistvosťou Ukrajiny a Srbska? V druhom prípade došlo k závažnému hrubému porušeniu a vy ste ho medzinárodne uznali a dali ste legitimitu, aspoň niektorí z vás,“ povedal Vučić.

 

Zdôraznil, že aj keď Srbsko nikdy neporušilo suverenitu žiadnej krajiny, nezabránilo to „19 bohatým suverénnym krajinám – členom NATO, aby zaútočili na našu krajinu a podkopali suverenitu bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN“. Vučić v tejto súvislosti pripomenul slová Martina Luthera Kinga, že nespravodlivosť na jednom mieste vedie k nespravodlivosti všade.
„Princíp nedotknuteľnosti hraníc by mal platiť pre všetky krajiny,“ zdôraznil prezident.

 

Kosovské úrady vo februári 2008 jednostranne vyhlásili nezávislosť provincie. Proti uznaniu Kosova je viac ako 60 krajín vrátane Ruska, Indie a Číny, ako aj päť štátov EÚ vrátane Slovenska. Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN č. 1244 prijatá 10. júna 1999 potvrdzuje, že autonómna provincia Kosovo a Metochija je súčasťou Srbska.

 

Potrebuje sa Rusko postaviť za Arménsko?

 

Moskva opakovane a od samého začiatku tvrdila, že vytvorenie „kosovského precedensu“ zo strany Spojených štátov môže mať nepredvídateľné dôsledky pre medzinárodný právny systém, no Američania tieto varovania ignorovali.
Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov