DXL-5 Havoc
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Ruské a republikánske sily používajú na Ukrajine pušku Ravager v NATO kalibri

Počas špeciálnej operácie na Ukrajine používajú spojenecké sily ostreľovaciu pušku DXL-5 “Opustošiteľ” v kalibru krajín NATO 12,7x 99mm, uviedol pre RIA Novosti zástupca Lobaev Arms – výrobcu tejto zbrane


 

 

“Zbraň pracuje dobre – puška sa ukázala ako veľmi presná, teraz je každý výstrel zdokumentovaný, takže sa to odsledovať.” povedal hovorca agentúry. V Lobaev Arms zároveň uviedli, že nové šarže DXL-5 vyrábané pre ruskú armádu sa vyrábajú pre ruský náboj (12,7 x 108 milimetrov). Ako povedal Vladislav Lobaev , generálny konštruktér podniku v rozhovore pre RIA Novosti v roku 2020, produkty Lobaev Arms boli dodávané výhradne zahraničným zákazníkom a súkromným vojenským spoločnostiam.

 

Ruskí ostreľovači začali na Ukrajine používať pušky s najdlhším dostrelom na svete

 

Modulárna (s možnosťou výmeny hlavne) puška DXL-5 “Ravager” má pre kaliber 12,7 jedinečnú presnosť 0,5 uhlových minút – teda strieľa štyrikrát presnejšie ako jej americký konkurent Barret (2 uhlové minúty). Takáto vysoká presnosť pre pušku veľkého kalibru a efektívny strelecký dosah (asi 2,3 tisíc metrov oproti 1,8 tisíc pre Barret) umožňuje Ravagerovi vykonávať jednu z najťažších bojových misií – boj proti nepriateľským ostreľovacím jednotkám. Ďalšie technologické know-how implementované na DXL-5 zahŕňa tlmiace zariadenie v pažbe, ktoré výrazne znižuje efekt spätného rázu pušky s hmotnosťou 13 kilogramov.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov