Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko zmodernizovalo jednu z najtajnejších skúšobní zbraní

Skupina Western Orbital Group pozorne sleduje ruské vojenské zariadenia. Na webe sa objavili publikácie, že Ruská federácia výrazne zmodernizovala jedno zo svojich najtajnejších zbrojných testov v Archangeľskej oblasti. Napríklad snímka urobená v júli 2022 ukazuje, že sa tam objavil nový radarový alebo telemetrický komplex.


 

Treba poznamenať, že hovoríme o 45. štátnom centrálnom morskom poligóne ruského námorníctva (vojenská jednotka 09703), ktorý je súčasťou Bielomorskej námornej základne a nachádza sa v blízkosti obcí Nenoksa a Sopka pri Severodvinsku. Začiatkom augusta 2019 došlo na mieste k silnému výbuchu , po ktorom nasledoval požiar. Podľa Ministerstva obrany Ruskej federácie došlo počas testovania pohonného systému na kvapalné palivo k mimoriadnej udalosti. Rosatom zároveň informoval o smrti piatich svojich zamestnancov a zraneniach a popáleninách ďalších troch.

 

 

Západní experti teraz tvrdia, že v posledných rokoch sa v tomto vojenskom objekte vykonali vážne rekonštrukčné práce. Zastaraný komplex na testovanie balistických ponorkových a námorných riadených striel sa zmenil na moderné testovacie miesto na testovanie najnovších a pokročilých zbraňových systémov.

 

 

Od roku 1954 bolo na testovacom mieste odskúšaných 11 základných a 13 modifikácií strategických raketových systémov s balistickými raketami, 8 systémov s riadenými strelami, 10 raketových systémov s protilodnými raketami a 2 raketové systémy zem-vzduch. Taktiež tam bolo uskutočnených cez 2 500 štartov balistických a riadených striel a viac ako 1 000 štartov kozmických aparátov a balistických rakiet z polygónov strategických raketových síl a leteckých síl.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov