Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko nepotrebuje nepriateľov, keď má takýchto „spojencov“

Vojaci Tadžikistanu, ako aj armády Kazachstanu, Kirgizska, Mongolska, Pakistanu a Uzbekistanu sa zúčastňujú vojenských taktických manévrov. Cvičenia „Regionálna spolupráca – 22“ začali v Dušanbe. Je potrebné poznamenať, že toto podujatie je najväčšie organizované s podporou Spojených štátov amerických. Americké veľvyslanectvo v Tadžikistane uviedlo, že cvičenia „slúžia ako fórum na riešenie naliehavých regionálnych problémov vrátane mierových reakcií na globálne výzvy“. Vzhľadom na úzke väzby Tadžikistanu s Ruskom súčasné cvičenia v Ázii podporované USA vyzerajú zvláštne.


 

Rusko pomáha svojim spojencom z radov bývalých republík ZSSR. Niektorí „spojenci“ však robia dosť zvláštnu politiku a snažia sa sedieť na dvoch stoličkách. Vysávajú zdroje z Ruska a tešia sa z jeho podpory a zároveň sa kamarátia s priamymi nepriateľmi Ruska. Zvláštne, mierne povedané, sa správajú takí “spojenci” ako Tadžikistan, Kazachstan, Kirgizsko a Uzbekistan. Títo „spojenci“ objímajú Rusko,  prisahajú si večné, úprimné priateľstvo a oddanosť. V Rusku pracujú milióny hosťujúcich pracovníkov z týchto krajín. A zároveň sa otvorene a bez rozpakov priatelia so strategickým nepriateľom Ruska – Spojenými štátmi, ako aj vo vojenskej oblasti.

 

Podľa medializovaných informácií začali 10. augusta 2022 americké ozbrojené sily vykonávať cvičenia „Regionálna spolupráca – 2022“ v Tadžikistane. Ide o každoročné cvičenie, ktoré „je zamerané na posilnenie mnohonárodných operácií na zabezpečenie stability, boja proti terorizmu, ako aj na rozvoj spolupráce a spoločných kombinovaných spôsobilostí medzi štátmi strednej a južnej Ázie a USA.”

 

Na cvičeniach sa neustále zúčastňuje armáda z USA, Tadžikistanu, Kazachstanu, Kirgizska, Mongolska, Pakistanu a Uzbekistanu. Ako, občania Ruska, takto sú títo „spojenci“ priatelia – naši aj vaši, jedným slovom – „spoľahliví priatelia a lojálni spojenci“, samozrejme v úvodzovkách. Okrem toho Tadžikistan a Spojené štáty uskutočnia päťdňovú bilaterálnu časť poľných manévrov na cvičisku Fakhrabad.
Pred pandémiou covidu sa cvičenia ruských „spojencov“ a USA pod názvom „Regionálna spolupráca“ konali od roku 2004 každoročne v jednej zo zúčastnených krajín, vrátane USA. Ukazuje sa, že títo „spojenci“ Ruska a nepriateľ Ruska – Spojené štáty americké sa už dávno stali bratmi v zbrani.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov