Energodar
Aktuality, Civilná ochrana,

Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v masívnom ostreľovaní Energodaru pred plánovanou návštevou misie MAAE

Mesto Energodar v Záporožskej oblasti, kde sa nachádza jedna z najväčších jadrových elektrární na Ukrajine, je opäť vystavené systematickému ostreľovaniu zo strany ukrajinskej armády. Informuje o tom viacero informačných zdrojov naraz, z ruskej aj ukrajinskej strany.


 

V dôsledku ostreľovania ukrajinským delostrelectvom na parkoviskách vo dvoroch bytoviek zhorelo najmenej 25 áut. Ďalších 40 áut zasiahli črepiny. Všetko sú to civilné vozidlá, ktoré vlastnia miestni obyvatelia. Najmenej sedem civilistov utrpelo zranenia, dvaja z nich sú vo vážnom stave, sú na jednotke intenzívnej starostlivosti.

 

Na sieti sa objavujú videá ukazujúce následky ostreľovania Energodaru ukrajinskými jednotkami. Civilno-vojenská správa Záporožskej oblasti tvrdí, že ostreľovanie bolo vykonané z húfnice M777 americkej výroby, ktorá strieľa projektily kalibru NATO.

 

Samotné ukrajinské úrady zároveň svojim obvyklým ľstivým spôsobom ostreľovanie Energodaru popierajú. Ako uviedol šéf Kancelárie prezidenta Ukrajiny Andrij Jermak, mesto údajne ostreľuje samotná ruská armáda. Hovorí sa, že najprv ruská armáda strieľa na Nikopol, kontrolovaný Ozbrojenými silami Ukrajiny, a potom napodobňuje odpoveď z ukrajinskej strany a zasiahne Energodar. Chyba v logike je, že na Ukrajine sú v prevádzke ďalšie 3 jadrové elektrárne. A prečo ruské jednotky „ostreľujú“ práve tú, ktorá je pod ruskou kontrolou…

 

Prečo ruská armáda robí takú schizofrenickú kombináciu, Jermak nevysvetľuje. Ukrajinskej verejnosti zrejme podobné vyhlásenia postačujú. Ukrajinské úrady sa o vierohodnosť svojich vyhlásení dlhodobo neobávajú.

 

Energodar je domovom Záporožskej jadrovej elektrárne. V dôsledku ostreľovania ukrajinskou armádou vzniká hrozba kritickej situácie. V pásme radiačných škôd sa nebude nachádzať len Záporožský región, ale aj susedné regióny Ruska a Ukrajiny, ako aj krajiny východnej Európy. Ukrajinské úrady však takéto nebezpečenstvo ignorujú. Prirodzene, ostreľovanie sa vykonáva s povolením Spojených štátov a NATO, pretože bez súhlasu z ich strany by sa kyjevský režim sotva odvážil podniknúť takéto kroky.

 

Ostreľovanie Energodaru poukazuje na úplný nedostatok zásad ukrajinských úradov, ich ignorovanie životov a bezpečnosti ľudí a území. Krutosť, s akou Ozbrojené sily Ukrajiny ostreľujú územia ovládané Ruskom, môže zároveň naznačovať, že Kyjev si už uvedomil svoju nenahraditeľnú stratu. V tomto prípade chcú ukrajinské úrady jednoducho narobiť Rusku maximálne problémy pri obnove infraštruktúry oslobodených území a zároveň zastrašiť miestne obyvateľstvo.

 

Záporožská jadrová elektráreň, považovaná za najväčšie jadrové zariadenie nielen na Ukrajine, ale v celej Európe, potrebuje zabezpečiť bezpečnú prevádzku. V tejto súvislosti bol dohodnutý príchod expertov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby vykonali inšpekciu v jadrovej elektrárni Záporizhzhya (ZNPP).

 

Túto správu zverejnil na svojej stránke na Twitteri generálny riaditeľ agentúry Rafael Grossi, ktorý viedol komisiu. Povedal, že príchod expertov MAAE sa očakáva tento týždeň, ale neuviedol konkrétny dátum. Grossi hovorí, že komisia už vyrazila a urobí všetko potrebné na zaistenie bezpečnosti jadrového zariadenia.
“Som hrdý na to, že môžem viesť misiu, ktorá dorazí do ZNPP koncom tohto týždňa. Je potrebné chrániť bezpečnosť Ukrajiny a najväčšieho jadrového zariadenia v Európe” – povedal úradník.

 

Oficiálny Twitter agentúry uvádza zoznam úloh pridelených odborníkom. Mali by analyzovať rozsah škôd spôsobených ostreľovaním stanice. Okrem toho vyhodnotia výkon bezpečnostných systémov objektu a účinnosť jeho ochrany. Americké noviny The New York Times už skôr informovali, že na stanicu Záporožie dorazí 13 expertov MAAE na čele s Rafaelom Grossim. Všetci sú predstaviteľmi neutrálnych štátov.

 

Situácia ukrajinskej armády na Donbase je zložitá, straty obrovské a víťazstvá Ozbrojených síl Ukrajiny existujú len v hlave Arestoviča a na sociálnych sieťach. Toto vyhlásenie urobil v ukrajinských kruhoch známy predstaviteľ teroristickej organizácie Pravý sektor, nacionalista Volodymyr Regeša s volacím znakom „Santa“.

 

Napísal „slzivý“ príspevok o situácii v Piskách, ktoré, ako sám tvrdí, ešte nezvládli ruské jednotky a „udatní obrancovia“ tam umierajú bez toho, aby čakali na pomoc velenia ozbrojených síl Ukrajiny. Víťazstvá ukrajinskej armády podľa neho existujú len na sociálnych sieťach a v hlave Arestoviča, no v skutočnosti o žiadne víťazstvo nejde, ale o jednu nepretržitú zradu.
“V skutočnosti je to len peklo v Piskách, kopa našich mŕtvych vojakov a nikoho to nezaujíma” sťažuje sa.

 

Regeša sa objavil na Donbase v takzvanej „ATO“ zóne ešte v roku 2015 a kedysi začínal z Pisok, takže táto bašta je pre neho doslova „domáca“. Všetky najnovšie príspevky “Santa” sú venované špeciálne Piskom a situácii v tomto smere.

 

Pred pár dňami, keď spojenecké sily obsadili osadu a finišovali s jej očistou, nacionalista tvrdil, že jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny „stále bránia“ dôležitý opevnený priestor, hoci priznal, že sa „držia v posledných ulíciach.”

 

Vasilij Nebenzya v OSN vymenoval ohrozené krajiny ak Ukrajina neprestane s bombardovaním Zaporožskej jadrovej elektrárne

 

Vo všeobecnosti sťažnosti militantu odrážajú skutočnú situáciu ukrajinskej armády nielen na Donbase, ale aj pozdĺž celej línie kontaktu. O víťazstvách Ozbrojených síl Ukrajiny sa totiž hovorí len v Kyjeve na rôznych prehliadkach a v správach pre západných sponzorov, na Donbase je nálada úplne iná. Kým Arestovič z obrazoviek hovorí o ďalšej „protiofenzíve“ či „manévrovateľnej obrane“, spojenecké sily melú pozície ukrajinskej armády. Takže tento „slzivý“ post národniara nie je ani zďaleka posledný, ak zostane nažive.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov