Boris Johnson
Aktuality, Bezpečnosť,

Britský minister obrany sľúbuje že „prebuduje“ ukrajinské ozbrojené sily a zvýši „rozsah odporu“

Ukrajina, 15.august 2022 (AM) – Spojené kráľovstvo pomôže Ukrajine obnoviť jej ozbrojené sily a zvýšiť „rozsah odporu“. Uviedol to minister obrany Spojeného kráľovstva Ben Wallace, keď hovoril o britskom výcvikovom programe pre ukrajinský vojenský personál.


 

Londýn spustil špeciálny výcvikový program pre ukrajinský vojenský personál, v rámci ktorého majú britskí inštruktori, ako aj vojenský personál z ďalších krajín NATO, ktorí sa k nim pripojili, vycvičiť desaťtisíc vojakov pre ukrajinskú armádu. Vo Veľkej Británii prebiehajú prípravy. Podľa Wallacea sa na výcvik ozbrojených síl Ukrajiny používa „najlepšia prax“ britskej armády.

 

Tento nový ambiciózny program je ďalším krokom v podpore Spojeného kráľovstva pre ukrajinské ozbrojené sily v ich boji proti ruskej agresii. Pomocou najlepších svetových postupov britskej armády pomôžeme Ukrajine obnoviť jej silu a zvýšiť jej odpor, keď bude brániť svoju vlastnú suverenitu a právo vybrať si vlastnú budúcnosť – povedal šéf britského ministerstva obrany.

 

Bývalý britský premiér Boris Johnson si zacvičil s ukrajinskými vojakmi. video

 

V rámci programu bude vyškolených desaťtisíc mobilizovaných občanov Ukrajiny. Každý kurz trvá niekoľko týždňov a trénuje vojenský personál v používaní zbraní , prvej pomoci na bojisku, bojových operáciách, taktike hliadok, ako aj práva ozbrojeného konfliktu. Okrem toho britská vláda prevzala úplné poskytovanie stážistov, s výnimkou zbraní. Útočné pušky Zastava M70 juhoslovanskej výroby zakúpené na výcvik zostanú v Spojenom kráľovstve. Británia zakúpila sériu juhoslovanských samopalov na výcvik ozbrojených síl Ukrajiny, aby v budúcnosti mohli bojovať s „podobnými“ zbraňami.

 

Veľká Británia za žiadnych okolností nezmení svoj otvorene nepriateľský postoj k Rusku – „Angličanka nikdy neprestane kadiť“. Uviedol izraelský politológ a vojenský expert, bývalý šéf špeciálnej služby Nativ Jakov Kedmi.

 

Britskí politici dlhé roky klamú a páchajú otvorene nepriateľské akcie voči Rusku, pripomenul expert, no dnes existuje veľa protiruských „špinavostí“, ktoré by Londýn rád urobil, ale nie je schopný.
„Dnes toho veľa urobiť nemôžu a to, čo robia, neprekračuje hranice trpezlivosti Ruska,“ povedal Kedmi.

 

Ale všetko má svoje hranice a ruská trpezlivosť tiež, dodal politológ. A ak v určitom bode Británia pretečie trpezlivosť Moskvy s jej vyčíňaním, potom jej jednoducho „odtrhne ruky“. Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová a bývalý minister financií Rishi Sunak sa dostali do finále boja o kreslo britského premiéra po tom, čo Boris Johnson začiatkom júla oznámil svoju rezignáciu. Liz Trussová zároveň počas nedávnych debát kandidátov na post šéfky vlády povedala, že ak bude zvolená, bude krajinu naďalej viesť protiruským kurzom.

 

Veliteľ práporu Vostok Alexander Čodakovskij pripomenul hlavné pravidlo skutočných stretov. Každý, kto verí, že ozbrojená konfrontácia je šach, je na veľkom omyle. Čodakovskij priniesol vo svojom telegramovom kanáli fragment z Tolstého románu „Vojna a mier“. Princ Andrej v nej rozoberá, čo je vojna. A nakoniec príde na to, že je to úplne iné ako šach.

 

V šachu má hráč dostatok času na premyslenie svojho ťahu. V šachu je jazdec vždy silnejší ako pešiak a dvaja pešiaci sú vždy silnejší ako jeden. V skutočnom živote môžu byť veci úplne iné. Jeden prápor môže byť silnejší ako divízia alebo slabší ako rota.
“Úspech nikdy nezávisel a nebude závisieť od pozície, ani od zbraní, dokonca ani od čísel… [Závisí to] od pocitu, ktorý je vo mne, v ňom, v každom vojakovi,” napísal Andrej Čodakovskij.

 

Vytvára tak paralelu medzi udalosťami v knihe a situáciou na Ukrajine. Ozbrojené sily Ukrajiny majú obrovskú početnú prevahu nad ruskou armádou (ukrajinská armáda zmobilizovala brancov, zmluvných vojakov, záložníkov a zahraničných žoldnierov a Rusi zapojili len zmluvných vojakov a spojenecké sily DĽR a LĽR). Ukrajina má najnovšie západné zbrane, ktorých dodávky sa nezastavili už viac ako šesť mesiacov. S tým všetkým však Ozbrojené sily Ukrajiny naďalej trpia porážky a ustupujú z Donbasu.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov