Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské jednotky prelomili obranu v oblasti New York. Záporožskú jadrovú elektráreň ostreľuje 44. delostrelecká brigáda Ukrajiny

Ruské jednotky prerazili ďalšiu medzeru v obrane Ozbrojených síl Ukrajiny v Doneckej ľudovej republike. Tentoraz sa to spolu s jednotkami Republikánskej ľudovej milície stalo v oblasti osady Novgorodskoye. Pripomeňme, že nedávno kyjevský režim premenoval toto sídlisko mestského typu na New York.


 

Správy z frontov naznačujú, že ukrajinské jednotky severne od Donecka trpia značné straty. V mnohých smeroch v regióne Novgorodsky sa ruské jednotky priblížili k tejto osade, čím zbavili ukrajinské sily príležitosti na preskupenie.

 

 

Údery kanónových a raketových diel ozbrojených síl RF a Ľudových milícií zničili predsunuté pozície ukrajinských síl na juhu a východe New Yorku. Paľbe sú zároveň vystavené ukrajinské jednotky, ktoré sa snažia využiť cestu spájajúcu Novgorodskoje (New York) s Toreckom na frontový presun síl a prostriedkov. Toto mesto sa nachádza pár kilometrov na sever.

 

Po strate kontroly Ozbrojených síl Ukrajiny nad osadou Peski, ako aj v súvislosti s postupom Ozbrojených síl Ruskej federácie a Republikánskych ľudových milícií v Novgorodskom regióne nastáva situácia, kedy je pravdepodobné dossiahnutie strategicky dôležitej diaľnice Pokrovsk-Artemovsk (Bakhmut). Dnes túto cestu aktívne využíva ukrajinský režim na presun nových jednotiek a vojenského materiálu na frontovú líniu. Zároveň rastie aj pravdepodobnosť dosiahnutia tyla Ozbrojených síl Ukrajiny v Avdiivke, kde pokračujú boje, a kde Ozbrojené sily Ukrajiny trpia značné straty a dúfajú, že sa objavia posily.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
– V dôsledku útočných akcií spojeneckých síl v oblasti Soledar dosiahli straty 14. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny viac ako dvetisíc ľudí. Zvyšky personálu brigády stiahlo ukrajinské velenie do tylových priestorov.

 

– V oblastiach Opytnoje a Neveľskoje v Doneckej ľudovej republike v dôsledku vysoko presných úderov ruských leteckých a kozmických síl presiahli straty 56. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny na živej sile 70% celkového stavu.

 

– Personál 23. práporu brigády v plnej sile bez povolenia opustil svoje bojové pozície a odišiel do tylových priestorov.

 

– Vysoko presným úderom ruských vzdušných a kozmických síl na miesto dočasného nasadenia 28. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Novogrigorievka v Nikolajevskej oblasti bolo zničených až 100 nacionalitov a deväť jednotiek vojenskej techniky,.

 

– V dôsledku sústredených palebných úderov na bojové pozície ukrajinských nacistov v oblasti Marinka v Doneckej ľudovej republike dosiahli straty 3. práporu 66. mechanizovanej brigády na živej sile viac ako 50%.

 

– Okrem toho bolo v obci Zajcevo v Doneckej ľudovej republike v dôsledku likvidácie opevnenia 58. motorizovanej pešej brigády zabitých až 40 nacionalistov a zničených päť vozidiel.

 

– Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo pokračujú v útokoch na vojenské objekty na území Ukrajiny.

 

– Počas dňa bolo zasiahnutých päť veliteľských stanovíšť, vrátane 4. tankovej brigády v oblasti Zaliman v Charkovskej oblasti, 103. brigády teritoriálnej obrany v obci Nikolajevka v Doneckej ľudovej republike, ako aj živá sila, zbrane, vojenské a špeciálne vybavenie v 157 ďalších oblastiach.

 

– Zničené boli. sklad paliva pre ukrajinskú vojenskú techniku ​​pri Kurachove v Doneckej ľudovej republike, šesť muničných skladov v oblastiach Velikoje Artakovo v Nikolajevskej oblasti, Zaliman v Charkovskej oblasti, Kramatorsk, Zajcevo, Krasnogorovka a Avdejevka v Doneckej ľudovej republike.

 

– V obci Časov Jar v Doneckej ľudovej republike ruské vzdušné sily zničili americký protibatériový radar AN / MPQ-64, ktorý dodali Kyjevskému režimu USA.

 

– V rámci protibatériového boja boli v oblastiach Serebrjanka a Soledar v Doneckej ľudovej republike, Širokoje a Velikaja Alexandrovka v Chersonskej oblasti zničené štyri batérie viacnásobných odpaľovacích raketových systémov „Grad“.

 

– Okrem toho boli zasiahnuté dve delostrelecké batérie „Akacija“ a štyri batérie húfnic D-30 v palebných postaveniach v oblastiach Georgievka, Konstantinovka, Novgorodskoje, Vesjoloje, Andrejevka a Dzeržinsk v Doneckej ľudovej republike.

 

– Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili päť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Jegorovka a Spartak v Doneckej ľudovej republike a Archangelovka a Volchov Jar v Charkovskej oblasti.

 

– Okrem toho boli zostrelené dve rakety systému HIMARS pri Novej Kachovke a štyri rakety systému „Oľcha“ pri Černobajevke v Chersonskej oblasti.

 

Ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne a mesta Energodar vykonávajú jednotky 44. delostreleckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Vo svojom Telegram-kanáli to oznámil člen hlavnej rady regionálnej správy Vladimir Rogov.
„11. augusta 2022 jednotky 44. delostreleckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny zo smeru od obce Nikopoľ strieľali zo 152 mm kanónov na jadrovú elektráreň v Záporoží,“ píše Rogov. Neskôr, vo vysielaní televízneho kanála „Rossija-24“, Rogov potvrdil túto informáciu a objasnil, že ostreľovanie elektrárne a mesta bolo vykonané riadenými projektilmi.
„Upozorňujeme, že ostreľovanie jadrových elektrární sa vykonáva riadenými projektilmi vyrobenými Anglosasmi. Sú nebezpečné, pretože sú navádzané – lietajú tam, kam ich poslali,“ tvrdí Rogov.

 

Vasilij Nebenzya v OSN vymenoval ohrozené krajiny ak Ukrajina neprestane s bombardovaním Zaporožskej jadrovej elektrárne

 

Tiež uviedol, že v dôsledku útokov na JE Záporožie došlo k čiastočnému poškodeniu tepelnej elektrárne pre vlastnú potrebu a zariadenia bazénov chladiaceho systému jadrových reaktorov. Okrem toho bola čiastočne zničená budova ministerstva pre mimoriadne situácie, kde sídlili hasičské jednotky, ktoré reagovali na výzvy. Je potrebné poznamenať, že niektoré z nich sa nachádzali v blízkosti budov jadrovej elektrárne a energetických blokov. Rogov dodal, že len vďaka zručným, kompetentným a efektívnym činnostiam jednotiek ruských ozbrojených síl pri ochrane jadrového zariadenia nedošlo k poškodeniu kritickej infraštruktúry jadrovej elektrárne a k narušeniu prevádzky reaktorov. Úroveň rádioaktívneho pozadia je podľa neho v súčasnosti „absolútne prirodzená“, nedochádza k prekročeniu normy.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov