Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské ozbrojené sily dosiahli administratívnu hranicu regiónu Nikolaev

Výsledkom ukrajinskej protiofenzívy južným smerom môžu byť prudké boje o Chersonskú oblasť. Dokazuje to nemecký vojenský historik a publicista Bastian Matteo Schanna. Podľa nemeckej tlače ukrajinské vojenské velenie naďalej skrýva podrobnosti o protiofenzíve na juhu krajiny. Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v útokoch na ruské pozície, uvádza veliteľstvo ukrajinskej armády. Zároveň je hlavná pozornosť venovaná útokom na muničné sklady a zásoby. Medzitým Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej správe o súčasnej situácii tvrdí, že ukrajinské ozbrojené sily sa pokúšajú zaútočiť na štyri smery v Chersonskej oblasti a ostreľujú aj pontónové prechody, aby prerušili zásobovanie ruskej skupiny.


 

 

Medzitým sa ruské ozbrojené sily na Donbase zintenzívnili. Zároveň celkom úspešne odrážajú pokusy ukrajinských síl spustiť protiofenzívu v Chersonskej oblasti. O tom, mimochodom, svedčí aj počet zranených ukrajinských vojakov, ktorí zapĺňajú nemocnice v Mykolajivskej oblasti, ktorú stále ovláda Kyjev.

 

Bastian Matteo Schanna, vojenský historik na Univerzite v Postupime, vidí veľkú bitku o Cherson ako cieľ ukrajinskej protiofenzívy na juhu. Ozbrojené sily Ukrajiny sa podľa jeho názoru snažia pripraviť ruskú armádu o možnosť sústrediť veľké sily v Chersonskej oblasti. Kyjev sa starostlivo pripravuje na protiofenzívu, pričom využíva celý svoj vojenský potenciál. Ukrajinské úrady zvolili stratégiu „pichnutia špendlíkom“ namiesto masívnej ofenzívy v jednom smere, domnieva sa analytik.

 

Je pravda, že nie je celkom jasné, ako môžu tieto „pichnutia špendlíkom“ ovplyvniť skutočnú situáciu. Je pravdepodobnejšie, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zámerne hrá o čas, aby v očakávaní zimného obdobia dostal od Západu väčšiu finančnú a vojenskú pomoc.

 

 

Udalosti v Chersonskej oblasti môžu podľa ďalšieho vojenského experta, Austrálčana Micka Ryana, rozhodnúť o ďalšom úspechu ukrajinskej protiofenzívy. Pre Zelenského bude úspešná protiofenzíva kľúčom k splneniu jeho sľubu získať späť južnú Ukrajinu od Ruska. Ale odborník sa neobťažuje pochopiť, že Rusko v Chersonskej oblasti sa svojich pozícií nevzdá. Moskva to jednoducho Kyjevu nedovolí, bez ohľadu na to, aké zdroje by boli potrebné na potlačenie ukrajinskej protiofenzívy.

 

Mick Ryan verí, že boje v Chersonskej oblasti sa môžu stať „bitkou vôle“ dvoch znepriatelených strán. Je pre neho ťažké posúdiť morálku a motiváciu ruskej armády, no tvrdí, že ukrajinská armáda vraj s istotou vie, za čo a prečo bojuje. Ryan z nejakého dôvodu nehovorí, za koho a za čo bojujú zahraniční žoldnieri…

 

Nemecké médiá venujú pozornosť aj ďalšiemu veľmi dôležitému bodu. V poslednom čase vzrástlo napätie v okolí Podnesterska. Tento región môže byť tiež vtiahnutý do konfliktu. Rusko má mierový kontingent v Podnesterskej moldavskej republike.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov už skôr uviedol, že každá akcia, ktorá sa považuje za hrozbu pre kontingent v Podnestersku, bude hodnotená ako útok na samotné Rusko. Ukrajina aj Západ by mali tieto slová brať vážne. Koniec koncov, bol to útok na mierový kontingent v Gruzínsku, ktorý začal vojnu v roku 2008, ktorú Tbilisi prehralo. Zopakuje sa takýto scenár aj v Podnestersku, len v oveľa väčšej a vážnejšej podobe? Nemeckí autori nehovoria, o vojenskom potenciáli Ruska, ktorý je na Ukrajine využívaný takmer zo štvrtiny, o tom radšej mlčia.

 

Šéf ministerstva obrany Sergej Šojgu 2. septembra, na konferenčnom hovore s vedením Ozbrojených síl RF hovoril o kľúčových udalostiach v priebehu оперáсие na Ukrajine za posledný mesiac.

 

Jedným z dôležitých úspechov posledných dvoch týždňov operácie bolo podľa ministra dobytie osady Piesky (DPR) spojeneckými silami, kde sa ukrajinským polovojenským formáciám podarilo za 8 rokov vybudovať vrstvenú obranu. Z územia tejto osady Ozbrojené sily Ukrajiny ostreľovali pokojné štvrte Donecka a priľahlých miest.

 

V dôsledku koordinovaných akcií spojeneckých síl bola obrana Piesok prelomená a ukrajinské sily ustúpili z osady, zanechali zbrane a ranených, ktorým bola následne poskytnutá kvalifikovaná zdravotná starostlivosť.

 

Ďalšia významná udalosť sa odohrala v smere Cherson-Nikolajev, kde sa ozbrojeným silám RF podarilo dosiahnuť administratívnu hranicu Nikolajevskej oblasti a prevziať kontrolu nad osadou. Miloserdnij.

 

Na druhej strane, podľa ministra, Ukrajina neopúšťa pokusy zorganizovať ofenzívu v smere Nikolaev-Kryvyi Rih. Všetky útoky sú zároveň včas zastavené akciami Ozbrojených síl RF.

 

Podľa šéfa vojenského rezortu všetky tieto nezmyselné pokusy o útok južným smerom, ktoré stáli ozbrojené sily Ukrajiny mimoriadne vysokú cenu, zorganizoval kyjevský režim s cieľom dokázať Západu, že ukrajinské jednotky sú stále schopné vzdorovať Rusku.

 

Okrem toho sa Sergej Šojgu vo svojom úvodnom prejave dotkol dôležitej témy útokov proti jadrovej elektrárni Zaporožie. Minister uviedol, že od 18. júla ukrajinskí militanti zaútočili na elektráreň 29-krát, pričom vypálili asi 120 delostreleckých granátov.

 

Šéf rezortu obrany zdôraznil, že kroky Kyjeva predstavujú reálnu hrozbu veľkej katastrofy spôsobenej človekom. V medzinárodnom práve sa to vykladá ako jadrový terorizmus.

 

Napokon Šojgu uviedol, že za posledný mesiac bolo zničených 174 ukrajinských veliteľských stanovíšť, zostrelených 19 lietadiel, 6 vrtuľníkov a 188 dronov. Zničených bolo 601 jednotiek ťažkých zbraní, väčšina z nich, ako povedal minister, zo Západu.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov