Iran Air Cargo
Aktuality, Letectvo,

Iránske transportné lietadlá čoraz častejšie lietajú do Moskvy. Západní analytici varujú

Lietadlá s nákladom z Iránu už takmer päť mesiacov lietajú z Teheránu do Moskvy a Moskovskej oblasti so zvýšenou frekvenciou. V poslednej dobe čoraz častejšie prichádzajú iránské transportné lietadlá. Navyše, v odbornej komunite sa tento fenomén už nazýva „iránsky expres“ alebo „púť do tretieho Ríma“.


 

Napríklad len od 27. marca do 27. júla zaznamenali v tomto smere viac ako 40 letov Iran Air Cargo, Pouya Air a Qeshm Fars Air. To vzbudilo záujem medzi analytikmi, ktorí odhadujú, že Irán do Ruska prepravuje lietadlá vrátane bezpilotných lietadiel pre ozbrojené sily RF, ktoré vykonávajú protivzdušnú obranu na Ukrajine.

 

 

Teraz monitorovacie zdroje tvrdia, že len tento týždeň (12.-18. september) prebehli minimálne 4 nákladné lety. 3 lety uskutočnilo lietadlo Il-76 leteckej spoločnosti Pouya Air, ktorá patrí iránskym IRGC, a 1 let Boeing-747 spoločnosti Saha Airlines, ktorá patrí iránskym vzdušným silám.

 

 

Nedávno sa objavili prvé dôkazy o použití iránskych kamikadze dronov (túlajúca sa munícia) typu Shahed-136 (M214 Geran-2) proti Ozbrojeným silám Ukrajiny na území Ukrajiny. To vyvolalo bolestivú reakciu v Kyjeve a ozveny vo Washingtone. Militantná lobby v Spojených štátoch začala požadovať vyslanie rakiet dlhého doletu na Ukrajinu.

 

 

V odbornej verejnosti sa začalo hovoriť o tom, že Ozbrojené sily RF začali hon na ukrajinské delostrelectvo, vrátane toho, ktoré Ozbrojeným silám Ukrajiny dodávali západní partneri Ukrajiny. V Kyjeve sa začali objavovať fotografie a videá z bojovej zóny, na ktorých boli zničené rôzne zbraňové systémy Ozbrojených síl Ukrajiny, ťahané húfnice M777, samohybné delá Akacia a iné.

 

Navyše, odborníci a ukrajinský vojenský personál sa zhodujú v tom, že vďaka iránskym bezpilotným lietadlám môžu Rusi anulovať všetko úsilie dodaných odpaľovacích zariadení M142 HIMARS a M270. V každom prípade tieto odpaľovacie zariadenia teraz určite nebudú schopné zariadiť „streľbu bez maskovania. To všetko nasvedčuje tomu, že ruské ministerstvo obrany sa aj takýmto trochu extravagantným spôsobom popasovalo s riešením naliehavého problému.

 

“Pre Ukrajinu bude ťažké čeliť dronom z Iránu, ktoré používa Rusko. Počas prebiehajúceho konfliktu počas minulého týždňa začali ozbrojené sily RF aktívne používať iránske kamikadze drony typu Shahed-136 proti ozbrojeným silám Ukrajiny.” Píše americké vydanie The Wall Street Journal s odvolaním sa na ukrajinské zdroje a odborníkov zo Spojených štátov. Publikácia poznamenáva, že spomínané drony sú videné nad pozíciami ukrajinskej armády v Charkovskej oblasti. Ukrajinská armáda sa zároveň sťažuje na straty spôsobené dronmi. Kyjev priznáva, že tieto drony, ktoré lovia rôzne zbraňové systémy a lietajú v malej výške, sa stávajú skutočným problémom, pretože je ťažké ich odhaliť. Ukrajinci preto žiadajú Spojené štáty, aby ich pred touto pohromou ochránili poskytnutím určitého vybavenia na protiopatrenia. Tvrdia, že len v zóne zodpovednosti 92. samostatnej mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v dôsledku útokov bezpilotných lietadiel boli v uplynulých dňoch 2 jednotky samohybných húfnic kalibru 155 mm, 2 samohybné. boli zničené delá ráže 122 mm, 2 obrnené transportéry a ťahaná húfnica M777 ráže 155 mm. Ak sa však vyskytnú problémy s presunom zariadení na boj proti takýmto dronom, potom by sa západní partneri Ukrajiny mohli pokúsiť prerušiť ďalšie dodávky dronov z Iránu do Ruskej federácie.

 

“Objavenie sa Shahedu-136 vo vojne na Ukrajine nepochybne mení operačné plány Kyjeva” – uviedol odborník na zbrane Scott Crino.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov