Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kde sa bude odohrávať hlavná bitka o Donbas

Bývalý zástupca šéfa Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny bol obvinený z vlastizrady a práce pre ruskú rozviedku. Krajina sa zmieta v špionážnych hrách a pokračuje v čistkách bezpečnostných síl. Orgány činné v trestnom konaní na Ukrajine odovzdali podozrenie z vlastizrady bývalého zástupcu šéfa GUR. Vyšetrovanie sa domnieva, že úradník zhromaždil tajné informácie z ministerstva obrany Ukrajiny pre ruské špeciálne služby. SBU hovorí, že pri prehliadke v jeho kancelárii sa zástupca šéfa GUR pokúsil zastreliť vyšetrovateľov svojou osobnou pištoľou Makarov. V súčasnosti je vo väzbe.


 

Podľa zdrojov ukrajinského vydania „Strana.ua“ hovoríme o Vjačeslavovi Oniskovi, ktorý v rokoch 2008 až 2010 pôsobil ako zástupca vedúceho hlavného spravodajského riaditeľstva. Nedávno prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj odvolal z funkcií šéfa SBU Ivana Bakanova a generálnu prokurátorku Irinu Venediktovú z dôvodu, že ich podriadení na oslobodených územiach hromadne prechádzajú na stranu Ruska. Po začatí špeciálnej operácie Ukrajinu zachvátila vlna špionážnej mánie. Spravidla sa z „ruských špiónov“ stanú opoziční politici alebo úradníci, ktorí stratili dôveru.

 

Veliteľ práporu Vostok v DĽR Alexander Chodakovskij predpovedal, kde sa bude odohrávať hlavná bitka o Donbas. Oznámil zvláštne znamenia.

 

Chodakovskij zaznamenal zmeny, ktoré sa nedávno udiali na frontovej línii. Podľa neho teraz na Donbase dochádza k poklesu intenzity práce nepriateľského delostrelectva.”Citeľne sa znížila aj aktivita systémov elektronického boja – lietame voľnejšie ako pred týždňom. Letecký prieskum ukazuje čerstvé stopy zariadení, ktoré sa objavili po dažďoch, ale samotné vybavenie nevidíme,” poznamenal Chodakovskij.

 

Môže za to podľa neho presun síl iným smerom. Chodakovskij však zdôraznil, že ide len o jeden z predpokladov.
“Je to spôsobené prípravou vlastnej protiofenzívy alebo prípravami na odrazenie našej ofenzívy – čas ukáže. Teraz je logické zvýšiť tlak na územie Donecka a začať ho oslobodzovať,” zhrnul veliteľ práporu Chodakovskij.

 

Plukovník vo výslužbe, vojenský pozorovateľ Viktor Baranec poukázal na dôležitý nesprávny výpočet ozbrojených síl Ukrajiny pri Chersone. Vojenský publicista “Komsomolskaja pravda” Viktor Baranets v rozhovore pre portál “Ukraine.ru” hovoril o probléme, ktorému ukrajinská armáda čelila neďaleko Chersonu. Uviedol, že v poslednom čase sa objavil nový faktor, ktorý vážne ovplyvní priebeh špeciálnej vojenskej operácie.

 

Expert je presvedčený, že hlavná bitka sa odohrá na predmostí Slavjansk – Kramatorsk. V súčasnosti je podľa rôznych zdrojov ozbrojených síl Ukrajiny od 70 do 100 tisíc vojenského personálu. A zlomový bod špeciálnej operácie nastane, keď budú tieto osady obsadené.
“Pred mesiacom a pol hovorilo vojenské a politické vedenie Ukrajiny o tvrdej bitke, ktorú majú v úmysle zviesť Rusi pri Chersone. Zelenskyj si dal za úlohu rozdrviť a utopiť ruské zoskupenie na pravom brehu Dnepra,” uviedol, brániť jej v ústupe,“ pripomenul Viktor Baranec.

 

Pripomenul, že práve za týmto účelom Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili na Antonovský most a priehradu Kachovka. Zrejme očakávali, že zasiahnu tak silno, že Rusi zaváhajú a dajú sa na útek. Zároveň už nebudú mosty a „rozpadnú nás“.

“Rýchlo sa však z tejto situácie dostali. V rekordnom čase postavili pontónový prechod a prelomili nepriateľské výpočty pre toto imaginárne víťazstvo,” povedal Baranec.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov