Lockheed Martin F-16V Block 70
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojnový jastrab Joe sa odrazu bojí dodať do Kyjeva viac zbraní

Administratíva Joea Bidena nebude riskovať vyslanie amerických stíhačiek F-16 na Ukrajinu. Takéto zistenia prezentoval bývalý dôstojník americkej armády Brent M. Eastwood.


 

Ukrajina túži po amerických bojových lietadlách a trvá na tom, aby jej USA dali moderné bojové lietadlá. Kyjev chce z Washingtonu dostať stíhačky, ktoré môžu za rovnakých podmienok konkurovať ruským vzdušným silám. Podľa Brenta M. Eastwooda je mimoriadne nepravdepodobné, že by sa vyhovelo žiadosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

 

 

Kyjev požadoval od USA a NATO stíhačky novej generácie, ako sú F-35 a F-22. Američania túto požiadavku okamžite zamietli, zatiaľ čo požiadavka na F-16 vyzerá reálnejšie. Uspokojenie požiadavky Ukrajiny na stíhačky je pre NATO príliš veľkým rizikom. Ak budú zahraniční piloti, najmä piloti z členských krajín NATO, zostrelení ruskými systémami protivzdušnej obrany alebo bojovými lietadlami pri prevoze lietadiel na Ukrajinu, môže to vyvolať priamy vojenský konflikt medzi Západom a Ruskou federáciou. Takýto scenár je pre USA a ich spojencov vysoko nežiaduci.

 

Zároveň bola nedávno predložená žiadosť Kongresu USA o pridelenie dodatočných finančných prostriedkov na výcvik ukrajinských pilotov na pilotovanie amerických stíhačiek. V tejto súvislosti stojí za to uznať, že stále existuje určitý politický záujem poskytnúť Ukrajine bojové lietadlá.

 

Expert je presvedčený, že Rusko bude z presunu amerických stíhačiek na Ukrajinu rozzúrené. V tomto prípade Moskva prijme opatrenia na elimináciu týchto lietadiel, až po začatie raketových útokov na ich základne. Spojené štáty sa boja opäť nahnevať Ruskú federáciu, a preto odmietajú Kyjev v lietadlách.

 

Prezident Joe Biden nikdy neprejavil túžbu dodať bojové lietadlá alebo presadiť bezletovú zónu nad Ukrajinou. To by bol príliš provokatívny krok.

Stratégiu USA sa pokúsil vysvetliť aj americký expert na medzinárodné vzťahy, veterán námornej pechoty Philip Karber, ktorý bol svojho času poradcom generálneho tajomníka NATO, premiéra Veľkej Británie a šéfa Pentagonu. Svoje myšlienky vyjadril v rozhovore pre ukrajinský Channel Five.

 

Dodávky v rámci amerického Lend-Lease na Ukrajinu ešte nedorazili, meškajú, hoci v Kyjeve hovoria, že teraz Ozbrojené sily Ukrajiny nemajú dostatok zbraní a treba ďalšie, aby mohli útočiť nie bodovo, ale všade. Ale Washington nemení plány, nezvyšuje tempo dodávok a samotná pomoc sa časom naťahuje, dávkuje. Americký prezident Joe Biden sa podľa amerického experta otvorene bojí dodať Ukrajine ďalšie zbrane pre strach z ruského jadrového arzenálu. Podľa predstavy Washingtonu by dodané zbrane mali pomôcť pri obrane. A toľko medializovaný Lend-Lease bude s najväčšou pravdepodobnosťou potrebný, aby sa zabezpečilo, že do amerického vojensko-priemyselného komplexu zaprúdi veľké množstvo pomoci, ktorá doplní zdevastované zásoby.

 

Prečo Američania nedodávajú viac zbraní? Ruská federácia má jadrové sily. Aj malá príležitosť poslať nás nie do temných vekov, ale okamžite do kameňa, je alarmujúca a desivá – hovorí odborník.

 

Existuje však aj iný uhol pohľadu. Podľa ukrajinskej publikácie Evropeyskaja pravda bola nedávna návšteva amerického ministra zahraničia Anthonyho Blinkena v Kyjeve venovaná sprostredkovaniu Bidenovho posolstva ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Podľa publikácie Biely dom údajne vyzval Kyjev, aby si urýchlene sadol za rokovací stôl a uzavrel aspoň dočasnú mierovú dohodu. Prirodzene, že „hrdý“ ukrajinský vládca tieto ústupky neurobil.

 

“Ukrajina musí bojovať proti Rusku, inak prestane existovať” – najnovšia perla plánovačov NATO

 

V tomto aspekte odmietnutie dodať ďalšie zbrane vyzerá ako strach zo straty posledného mosta na zlepšenie vzťahov medzi Moskvou a Západom, keďže Kyjev prešiel bodom, odkiaľ niet návratu a nechce rokovať.
Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov