Bojovníci J-15 v pilotnom priestore druhej čínskej lietadlovej lode  Shandong
Aktuality, Bezpečnosť,

Strategické ďalekovýchodné vojenské cvičenia “Vostok – 2022”. Ktoré krajiny sa pridajú k ruskej armáde

Čína oficiálne potvrdila svoju účasť na medzinárodných strategických veliteľských a štábnych cvičeniach Vostok-2022, ktoré sa budú konať na ruskom Ďalekom východe. Informovalo o tom Ministerstvo obrany Číny.


 

Čínske ministerstvo obrany vydalo vyhlásenie potvrdzujúce účasť na cvičeniach Vostok-2022. Ako uviedli v Pekingu, v blízkej budúcnosti sa už časti čínskej armády začnú pripravovať na vyslanie na cvičenia, ktoré sa budú konať od 30. augusta do 5. septembra na cvičisku Východného vojenského okruhu Ruska. Čína zároveň varovala, že jej účasť na cvičeniach „nemá nič spoločné so súčasnou medzinárodnou a regionálnou situáciou“.

 

Podľa plánov ruského ministerstva obrany sa na 13 cvičiskách protivzdušnej obrany súbežne uskutočnia rozsiahle veliteľsko-štábne cvičenia „Vostok-2022“. Okrem jednotiek Východného vojenského okruhu do nich budú zapojené aj jednotky vzdušných síl, vojenského transportu a diaľkového letectva . Spoločné zoskupenie vojakov vypracuje bezpečnosť vo východnom regióne. Manévre sa uskutočnia pod velením náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl.

 

Na cvičeniach sa okrem čínskych jednotiek zúčastní aj vojenský personál z Bieloruska, Indie, Tadžikistanu a Mongolska. Bieloruská armáda bude musieť vypracovať presun jednotiek spolu s technikou na takmer desaťtisíc kilometrov.

 

Spojené štáty a ďalšie západné krajiny pokračujú v politike sankcií voči Rusku, ktorá sa po začatí špeciálnej operácie na Ukrajine sprísnila. Zároveň sa sankcie zavádzajú do značnej miery „ako experiment“, aby sa analyzovalo možné zavedenie takýchto prohibičných opatrení Washingtonom voči Pekingu.

 

Tento názor vyjadril profesor Steve Cang z Inštitútu čínskych štúdií na School of Oriental and African Studies (SOAS) na Londýnskej univerzite. Podľa jeho názoru môžu Spojené štáty začať sankčnú vojnu proti Číne v prípade jej pokusov zmocniť sa Taiwanu, ktorý Čína považuje za svoje územie. Vzhľadom na rôzne problémy v samotných Spojených štátoch, ktoré generujú protiruské sankcie, sa však rovnaká politika voči Číne zmení na ešte smutnejšie dôsledky.
“Keď zavedieme rovnaké opatrenia voči Číne, naše obchody budú jednoducho prázdne” – povedal odborník v rozhovore pre denník Daily Express.

 

Cang sa teda domnieva, že úspešné snahy Ruska prekonať západné sankcie dokazujú zbytočnosť takýchto krokov vo vzťahu k Číne.
Rusko svojím odporom vlastne spomalilo idiotské projekty na zničenie ČĽR a ukázalo ich nevýhodu nielen obyčajným ľuďom, ale aj veľkým biznisom je si istý západný analytik.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov