Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojna cudzími rukami. USA posielajú na Ukrajinu svojho „hlavného veliteľa“

Pomocná misia ozbrojených síl USA môže dostať oficiálny názov a velenie. Navyše túto misiu, ako informovali médiá, bude viesť vysokopostavený generál. Prečo sa Washington rozhodol pre takýto krok, akými úlohami sa bude nová štruktúra zaoberať a ako takéto akcie USA ovplyvnia priebeh nepriateľských akcií?


 

V predvečer vyšlo najavo, že prezidentská administratíva USA má v úmysle v blízkej budúcnosti pomenovať svoju misiu na pomoc Ukrajine, ako aj vymenovať do čela generála. Informoval o tom denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na amerických predstaviteľov.

 

Ako poznamenáva WSJ, americký generál bude viesť úsilie administratívy Joea Bidena o výcvik ukrajinskej armády a poskytovanie pomoci ozbrojeným silám Ukrajiny. Rozhodnutie pomenovať misiu zároveň poskytne príležitosť udeliť ocenenia a osobitné platby vojenskému personálu, ktorý sa jej zúčastňuje, a tiež pozdvihne štatút misie na úroveň tých, ktoré Pentagon viedol v Iraku a Afganistane („Iracká sloboda“, „Trvalá sloboda“ …).

 

Generál, ktorý bude viesť misiu, bude dvoj- alebo trojhviezdičkový, čo zodpovedá hodnosti generálmajora alebo generálporučíka. Okrem toho vymenovanie takejto osoby znamená vytvorenie tímu zodpovedného za koordináciu a „prechod od cieleného úsilia“ na podporu ozbrojených síl Ukrajiny k „dlhodobej podpore Ukrajiny“.

 

Na tomto pozadí Pentagon verejne priznal, že ukrajinskí predstavitelia nemôžu presne vedieť, kde skončí vybavenie prevezené do Spojených štátov. To uviedol aj Generálny inšpektor Pentagonu Sean O’Donnell. Predstaviteľ poukázal na to, že zlé vedenie záznamov malo negatívny vplyv na vyšetrovanie Pentagonu v Iraku a Afganistane.

 

Poznamenal tiež, že s predstaviteľmi USA bolo uzavretých najmenej 7,8 tisíc obranných objednávok súvisiacich s Ukrajinou, ich celková suma je približne 2,2 miliardy dolárov. Washington zároveň v stredu oznámil Kyjevu ďalší balík vojenskej pomoci za približne 3 miliardy dolárov. Zástupca šéfa Pentagonu pre politické záležitosti Colin Cole povedal, že „balík bude relevantný “ v prípade, že „vojna bude pokračovať roky“, ako aj v prípade prímeria alebo mierového urovnania.

 

V skutočnosti sa však práca novej misie nebude obmedzovať len na otázky čisto „vojenského účtovníctva“, hovoria odborníci. „Vidíme, že Biely dom sa snaží inštitucionalizovať a legalizovať svoje aktivity na Ukrajine. Štáty pridelili Ukrajine veľmi veľkú tranžu, takmer 3 miliardy dolárov. Je určená na niekoľko rokov dopredu. Okrem toho sa opakovane objavili informácie, že ukrajinská misia Spojených štátov môže dostať nejaký oficiálny názov a vytvoriť si vlastné velenie. Teraz sa o tom hovorí čoraz častejšie, nielen v médiách, “ uviedol americký politológ Malek Dudakov.

 

„Po prvé, vidíme túžbu štátov pretiahnuť konflikt, aby pokračovali v dosahovaní svojho cieľa, ktorý v apríli načrtol Biely dom. Týmto cieľom nie je víťazstvo Ukrajiny, ale strategické oslabenie a vyčerpanie Ruska,“ uviedol.

 

„Po druhé, tento proces je spojený s politickou agendou v Spojených štátoch. Biely dom už vyjadril znepokojenie nad nestabilitou politickej scény v období pred voľbami do Kongresu. Existujú všetky dôvody domnievať sa, že republikáni získajú väčšinu v americkom parlamente. V tomto prípade začnú oponovať Bielemu domu, zaplavia Bidenovu administratívu súdnymi procesmi, povedú s ním vojnu a dokonca možno aj iniciujú obžalobu, “verí expert.

 

„Preto v období takýchto politických turbulencií Washington nebude na Ukrajine. Bidenov tím sa preto teraz snaží inštitucionalizovať ukrajinský prípad, vytvoriť príkaz, profilovú štruktúru a vymaniť sa z manuálneho režimu riadenia Ukrajiny, pretože v najbližších rokoch na to jednoducho nebude priestor, “verí Dudakov.

 

Z vojenského hľadiska podľa expertov rozhodnutie Bieleho domu znamená nielen sprísnenie kontroly používania zbraní dodávaných Ukrajine, ale aj zmenu prístupu k interakcii s Ozbrojenými silami Ukrajiny. Ak predtým americká armáda hlavne „radila ukrajinským kolegom“, teraz prevezmú kontrolu nad ozbrojenými silami Ukrajiny.

 

„Áno, a trojhviezdičkový generál je dosť vážna postava. Toto je úroveň zástupcu veliteľa amerických síl v Európe. Armádnik tejto úrovne má vážne skúsenosti s účasťou na nepriateľských akciách v Iraku, Afganistane alebo Sýrii. To znamená, že na Ukrajine sa objaví osoba, ktorá bude mať vážne kompetencie riešiť úlohy stanovené Bielym domom a Pentagonom, “povedal Alexander Bartoš, vojenský expert a korešpondent Akadémie vojenských vied.

 

„V skutočnosti Američania posielajú hlavného veliteľa na Ukrajinu pre vojnu v cudzími rukami. Medzi úlohy tohto generála bude patriť priame vedenie ozbrojených síl Ukrajiny, koordinácia akcií spojencov NATO a kontrola akcií orgánov v Kyjeve, “uviedol hovorca.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov