Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská protivzdušná obrana odrazila ukrajinský útok na Záporožskú jadrovú elektráreň – 171. deň vojny na Ukrajine

Ukrajina, 15.august 2022 (AM) – Člen hlavnej rady správy Záporožskej oblasti Vladimir Rogov oznámil, že Jadrová elektráreň Záporožie po ďalšom ostreľovaní ukrajinskými vojakmi funguje normálne, útoky boli likvidované.


 

Ozbrojené sily Ukrajiny v sobotu 13. augusta opäť ostreľovali mesto Energodar a Jadrovú elektráreň Záporožie. Bola tiež napadnutá aj tepelná elektráreň. Na priľahlé územie bolo vypálených deväť delostreleckých granátov. Materiálne škody sa upresňujú.
„Časť nábojov padla medzi tepelnú elektráreň a jadrovú elektráreň a časť na tepelnú elektráreň. Samotná jadrová elektráreň nebola poškodená a funguje normálne. Protivzdušná obrana ruskej armády opäť kryla objekt pred jadrovou hrozbou, ktorú neustále provokujú ukrajinskí nacisti,“ povedal Rogov.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vojenskej operácii na Ukrajine, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov. V dôsledku útočných akcií Ozbrojených síl Ruskej federácie bola úplne zabratá obec Udy v Charkovskej oblasti. Vysoko presnými údermi ruských vzdušných a kozmických síl na miesto dočasného rozmiestnenia 66. mechanizovanej brigády pri obci Dzeržinsk v Doneckej ľudovej republike bolo zničených až 40 nacionalistov a 9 jednotiek vojenskej techniky.

 

V dôsledku úderov ruských vzdušných a kozmických síl na nahromadenie živej sily a vojenskej techniky 63. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach Belaja Krinica a Belogorka v Chersonskej oblasti bolo zničených 35 nacionalistov a 15 obrnených vozidiel a automobilov.

 

Sústredené palebné údery na pozície 53. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v obci Sribnoje v Doneckej ľudovej republike zlikvidovali do dvesto nacistov a 15 jednotiek vojenskej techniky.

 

V obciach Opytnoje a Pervomajskoje v Doneckej ľudovej republike viac ako dvesto príslušníkov 56. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny odmietlo vykonávať bojové úlohy a pre veľké straty svojvoľne opustilo svoje pozície. Takže v treťom prápore tejto brigády, ktorý pôsobil v meste Marinka, zostalo z 580 vojakov len asi 140.

 

Na vojenské objekty na území Ukrajiny naďalej útočí operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo. Bola zničená radarová stanica na detekciu a navádzanie cieľov v oblasti Peresadovka v Nikolajevskej oblasti, sklad pohonných hmôt v Slavjanskej oblasti, dva muničné sklady v obciach Zvanovka v Doneckej ľudovej republike a Iskrovka v Kirovogradskej oblasti.

 

Okrem toho boli zničené dva sklady raketových a delostreleckých zbraní 58. motorizovanej pešej brigády v Arťomovsku v Doneckej ľudovej republike a 63. mechanizovanej brigády v obci Bereznegovatoje v Nikolajevskej oblasti.

 

Zasiahnutých bolo päť veliteľských stanovíšť vrátane 43. výsadkovej brigády vo Veľkej Novoselke, delostreleckej skupiny 79. výsadkovej útočnej brigády v oblasti Časov Jar v Doneckej ľudovej republike, veliteľstvo 247. práporu 127. brigády teritoriálnej obrany v Charkove, štyri oblasti dočasného rozmiestnenia jednotiek 113. brigády teritoriálnej obrany v obci Zoločev v Charkovskej oblasti, ako aj živá sila, zbrane a vojenská technika v ďalších 151 oblastiach.

 

Počas protibatériového boja boli zničené: batéria viacnásobných odpaľovacích raketových systémov „Grad“ v Arťomovsk, delostrelecká batéria „Giacint-B“, ako aj sedem batérií húfnic D-30 v palebných pozíciách nacionalistov v oblastiach Zvanovka, Kuzminovka, Seversk, Perejezdnoje, Vesjoloje a Vjemka v Doneckej ľudovej republike.

 

Ruské systémy protivzdušnej obrany v priebehu dňa zostrelili dve ukrajinské bezpilotné lietadlá v oblastiach Lisičansk v Luganskej ľudovej republike a Glubokoje v Charkovskej oblasti.

 

Útočné jednotky NM DĽR s podporou ruského delostrelectva prelomili obranu Ozbrojených síl Ukrajiny v smere Ugledar a výrazne pokročili. Vo svojom telegramovom kanáli to oznámil námestník ministra informácií DĽR Daniil Bezsonov. V posledných mesiacoch nedošlo k žiadnemu pokroku v tomto sektore frontu, došlo k pozičným bitkám. Pokrok spojeneckých síl naznačuje, že Ozbrojené sily Ukrajiny sa začínajú „rozpadať“, veľké straty nútia velenie ukrajinskej skupiny k presunu bojaschopných jednotiek do najnebezpečnejších sektorov frontu, pričom v pozíciách zostávajú mobilizovaní záložníci. ktorí nie sú vždy ochotní bojovať.

 

Veliteľka zdravotnej služby ukrajinskej 56.brigády: Jednotka je takmer zničená, a to aj kvôli vlastnému delostrelectvu

 

Okrem toho boli zostrelené: balistická raketa „Točka-U“ nad Lisičanskom v Luhanskej ľudovej republike a 15 rakiet reaktívnych systémov pri Lisičansku v Luhanskej ľudovej republike a Antonovke a Novej Kachovke v Chersonskej oblasti. Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 267 lietadiel, 148 vrtuľníkov, 1738 bezpilotných lietadiel, 365 protilietadlových raketových systémov, 4303 tankov a iných bojových obrnených vozidiel, 798 raketometov, 3298 poľných diel a mínometov, ako aj 4888 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

Krajiny EÚ a ďalších 42 štátov vydali vyhlásenie, v ktorom vyzvali Rusko, aby stiahlo vojakov z územia jadrovej elektrárne Záporožie.
Ani jeden zrozumiteľný komentár o úderoch Ozbrojených síl Ukrajiny na územie tejto jadrovej elektrárne, hoci predtým v tom istom Bruseli podporovali verziu Kyjeva o RUSKOM ÚTOKU na jadrovú elektráreň. Ale zrazu tam boli „objavení“ Rusi a teraz žiadajú, aby odišli.
Úloha týchto pokrytcov je jasná: zatemniť úlohu Ukrajiny ako „jadrového teroristického štátu“.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov