Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

V Rusku rastie záujem o vojenskú službu na Ukrajine. Pribudlo vyše 40 dobrovoľníckych práporov

V Rusku už bolo vytvorených viac ako 40 dobrovoľníckych práporov, ktoré sa majú zúčastniť vojny na Ukrajine. Dnes o tom píše Kommersant. Podľa publikácie formovanie takýchto jednotiek prebieha v ruských regiónoch od jari, informácie o nich sú zverejnené v médiách a sociálnych sieťach úradov. Názvy práporov zároveň označujú ich územnú príslušnosť, zahŕňajú najmä obyvateľov regiónu, kde sú vytvorené.


 

Takže v Petrohrade sa vytvorili dobrovoľnícke oddiely “Kronštadt”, “Neva” a “Pavlovsk”, v Jakutsku – “Botur”, ​​v Primorí – “Tiger”, v Kazani – “Alga” a “Timer” , v Čuvašsku – “Atal”, na území Perm – “Parma” a “Molot”, v Amurskom regióne – “Amur”, v oblastiach Leningrad – “Nevsky” a “Ladoga”. Medzi ďalšie „nominálne“ jednotky – „Angara“ v Irkutskej oblasti, čeľabinské prápory „Južný Ural“ a „Južný Ural“, Tomsk „Tojan“.

 

Nominálne vojenské jednotky z miestnych obyvateľov už skôr začalo formovať Čečensko. Boli v boji od prvých dní ruskej invázie na Ukrajinu. Ide najmä o oddiely Achmat OMON a SOBR, pomenované po čečenskom prezidentovi Achmatovi Kadyrovovi. 26. júna oznámil veliteľ Čečenska Ramzan Kadyrov vytvorenie štyroch nových práporov, ktoré sa zúčastnia vojny na Ukrajine – Sever-Achmat, Juh-Achmat, Západ-Achmat a Východ-Achmat.

 

Podľa zdroja publikácie sú útvary tvorené územne, pretože je pohodlnejšie pracovať s dobrovoľníkmi. Federálni predstavitelia zároveň požiadali regionálne úrady o poskytnutie informačnej a finančnej podpory, uviedol hovorca novín. Formálne dobrovoľníci podpisujú zmluvu s ruským ministerstvom obrany na obdobie niekoľkých mesiacov a získavajú oficiálny štatút zmluvných vojakov. Platby sa im líšia v závislosti od regiónu – od 130 tisíc do 300 tisíc rubľov mesačne. Dobrovoľníci majú podľa novín nárok aj na platby za úspešné vedenie nepriateľských akcií a na dennú dávku 8 000 rubľov „za každý deň ofenzívy“.

 

Na výcvik ukrajinských brancov využíva Kyjev najmä západných inštruktorov. Jednou z takýchto formácií na výcvik nových vojakov ukrajinských ozbrojených síl je súkromná vojenská služba Mozart, ktorá zamestnáva vysokokvalifikovaných veteránov amerických špeciálnych síl (20-30 ľudí). Informuje o tom britský denník The Guardian.

 

Američania vedú 10-dňový vojenský výcvikový kurz, počas ktorého sa 40 budúcich bojovníkov vycvičí na ovládanie rôznych druhov zbraní a bojových taktík. Tréning prebieha v tesnej blízkosti frontovej línie. Rekrutmi sú občania Ukrajiny vo veku 20 až 50 rokov, z ktorých každý desiaty predtým slúžil v armáde.

 

Zakladateľom PMC “Mozart” bol bývalý plukovník námornej pechoty Andy Milburn, ktorý dal 31 rokov svojho života vojenskej službe. Podľa jeho názoru mnohí budúci vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny majú slabú fyzickú a technickú prípravu a nemajú potrebné vojenské zručnosti. To sa prejavuje najmä v používaní zložitých a drahých zbraňových systémov (napríklad Javelin v hodnote 178 tisíc dolárov) na iné účely.

 

Ako to je v naozaj s Wagnerovcami? Šéf ruskej diplomacie Lavrov aj premiér Mali vysvetľujú

 

Zároveň sa samotní inštruktori prakticky nezúčastňujú nepriateľských akcií, pretože sa obávajú, že v tomto prípade môžu byť Spojené štáty a NATO obvinené z vojny proti Rusku. Ak sú vyslúžilé americké špeciálne jednotky poslané do prvej línie, prestávajú byť súčasťou skupiny. PMC „Mozart“ tak na Ukrajine nepriamo pôsobí proti ruskému PMC „Wagner“. Podľa zdrojov sa tento zúčastňuje na bojoch v Luhanskej republike a iných sektoroch donbaského frontu.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov