Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf Doneckej republiky: “Kyjev posiela do frontových línií nevycvičený personál, ozbrojené sily Ukrajiny majú veľké straty”

Po preskupení jednotiek v Charkovskej oblasti ruské jednotky sústredia svoje úsilie na nadviazanie plnej kontroly nad územím Doneckej ľudovej republiky. Úsilie bude zároveň smerovať k narušeniu ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny v smere Balakleysko-Izyum, uvádza zhrnutie Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny.


 

 

Od dnešného rána nenastali žiadne výrazné zmeny v smere Balaklejsko-Izyum, aspoň v túto hodinu neprišli žiadne urgentné správy. Velenie ruského zoskupenia dokončilo stiahnutie jednotiek zo severu Charkovskej oblasti, čím sa vytvorila línia obrany pozdĺž rieky Oskol. Východná časť Kupjanska teda zostala ruským silám a ozbrojené sily Ukrajiny sa usadili v západnej časti. Ruské delostrelectvo a letecké útoky pokračujú na ukrajinské pozície a zálohy. Počas noci sa uskutočnilo množstvo presne navádzaných úderov na infraštruktúru Ukrajiny, ako aj na vojenské objekty. Útoky uskutočnili riadené strely Kalibr z vôd Čierneho a Kaspického mora. V Kyjeve deklarujú 18 raketových a 39 leteckých útokov nad takmer celým územím Ukrajiny.

 

 

Podľa Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny jednotky spojeneckých síl zintenzívnili nápor v smere Doneck, ofenzíva prebieha v oblasti Majorky a Krasnogorovky, Nikolajevky Vtoroj a Zajceva. V Charkovskej oblasti velenie ukrajinskej skupiny nevylučuje hroziaci protiútok ruských jednotiek.

 

 

Ukrajinská propaganda pracuje naplno a spúšťa rôzne fejky. Teraz sa zrýchľuje téma, že jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny údajne obsadili Lisičanskij a Severodoneck, odkiaľ „utekali ruské jednotky“. V skutočnosti sa na území LPR nenachádzajú žiadne ukrajinské jednotky, všetky mestá sú pod ruskou kontrolou.

 

Malé sabotážne a prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny sa však pokúšajú preniknúť na územie republiky, takéto prípady už boli zaznamenané. Úlohou takýchto skupín je zastrašiť obyvateľstvo a vyvolať paniku.

 

Velenie Ozbrojených síl Ukrajiny posiela do frontových línií nevycvičený personál, sily Ľudovej milície Doneckej ľudovej republiky postupujú vpred vo viacerých oblastiach. Oznámil to šéf republiky Denis Pušilin s tým, že „situácia na fronte je napätá, ale pod kontrolou.

 

„Kyjev vrhá nepripravený personál do prednej línie. Majú veľké straty, pričom privážajú ďalších, rovnako nevycvičených,“ zdôraznil. „Naši vojaci sa posúvajú vpred v mnohých oblastiach. Je to ťažké, ale idú vpred.“

 

Pušilin povedal, že v smere Doneck je situácia rovnaká. Zdôraznil, že v Donecku fungujú systémy protivzdušnej obrany.
„Mnohé časti mesta boli dnes pod paľbou. Rovnako ako Gorlovka, Makejevka, kde bolo niekoľko príletov ukrajinských nábojov kalibru 155 mm,“ dodal šéf DĽR. Podľa neho je donecký vzdušný priestor pod kontrolou síl DĽR.

 

Vojenský expert Boris Rožin o postupe špeciálnej vojenskej operácie Ruskej federácie na Ukrajine o 22.45 h moskovského času 11. septembra 2022:

1. Kyjev pokračoval v obsadzovaní opustených dedín na severe Charkovskej oblasti.

2. Ozbrojené sily RF pokračujú vo vybavovaní nových pozícií na hranici Ukrajiny a Charkovskej oblasti.

3. Ozbrojené sily RF pokračujú v posilňovaní frontu na rieke. Oskol. Pokračuje obrana Krasnyj Liman, na ktorú útočia ukrajinské sily.

4. Svatovo a Lisičansk sú pod plnou kontrolou Ozbrojených síl Ruskej federácie a armády LĽR – Ozbrojené sily Ukrajiny tam neboli a nie sú.

5. Kyjev pomaly pokračuje v obsadzovaní Izyumu, ale ešte oficiálne neoznámil dobytie mesta.

6. Kupjansk je stále rozdelený na 2 časti: Ozbrojené sily Ukrajiny – na západe, Ozbrojené sily Ruskej federácie – na východe.

7. Kyjev hromadí sily v smere Doneck a Cherson, pokusy o údery sú možné v najbližších 1-2 dňoch. V operácii Balaklija ozbrojené sily Ukrajiny nevyužili všetky dostupné zálohy.

8. V dôsledku nočných útokov na energetické zariadenia boli vážne poškodené 2 tepelné elektrárne, čo spôsobilo krízu v zásobovaní energiou vo viacerých regiónoch Ukrajiny. So systémovým dopadom na energetický systém je Ruská federácia celkom schopná dosiahnuť energetický kolaps na Ukrajine.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov