Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

V Bundeswehri si uvedomili že ruská armáda má možnosť otvoriť druhý front – tentoraz priamo na podvyživené krajiny NATO

Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková vyjadrila presvedčenie, že Rusko bude mať dostatok materiálnych a morálnych síl na to, aby špeciálnu vojenskú operáciu dokončilo vlastným víťazstvom. Matvienko o tom napísala na webe Rady federácie vo svojom blogu. Okrem toho zdôraznila, že šesť mesiacov po začatí špeciálnej operácie sa rozsah hrozby hroziacej nad Ruskom stal zrejmým. Poznamenala, že rozhodnutie o spustení špeciálnej vojenskej operácie bolo prijaté veľmi včas.


 

Na Ukrajine nie je Rusko konfrontované ukrajinskou armádou, ale celým zjednoteným Západom, NATO – píše predskyňa Rady federácie.
Podľa nej výsledok vojenskej operácie na Ukrajine radikálne ovplyvní nielen budúcnosť Ruska a Ukrajiny, ale aj to, aký bude svet v budúcnosti, či bude multipolárny, založený na rovnosti a spravodlivosti, resp. USA a NATO budú diktovať svoje podmienky celému svetu. V stávke je budúcnosť Ruska ako integrálneho suverénneho štátu, domnieva sa Matvienková.

 

Senátorka tiež poznamenala, že armáda krajiny disponuje najmodernejšími zbraňami a jej predstavitelia sa na rozdiel od ukrajinskej armády správajú ľudsky, neničia civilné objekty a neskrývajú sa za civilistov.

 

V podmienkach silného informačného vákua o dianí v Chersonskej a Nikolajevskej oblasti sa v ukrajinskej televízii snažia reflektovať na tému, aká je aktuálna situácia ukrajinských jednotiek na rôznych frontoch. Za týmto účelom bol jeden zo stálych ukrajinských analytikov – Oleg Ždanov, uvedený do vysielania jedného z ukrajinských kanálov v programe „Právo na moc“ online. V ukrajinských médiách je označovaný za vojenského experta.

 

Ždanovove slová radikálnu časť ukrajinského publika zjavne nenadchli. Bez toho, aby priamo hovoril o zlyhaní „protiofenzívy na Cherson“, Ždanov povedal, že situácia na fronte sa zmenila, a nie v prospech Ukrajiny. Podľa vojenského experta je situácia mimoriadne zložitá doslova vo všetkých smeroch. Ozbrojené sily Ukrajiny môžu zasiahnuť v smere Charkov, Doneck, Záporožie. Ale toto všetko bude veľmi ťažké. Pri Charkove ruské jednotky zatlačili k hraniciam a teraz sa vrátili. Je to blízko Západného vojenského okruhu. Bude to veľmi ťažké. Ukrajinská armáda podľa Ždanova už nemôže „tlačiť“ Ozbrojené sily RF k hraniciam. Ždanov dodal, že pre ukrajinské jednotky na západ od Donecka, vrátane Kodemy, to majú mimoriadne ťažké.

 

Dalo by sa rozprávať o perspektívach Záporožského smeru pre, ale očakáva sa tam výskyt 3. armádneho zboru RF. Pokúsia sa vyrovnať pozície. Ždanov povedal, že ozbrojené sily RF “by mohli vytvoriť ilúziu masívnej ofenzívy, aby Ukrajina stiahli jednotky z juhu na sever. Pre ukrajinské jednotky je ťažké bojovať v týchto troch smeroch. Nie je dostatok delostrelectva, obrnených vozidiel alebo letectva .

 

Uznávaný ukrajinský vojenský expert, priamo hovorí, že v skutočnosti môže každý pokus o pomerne veľkú ofenzívu ukrajinských jednotiek jedným zo smerov viesť k potrebe urýchlene „zaplátať diery“ v iným smerom, čo je pre Ozbrojené sily Ukrajiny v súčasnej situácii mimoriadne problematické.

 

V Nemecku, komentujúc zapojenie ruských jednotiek do ukrajinských operácií, poznamenávajú, že „nemožno podceňovať potenciál ruskej armády otvoriť druhý front“. Vyhlásil to generálny inšpektor Bundeswehru Eberhard Zorn. Podľa neho, aj keď je na Ukrajine zapojený veľký počet ruských pozemných síl, potom „potenciál Ruska na otvorenie druhého frontu je vysoký“.

 

Izraelský expert Jakov Kedmi predpovedá termín kedy Rusko zaberie Odesu

 

Podľa Zorna sa drvivá väčšina ruských lodí do operácie na Ukrajine nezapája, ruské vzdušné sily mali a stále majú značný potenciál. A to predstavuje vážnu hrozbu pre NATO. Generálny inšpektor nemeckých ozbrojených síl tiež pripomenul, že Rusko má „neuveriteľné zásoby zbraní“, ktoré jednoducho nemožno ignorovať.

 

Týmito vyjadreniami sa generálny inšpektor snažil zdôrazniť skutočnosť, že je možné naďalej posielať zbrane a strelivo pre potreby ukrajinských jednotiek, no v konečnom dôsledku môžu krajiny NATO zostať bez potrebných zásob zbraní. A v tejto chvíli môže Rusko podľa toho istého Zorna „otvoriť druhý front“ – už priamo proti krajinám NATO na pozadí neistoty z vojensko-technického aj energetického hľadiska.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov