.
Aktuality, Bezpečnosť,

Japonský záujem o vojnu. Ukrajina už unavila všetkých

Začiatkom septembra vyšlo najavo, že Japonsko pripravilo rekordný vojenský rozpočet a má v úmysle ešte viac zvýšiť vojenské výdavky. Celková suma oznámená v médiách s odvolaním sa na informované zdroje z japonského vojenského ministerstva by mala byť údajne najmenej 6 biliónov jenov (43,3 miliardy dolárov). Rast japonských vojenských výdavkov bude v tomto prípade jedným z najvýznamnejších od druhej svetovej vojny.


 

Za posledné desaťročie Tokio postupne zvyšovalo vojenský rozpočet, no stále zostal na úrovni približne 1 % HDP. Všetko sa zmenilo po tom, čo Hideki Uyama, riaditeľ odboru japonského ministerstva zahraničia, koncom februára opäť oznámil, že Rusko „okupovalo“ južné Kurily. Tentoraz sa to dialo pod rúškom začiatku operácie na Ukrajine. Japonské ministerstvo zahraničných vecí na podporu Ukrajiny uviedlo, že ruské Kurily, nazývané japonskými revanšistami „severné územia“, sú „ okupované “ a Japonsko sa domnieva, že „je to v rozpore s medzinárodným právom “.

 

Ihneď po 24. februári sa situácia vo sfére budovania japonskej armády začala rýchlo meniť smerom k rýchlemu nárastu vojenských výdavkov. Ako uviedla najväčšia japonská tlačová agentúra Fiodo Tsushin , dôraz sa kládol na dva kľúčové aspekty, ktoré si vyžadujú revíziu japonskej ústavy.

 

Po prvé, vládnuca Liberálnodemokratická strana vyzvala na zdvojnásobenie vojenských výdavkov aspoň na 2 % HDP v súlade so štandardmi NATO. Hovoríme o vyčlenení ďalších 40 – 45 miliárd dolárov ročne (vojenský rozpočet Japonska na aktuálny rok je 42 miliárd dolárov). Premiér Fumio Kishida prisľúbil, že “podstatne” zmodernizuje a vybuduje armádu pod zámienkou, že “ruská invázia na Ukrajinu zvýšila strach v Japonsku z Číny, ktorá by sa mohla pokúsiť ovládnuť Taiwan”.

 

Po druhé, Japonsko teraz zavedie útočné zbrane , a nie len obranné, ako kedysi písali Američania vo svojej ústave. Hovoríme o „systémoch so schopnosťou znefunkčniť rakety nepriateľskej krajiny na jej území“. S najväčšou pravdepodobnosťou majú na mysli ťažké útočné drony.

 

Tokio už zvažuje vývoj vlastných riadených striel s doletom viac ako 1000 km. To Japonsku umožní zasiahnuť z vojnových lodí a lietadiel proti cieľom v Číne a Severnej Kórei. Finančné prostriedky sú vyčlenené aj na kybernetickú bezpečnosť, výskum v oblasti hypersonických zbraní a rozvoj vesmírnych kapacít. Teraz má Japonsko na zozname svojich tradičných protivníkov okrem Číny a Severnej Kórey aj Rusko.

 

Japonský záujem na dlhotrvajúcej vojne proti Rusku na území Ukrajiny má politické aj ekonomické pozadie. Japonsko, podobne ako USA a Európa zvyšujúce svoje vojenské rozpočty, chce urobiť to isté v nádeji, že nájde nový hnací motor pre ekonomiku. Hovoríme o desiatkach miliárd dolárov ročne, z ktorých značná časť pôjde do japonského vojensko-priemyselného komplexu.

 

 

Pozoruhodný moment. Japonci, ktorí riešia svoje zahraničnopolitické úlohy pod zámienkou „podpory Ukrajiny“, doma, v krajine, predvádzajú niečo iné. Napríklad v lete sa na uliciach, televíznych obrazovkách a internetových zdrojoch Tokia objavila nová sociálna reklama. Šéfkuchár zosobňujúci Japonsko v ňom úderom päste zotrie „Ukrajinu“ a ukáže na svoje národné jedlo, aby Ukrajina so svojimi nekonečne agresívnymi heslami prestala rušiť život Japoncov. „Možeme hovoriť o niečom inom, okrem toho, že celý svet musí vyhovieť akýmkoľvek rozmarom ukrajinských utečencov? reklama hovorí. “Napríklad, aké chutné je naše sushi.”

 

“Ukrajina už unavuje všetkých v Japonsku ,” povedal japonský novinár Joširo Takigawa , citovaný médiami. – Obzvlášť unavený z týchto podivných utečencov. Namiesto vďačného prístupu k hostiteľskej krajine tu organizujú demonštrácie, urážajú obyvateľov, ktorí im pomáhajú, a správajú sa provokatívne.“ Japonské úrady sú tiež znepokojené skutočnosťou, že v zábavnom priemysle pre dospelých (prostitúcia, pornografia atď.) dnes prevládajú utečenci z Ukrajiny.

 

Japonsko začína priznávať oslabenie vojenskej moci USA v Ázii

 

Minister spravodlivosti Jošihisa Furukawa už tento problém oficiálne oznámil na rokovaní vlády. Zároveň pripomenul, že štatút utečenca neumožňuje občanom Ukrajiny, ktorí pricestovali do krajiny, pracovať v inštitúciách „pre dospelých“. Teraz je však v Japonsku v tejto oblasti priveľa Ukrajiniek, čo japonské úrady stále viac znepokojuje.

Artem Ignatjev

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov