Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily zničili už takmer tristo ukrajinských vojenských lietadiel

Počas ruskej špeciálnej vojenskej operácie už bolo zničených takmer 300 ukrajinských vojenských lietadiel, informovalo v piatok ruské ministerstvo obrany.


 

„Celkovo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie bolo zničených 298 lietadiel, 155 vrtuľníkov, 2 054 bezpilotných prostriedkov, 376 protilietadlových raketových systémov, 5 077 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 844 bojových vozidiel viacnásobných odpaľovacích raketových systémov, 3 410 poľných delostreleckých diel a mínometov, ako aj 5 794 jednotiek špeciálnych vojenských vozidiel,“ uviedlo v správe vojenské oddelenie.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov.

 

V Kramatorsku bola zasiahnutá 81. brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny, podľa Ministerstva obrany RF bolo zabitých vyše 220 militantov.

 

V meste Slavjansk a obci Ozernoje v Doneckej ľudovej republike boli zasiahnuté paľbou jednotky zahraničných žoldnierov. Zahynulo viac ako 100 militantov.

 

Vysoko presné zbrane ruských vzdušných a kozmických síl pri meste Záporožie zasiahli pozície taktickej skupiny „Čajka“, ako aj pozície dočasného rozmiestnenia nacistických práporov „Skif“, „Dnepr“ a „Gepard“. Bolo zničených viac ako 190 militantov a 12 jednotiek vojenskej techniky.

 

Útoky operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli pozície dočasného rozmiestnenia 59. motorizovanej pechoty a 63. mechanizovanej brigády v oblastiach Bezimennoje a Ternovyje Pody v Nikolajevskej oblasti. Straty kyjevských síl predstavovali viac ako 130 militantov.

 

V priebehu dňa boli zasiahnuté aj štyri veliteľské stanovištia vrátane 14. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Dvurečnaja v Charkovskej oblasti, 9. pluku Národnej gardy pri obci Primorskoje v Záporožskej oblasti, ako aj veliteľské a pozorovacie stanovištia 2. a 3. práporu 65. mechanizovanej brigády v oblastiach Novoandrejevka a Verchňaja Tersa v Záporožskej oblasti. V 142 ďalších miestach bolo zničených 74 delostreleckých jednotiek, živá sila a vojenská technika Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Tri sklady munície a raketových a delostreleckých zbraní boli zničené v meste Záporožie a obci Monachinovka v Charkovskej oblasti a Donecku v Doneckej ľudovej republike.

 

Neďaleko obce Nikiforovka v Doneckej ľudovej republike bol zničený ukrajinský protilietadlový raketový systém „Buk-M1“.

 

Stíhacie letectvo ruských vzdušných síl zostrelilo vo vzduchu jednu ukrajinskú stíhačku MiG-29 pri obci Novoselovka v Nikolajevskej oblasti, ako aj dva Su-25 ukrajinských vzdušných síl pri obciach Vesjoloje v Chersonskej oblasti a Kamyševka v Doneckej ľudovej republike.

 

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 19 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Novaja Kachovka, Tomarino, Novorajsk, Šljachovoje, Miroljubovka, Beljaevka, Kresčenovka, Bruskinskoje a Čkalovo v Chersonskej oblasti, Ljubimovka v Záporožskej oblasti, Valerjanovka, Trepolie, Vladimirovka, Gornoje, Charcyzsk, Novoalexandrovka, Jevgenovka, Terny a Krasnaja Poljana v Doneckej ľudovej republike.

 

V oblastiach Plodovoje a Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti systémy protivzdušnej obrany zostrelili 42 rakiet amerického systému HIMARS, ako aj „Oľcha“.
Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov