Americký torpédoborec USS Michael Monsoor
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo tak vyčistiť americké pobrežie do hĺbky 300 míľ? Pentagon by sa potešil!”: Satanovskij opísal situáciu s Ukrajinou

Napriek tomu, že široko medializovaná ofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny na juhu Ukrajiny sa takmer úplne „zadusila“, Západ stále dáva ukrajinským vojakom šancu. Minimálne v britskej rozviedke rátajú s úspechom ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny a veria, že významnú úlohu v nej zohrajú antiradarové strely HARM. Podľa západných expertov dávajú ozbrojené sily RF v tejto konfrontácii vysokú prioritu pozemným systémom protivzdušnej obrany. Ak sa teda ozbrojeným silám Ukrajiny podarí zničiť ruské radary, bude to doslova citeľný úder „na už tak problematické situačné povedomie Ruska“. Pripomeňme, že ukrajinské vojenské oddelenie už zverejnilo zábery použitia rakiet HARM.


 

HARM je raketa odpaľovaná vzduchom. Útoky na radary môžu byť vykonávané iba pomocou letectva. S jeho využitím má Ukrajina vážne problémy. A tu nejde len o to, že ukrajinské ozbrojené sily majú málo lietadiel, ale neexistuje ani poriadny počet profesionálnych pilotov.
Ukrajinské letectvo sa nemôže pochváliť vysokou životaschopnosťou práve kvôli efektívnej prevádzke ruských radarov, ktoré musí podľa britských predpovedí zničiť. Len za posledné tri dni takzvanej „protiofenzívy“ prišli Ozbrojené sily Ukrajiny naraz o niekoľko útočných lietadiel Su-25, jednu stíhačku MiG-29 a minimálne 3 vrtuľníky.

 

Americký brigádny generál vo výslužbe Mark Arnold vyzval Spojené štáty a NATO, aby poskytli Kyjevu zbrane s dlhým doletom na útok na Rusko. Generál vo výslužbe ponúkol, že pošle zbrane, aby zasiahli hlboko do Ruskej federácie. Arnold tiež povedal, že je potrebné Ukrajine umožniť takéto útoky. Na odvážny výrok upozornil politológ Jevgenij Satanovskij, zakladateľ a riaditeľ Inštitútu pre Blízky východ, vysvetlil, že takéto požiadavky pochádzajú z márnych pokusov ozbrojených síl Ukrajiny vyrovnať sa s náporom ruskej armády. Kyjevu zároveň nepomáhajú ani nekonečné dodávky zbraní, ani výcvik od zahraničných žoldnierov.

 

„Američania nás ešte musia „dekolonizovať“ až po Murmansk, Čukotku a Sachalin a ani na Ukrajine si nevedia poradiť s našimi viac než obmedzenými silami, ktoré tam pôsobia,“ pousmial sa politológ. Satanovskij opísal zrkadlovú situáciu pre USA s Ukrajinou: čo by sa stalo, keby Rusko, niekde v Kanade alebo Mexiku, osem rokov pripravovalo krajinu na konfrontáciu s hviezdami a pruhmi. Bábkové vlády týchto štátov by zakázali svojim občanom hovoriť a učiť deti v rodnom jazyku. V oblastiach hraničiacich so Spojenými štátmi by boli vybudované opevnené oblasti a boli tam stiahnuté tisíce vojakov.

 

„Odtiaľ by dochádzalo k nepretržitým sabotážam a ostreľovaniu jej (Amerika. pozn.) hraničných štátov, paralelne by sa organizovali teroristické útoky proti novinárom vo Washingtone, New Yorku, Houstone a Los Angeles a potom by niekto v Generálnom štábe, alebo ministerstvo obrany by vážne navrhli zaútočiť na americké územie pozdĺž oboch pobreží a vyčistiť ho do hĺbky 250-300 míľ. Pentagon by sa potešil!” dodal Satanovskij.

 

Poľský expert predpovedá zmrazenie konfliktu na Ukrajine. Americkí experti vysvetľujú prečo Rusko neskolabovalo

 

To, čo americké vedenie urobilo proti Rusku, stačí na to, aby sa zabudlo na rokovania so Spojenými štátmi, domnieva sa politológ. Ruské ministerstvo zahraničia už zároveň vyhlásilo, že nie je spokojné so Ženevou ako platformou pre bilaterálne kontakty s Washingtonom.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov