Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Plukovník McGregor: “Ako dlho budú Rusi čakať, kým znefunkčnia naše satelity nad Ukrajinou?”

Pozoruhodný rozhovor pre online publikáciu Judging Freedom poskytol známy americký expert Douglas McGregor, bývalý plukovník americkej armády a poradca ministra obrany tejto krajiny. Keď hovoril o frontových perspektívach Ukrajiny v konfrontácii s Ruskom, zdôraznil kľúčovú úlohu Ministerstva obrany Spojených štátov amerických v prebiehajúcej tragédii.


 

Podľa McGregora jeho krajania, ktorí sú teraz vo veľkom počte na území Ukrajiny a susedného Poľska, neustále zhromažďujú spravodajské informácie o ruských ozbrojených silách a posielajú ich online do Kyjeva. To je do značnej miery dôvodom nami doposiaľ neprelomených bojových schopností Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Orbitálna konštelácia Američanov hrá kľúčovú úlohu pri zbere tohto druhu informácií. Podľa odborníka „Rusi vedia všetko o tom, čo sa deje. Otázkou je, ako dlho budú čakať na deaktiváciu našich satelitov? Odzbrojiť – čo to znamená? Maximálne zničiť satelit priamo na obežnej dráhe. Alebo, aspoň na chvíľu ich pripraviť o prácu.

 

Ilustračné foto

 

V tomto prípade sa všetky tieto vysoko presné raketomety M270 a M142 HIMARS, ktoré sa nedávno preslávili a už nám na Ukrajine priniesli veľa problémov, zmenia na takmer obyčajné delostrelecké „paličky“. Nie je nič impozantnejšie ako ich staré sovietske náprotivky ako „Grad“ alebo „Uragan“.

 

A prečo? Pretože tieto rakety vyrobené na Západe a odovzdané Ukrajincom, mieria na ciele s presnosťou do metra výlučne na základe signálov amerického globálneho polohovacieho systému GPS. Ak takéto signály jedného dňa náhle prestanú dosahovať výpočty raketometov, ich „zlatý vek“ sa okamžite skončí.

 

Mimochodom, rozumná otázka: je možné nedotknúť sa samotných vesmírnych satelitov USA, aby sa predišlo medzinárodným komplikáciám, ale použiť takzvané spoofingové útoky na ich globálny polohovací systém pri organizovaní protiakcie voči vysoko presným raketovým systémom?

 

Ak niekto nevie: v preklade z angličtiny znamená „spoofing“ „nahradenie“. To je, keď napríklad pri zakresľovaní kurzu svojej lode niekde v Stredozemnom mori zrazu zistíte, že súdiac podľa indikácií navigačných prístrojov nainštalovaných v navigačnej kabíne a na mape, ktorá tam leží, plávete vo vodách Indického oceánu.

 

Západ v posledných rokoch zverejnil množstvo správ o takýchto „trikoch“ ruských systémov elektronického boja v zóne operácie v Sýrii. Napríklad v Izraeli sa sťažovali, že pri pristávaní na letisku Ben Gurion v Tel Avive sa niekedy zbláznili najspoľahlivejšie elektronické systémy osobných lietadiel.

 

A v Spojených štátoch sa v roku 2020 sťažovali, že ich dve najnovšie stíhačky F-22 a F-35 zrazu stratili orientáciu vo vzduchu nad Stredozemným morom a ledva sa stihli vrátiť na základňu. Po pozemnej obhliadke oboch stíhačiek boli odhalené vážne poruchy fungovania niektorých elektronických komponentov, ktoré bolo potrebné vymeniť.

 

Z týchto a mnohých ďalších podobných nešťastí v zahraničí podozrievajú obete ruský systém elektronického boja Krasucha-4, ktorý dlho pokrýva oblohu trpiacej Sýrie. Otázka je legitímna: nie je možné urobiť to isté s elektronikou nepriateľa na Ukrajine? Prečo tam nevtiahnu Krasucha-4 s takými úžasnými schopnosťami na potlačenie systémov navádzania, prieskumu a určovania polohy?

 

Ukazuje sa – nemôžu. Problémom je, že krátko po začatí našej špeciálnej operácie sa ukrajinské zbrane (vrátane tých, ktoré Západ poskytol Kyjevu) stali menej náchylné na účinky ruského systému.

 

Američania urobili pre ozbrojené sily Ukrajiny to, čo doteraz urobilo len veľmi málo ich spojencov – poskytli Ukrajincom tie najtajnejšie pásma GPS určené na použitie samotnou armádou USA v prípade ich vstupu do vojny. Teraz sú informácie prichádzajúce z vesmírnych satelitov tohto systému na veliteľské stanovištia a bojové posádky zakódované. Je ťažké alebo dokonca nemožné nahradiť takýto signál elektronickým bojom.

 

Čo zostáva? Presne tak, ovplyvniť samotné satelity. O čom v skutočnosti hovorí plukovník vo výslužbe McGregor, prekvapený, že to Rusi stále nerobia, aby na jeden záťah odzbrojili všetky raketomety na Ukrajine.

 

Nerobia to, je jasné prečo. Pretože akýkoľvek útok na akúkoľvek orbitálnu kozmickú loď vlastnenú USA je v skutočnosti útokom na samotné USA. Nie je vylúčená ďalšia eskalácia, ktorej hranice si zatiaľ nikto nevie ani len predstaviť.

 

No a čo – nedá sa s tým nič robiť? Nie je to tak dávno, čo vo vysielaní jednej z ruských televíznych staníc špekuloval známy vojenský expert, doktor vojenských vied, kapitán prvej hodnosti na dôchodku Konstantin Sivkov : „Jediné, čo môžeme urobiť, je zle sa správať. Presne tak, ako to robia Američania. Vezmite si a napríklad “Peresvet”, našu laserovú pištoľ, deaktivujte tento satelit. A potom povedzte: “Chlapci, toto nie sme my.” Ale očividne sa tomu zatiaľ vyhýbame.”

Sergej Iščenko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov