Ilustračné foto
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

“Nádherná zbraň – presná a s veľkým dosahom” Ako západné trofeje prekvapili vojakov na Donbase

Počas šesť a pol mesiaca trvania špeciálnej vojenskej operácie na Donbase bolo ukoristených mnoho západných trofejí. Granátomety, ATGM, obrnené transportéry, ručné zbrane, protivzdušná obrana, automobilové vybavenie, delá a raketové delostrelectvo – to všetko sa teraz testuje v boji.


 

Prvé americké Javeliny a britské NLAW prišli do Doneckej armády už v marci.
„Už sme ich testovali na cvičisku,” hovorí dôstojník armády DĽR s volacím znakom Ljuty. „Sú dobré, presné, ale v rukách narýchlo vycvičených teroboronistov nepoužiteľné. A povaha bojov na Donbase neumožňuje odhaliť celý potenciál západných ATGM. Aby ste zasiahli cieľ z Javelinu, musíte ho mať na dohľad asi 15 sekúnd, kým raketa „nepríde na to, kam letieť. Naše tanky sa nedvíhajú v otvorených priestoroch tak dlho.

 

 

Podľa vojaka sú dokonca aj staré sovietske „fagoty“ takmer rovnako účinné. Doneckí tankisti sa oveľa viac boja ukrajinskej Stugny. Priebojnosť brnenia je rovnaká, ale ovládaná z diaľkového ovládača. Operátor nemusí byť pri inštalácii – všetko sa dá urobiť z krytu.
„Okrem ATGM sme ukoristili veľa ručných zbraní západného typu,” pokračuje dôstojník. „Väčšinou rôzne modifikácie útočných pušiek AR-15. Niektoré sa vyrábajú licenčne na Ukrajine . Tieto zbrane nás neprekvapili. Áno, pohodlné,ako sa teraz v móde hovorí — ergonomické. Ale je na to veľmi málo nábojov. Navyše tieto hlavne sú vrtošivé. Náš Kalašnikov je spoľahlivejší. Ale ostreľovacie pušky Ozbrojených síl Ukrajiny sú vynikajúce. Ja osobne streľam z ukoristenej veľkokalibrovky Barret M82. Nádherná zbraň. Presná a s veľkým dosahom. Zaručene prerazí bok obrneného transportéra” .

 

 

Donecká armáda si pochvaľuje aj taktickú súpravu na puške. Ak Teroboronisti bojujú s AK-47 a AKMS starého otca, potom sú personálne jednotky oveľa lepšie vyzbrojené. Najžiadanejšou trofejou pre strelca armády DĽR sú kolimátorové mieridlá Holosight a Aimpoint. V Rusku takýto gadget stojí najmenej sto tisíc rubľov. V Ozbrojených silách Ukrajiny sú takmer v každej pechotnej jednotke.

 

Bojovníci DĽR majú aj vážnejšie trofeje. 1. Slavianska brigáda na jar zajala ukrajinský tank T-64 v smere na Záporožie. Tank je starý, ale výplň moderná. Termokamera západného štýlu umožňuje v noci vidieť objekt na vzdialenosť až päť kilometrov.

Vojak priznáva, že podobné štandardné zariadenia vo výzbroji doneckej armády fungujú maximálne na dva kilometre. Zachytená „šesťdesiatštvorka“ je navyše vybavená kamerami – posádka má 360-stupňový výhľad.

 

„Ich pancierovanie je veľmi dobré, “ hovorí veliteľ jedného z doneckých práporov s volacím znakom Krest . Zbraňovú stanicu s 30-milimetrovým kanónom operátor-strelec ovláda z tabletu. Pohodlné a veľmi efektívne. Na vzdialenosť do dvoch kilometrov mimoriadne nebezpečná zbraň proti ľahkým obrneným vozidlám a pechote.”

 

Uniformy, nepriestrelné vesty, topánky, suché dávky boli dlhé roky dodávané Ozbrojenými silami Ukrajiny zo Západu a vyrábali sa v miestnych podnikoch. Všetka táto dobrota podľa bojovníkov výrazne pomáha na fronte a uľahčuje život vojakovi.
„Lekárničky sú pôsobivé,” priznáva vojenský zdravotník s volacím znakom Chrust. My sme v pozícii, že ich dobiehame.”

 

Dôstojník armády DĽR s volacím znakom Majster objasňuje, že vo vojne nie je dôležitý len moderný „body kit“.
“Áno, v mnohých ohľadoch sú lepšie vyzbrojení a vybavení ako naši bojovníci,” hovorí. “Veľkú úlohu však zohráva aj motivácia a poľný poriadok.”

 

Jedným z cieľov je zajaté delostrelectvo. Americké húfnice M777 a HIMARS sú „veľmi impozantné zbrane“. M777 z hľadiska dostrelu pokrýva všetky dostupné analógy. Cenné „HIMARS“ kryjú ciele v tyle – muničné sklady, veliteľstvá, miesta sústredenia peších jednotiek. Ozbrojené sily Ukrajiny však majú málo takýchto zariadení.
Andrej Koc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov