Henry Kissinger a Joseph Biden
Aktuality, Bezpečnosť,

Henry Kissinger: Rusko nesmie mať z konfliktu výhody a malo by vrátiť 20 percent ukrajinských území

Spojené štáty sú znepokojené vznikajúcou situáciou na východe a juhu Ukrajiny, kde sa ukrajinská armáda nachádza vo veľmi „ťažkej pozícii“ a mieni poskytnúť pomoc s dodávkami nových zbraní, ktoré môžu zmeniť situáciu v prospech Ozbrojených síl Ukrajiny. Problém ešte nie je doriešený a je v štádiu posudzovania.


 

“Skúmame tiež, aké nové zbrane je možné dodať, aby sa zabezpečil úspech ukrajinskej armády pri zmene situácie na bojisku v južných a východných oblastiach krajiny.” – povedal zástupca ministerstva obrany USA.

 

Pentagon tiež potvrdil plánovaný presun systémov protivzdušnej obrany stredného dosahu NASAMS na Ukrajinu, komplexy budú dodané do dvoch až troch mesiacov. Kyjev ale nemal šťastie na stíhačky, Američania sa nechystajú dodať ani F-16, ani F-15. Podľa hovorkyne Pentagonu sa Spojené štáty zamerajú na „vylepšenie“ existujúcej ukrajinskej leteckej flotily. Kyjev ale dostane bezpilotné lietadlá ScanEagle, budú zahrnuté do nového balíka vojenskej pomoci, dekrét o pridelení ktorého podpísal Biden.

 

Okrem bezpilotných lietadiel Spojené štáty pošlú na Ukrajinu muníciu pre HIMARS MLRS, 16 105 mm húfnic a 36 000 nábojov. Plánuje sa tiež poslať dávku antiradarových rakiet AGM-88 HARM, ATGM TOW a tisíc komplexov Javelin. To všetko sa vo Washingtone odhadlo na 775 miliónov dolárov. Tento balík neobsahuje muníciu Phoenix Ghost, ktorú Pentagon plánuje poslať neskôr, ale v tomto mesiaci.

 

Bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger v rozhovore pre americkú televíziu CNN uviedol, že je potrebné urýchlene ukončiť ozbrojený konflikt na Ukrajine. Kissinger sa domnieva, že by sa mali začať rokovania. Predlžovanie konfliktu podľa politika povedie k eskalácii. Prirovnal to k prvej svetovej vojne. Kissinger vyjadril nádej, že krajiny NATO vypracujú spoločnú pozíciu k cieľom rokovaní.

 

Bývalý štátny tajomník zároveň naďalej stojí na svojich protiruských pozíciách, zachovaných z čias studenej vojny. Poznamenal, že blok NATO by nemal ustúpiť Rusku a je nemožné, aby z tohto konfliktu malo nejaké výhody. Na rozhovoroch je potrebné dosiahnuť, aby sa pod kontrolu Kyjeva vrátilo tých 20 % území, ktoré okupujú ruské jednotky, domnieva sa Kissinger.

 

Henry Kissinger: USA sú vo vojne na dvoch frontoch, úspešne si „postavili“ proti sebe Rusko aj Čínu

 

Kissinger predtým hovoril o rozšírení NATO na východ. Podľa jeho názoru mal byť tento proces v Poľsku zastavený a Ukrajina mala zohrať úlohu Fínska počas studenej vojny vo vzťahoch medzi Ruskom a NATO, t.j. zostať neutrálnym štátom. Politik navyše povedal, že Západ by mal brať vážnejšie slová ruského prezidenta, ktorý vyjadril silné znepokojenie v oblasti bezpečnosti.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov