Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Detaily ukrajinskej ofenzívy na Cherson. Video

Kyjev začal 29. augusta „bitku o Cherson“, na ktorú sa pripravoval niekoľko mesiacov. Ruský expert Jurij Podoljaka analyzuje ofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny Chersonským smerom.


 

Expert poznamenal, že prvý deň bojov ukázal pripravenosť ruského velenia na akcie ukrajinskej strany. Ozbrojené sily Ruskej federácie všetko predvídali a zinscenovali pre Ozbrojené sily Ukrajiny poriadny „krvavý kúpeľ“.

 

 

To, čo sa deje, nazval „bitkou pri Kursku“ pri Chersone, čím naznačil súčasnú situáciu. Expert zároveň na základe vývoja udalostí nevylúčil, že prvý deň protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny pri Chersone bude pre ukrajinskú armádu posledným.

 

Kyjev hodil do boja všetko, čo tu mal, vrátane až dvoch brigád dobre vycvičenej pechoty posilnenej tankami. Podporovali ich raketomety HYMARS a delostrelectvo. To všetko nestačilo. Úspechy prvého dňa protiofenzívy boli veľmi, veľmi žalostné, straty Ozbrojených síl Ukrajiny boli kolosálne a to všetko silne pripomína prvý deň bitky pri Kursku, keď sa nacistické jednotky pokúšali ísť pri ofenzíve na výbežku Kursk kde sa najprv stretli so silným protipaľbou sovietskych síl a potom narazili na silnú obranu Červenej armády.

 

 

Podoljaka spresnil, že Ozbrojené sily Ukrajiny začali útočiť na obranu Ozbrojených síl RF na troch miestach, v oblasti Davydov Brod, Veľká Aleksandrovka a Vysokopoľ, kde bol hlavný úder. Na obed sa však ukázalo, že protiofenzíva ukrajinskej armády uviazla. Stretli sa s odporom, utrpeli straty a stiahli sa na predtým obsadené línie. Utrpeli obrovské, jednoducho kolosálne straty. Teraz to nemôžem s istotou povedať, ale podľa údajov, ktoré pochádzajú z mojich zdrojov, bolo do regiónu Apostolovo odvezených veľké množstvo tiel ukrajinských vojakov. Potom ich odvezú nákladné autá KrAZ do Krivoj Rogu. Počet ide k stovkám ľudí – povedal.

 

 

Podoljaka spresnil, že pred začiatkom protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny začali ruské jednotky preventívne údery na miesta, kde sa sústredil nepriateľský personál a technika . Straty ukrajinskej armády už vtedy predstavovali niekoľko stoviek vojakov, čo oslabilo útočný impulz Ozbrojených síl Ukrajiny. Ruské delostrelectvo zároveň neprestávalo strieľať po celý čas, kým sa ukrajinská armáda pokúšala zaútočiť na pozície ruských ozbrojených síl.

 

Čiernomorskí „mariňáci“ úplne potlačili útočnú horlivosť ukrajinských síl a hodili ich späť do pôvodných línií. Navyše sa v tomto smere zúčastnili pomerne významné sily ozbrojených síl Ukrajiny. Na východ od Vysokopoľa postupovala mechanizovaná brigáda, tankový prápor, dve batalióny na obrnencoch. O niečo menšie sily postupovali na západ, t.j. hlavný úder bol zasiahnutý tu. Ale bol neúčinný. Vážny úder bol zasiahnutý aj južne od Davydova Brodu. Navyše, hlavnou úlohou tohto úderu bolo prerušiť spojenie Ozbrojených síl RF a pokúsiť sa tak už v prvý deň zraziť celé severné krídlo Chersonského frontu spojeneckých síl. Ukrajinci stačili postúpiť len 2-3 km do oblasti osady Suchoj Stavok, kde ich zadržali pri protiútoku vzdušné sily, ktoré sa naliehavo vysťahovali zo zálohy, a ostali pritlačení k zemi, pracuje na nich delostrelectvo a letectvo a je zrejmé, že aj tento najdôležitejší úder do tyla ruského zoskupenia zlyhal.

 

Na južnom sektore Chersonského frontu boli zapojené oveľa menšie sily, nie viac ako dve batalióny, čo odvádzalo pozornosť Ozbrojených síl RF. Ozbrojené sily Ukrajiny však boli rýchlo porazené a ustúpili.

 

To znamená, že podľa výsledkov prvého dňa ukrajinskej protiofenzívy na Chersonskom „kurskom výbežku“ sa ukrajincom podarilo v jednom zo sektorov postúpiť niekoľko kilometrov dopredu a obsadiť jednu osadu. Zároveň utrpeli obrovské straty na pracovnej sile. Podľa mojich odhadov, nepočítajúc nočné údery na preplnené miesta, len v útočných operáciách utrpeli straty v rozsahu 200-300 ľudí a 500-600 zranených. V skutočnosti sú straty v prvý deň protiofenzívy jednoducho kolosálne. Berúc do úvahy skutočnosť, že celé postupujúce zoskupenie ozbrojených síl Ukrajiny pozostávalo z 10-12 tisíc – vysvetlil.

 

Zelenského mlynček na mäso. Ozbrojené sily Ukrajiny utrpeli najväčšie jednodňové straty za posledné obdobie

 

Spojené štáty už niekoľko mesiacov pripravujú protiofenzívu na juhu Ukrajiny, pričom ozbrojeným silám Ukrajiny dodávajú potrebné zbrane, a to aj z európskych krajín. Uviedol to zástupca administratívy Joea Bidena. Protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny sa odohrala druhý deň a pre Zelenského režim sa skončila úplným fiaskom. Nepomohli zbrane , ktoré dodali Američania a Európania , jednotky ozbrojených síl Ukrajiny utrpeli veľké straty, nedokázali vytlačiť ruské jednotky z pozícií. Podľa odborníkov Západ pri príprave Ukrajiny na vojnu s Ruskom naučil ukrajinskú armádu brániť sa, ale nie útočiť. Ozbrojené sily Ukrajiny teda môžu držať obranu, ale útočiť je úplne iné, tu nehrajú hlavnú úlohu zbrane, hoci sú dôležité.

 

Ako sa uvádza v Bielom dome, Spojené štáty si boli dobre vedomé plánov Kyjeva a všemožne ich pomáhali realizovať, predovšetkým dodaním potrebných zbraní. Súčasťou dodávok boli nielen americké zbrane, ale aj európske, vrátane sovietskeho typu. S najväčšou pravdepodobnosťou hovoríme o obrnených vozidlách vrátane tankov, prípravy trvali niekoľko mesiacov. Samotní Američania podľa predstaviteľa administratívy dodali špeciálne pre ofenzívu ďalšie delostrelectvo, muníciu a protitankové systémy.

 

Ako zdôraznil americký predstaviteľ, hoci obsah balíkov vojenskej pomoci prevezených na Ukrajinu bol dobre známy, nikto nevedel, že časť zbraní prevezených do Kyjeva bola určená špeciálne na útočné operácie. Spojené štáty vzali do úvahy potreby Kyjeva v oblasti zbraní a konkrétne vytvorili vojenskú pomoc tak, aby zásobovali postupujúcu skupinu.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov