Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Politológ Nikolaj Starikov vysvetlil dôsledky návštevy Pelosiovej na Taiwane

Prefíkaní Nixon a Kissinger, títo „vlci“ studenej vojny, vynaložili obrovské úsilie na zlepšenie vzťahov s ČĽR. Potom sa Peking odvrátil od sovietskej Moskvy, neskôr vyhlásil svoj „socializmus s čínskymi vlastnosťami“ na koľajniciach štátneho kapitalizmu a stal sa svetovou továrňou, a to aj pre Spojené štáty. Predsedníčka Snemovne reprezentantov v záujme chvíľkového víťazstva Bidenovej administratívy svojou návštevou Taiwanu úplne zničila „nixonovský“ model americko-čínskych vzťahov. Ak nie navždy a neodvolateľne, tak určite nadlho.


 

Ruská periféria bola nevyhnutná na zabezpečenie bodu, odkiaľ niet návratu pre Čínu vo vzťahu k USA, pre spoločné a rozhodnejšie kroky Moskvy a Pekingu v mnohých otázkach. Čína sa ešte predvčerom pozerala späť na alternatívu „mierového spolunažívania“ s Washingtonom. Degenerovaná americká „starena“ zaručene uzavrela toto otázku.

 

“Problém Taiwanu pre Čínu je podobný problému Ukrajiny pre Rusko,” uviedol ruský politológ Nikolaj Starikov na svojom TG kanále. “Správy o nastražených výbušných zariadeniach na letisku Taoyuan v Taipei naznačujú túžbu narušiť návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane. V rovnakom čase lietadlové lode Liaoning a Shandong opustili prístavy čínskych miest Qingdao a Sanya, pravdepodobne smerovali na cvičenie čínskej armády neďaleko Taiwanu. Z vojenského hľadiska nie je Taiwan pre USA dôležitý, pre nich je dôležité, aby sa čínsky ľud nezjednotil. Taiwan existuje ako separatistická enkláva už sedem desaťročí. Toto je ponaučenie pre vás a pre mňa: ak sa problém s Ukrajinou nevyrieši, potom Američania a Briti budú trápiť ruský ľud ďalších sedem alebo desať desaťročí.”

 

Čína reagovala na americkú provokáciu ako zodpovedná veľmoc a zároveň si posilnila svoj význam vo svete

 

“Je známe, že viac ako 80% svetovej produkcie polovodičov je sústredených na Taiwane v TSMC. Otázka: Chce Čína prevziať kontrolu nad svetovou výrobou polovodičov? Samozrejme! Chcú tomu USA zabrániť? Nepochybne! Ale chápajúc priebeh udalostí, zintenzívňujú rozvoj tejto výroby doma, na svojom území. Navyše, taiwanská spoločnosť stavia druhý nový závod v Japonsku. Zdá sa mi teda, že perspektíva návratu odbojného ostrova pod kontrolu Číny je viditeľná,” uzavrel Starikov

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov