Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily ničili vojenské objekty v Nikolajeve, Charkove a Ľvove. Ukrajina priznáva “čiastočný úspech” spojencov

Počas uplynulého dňa ruské jednotky a jednotky Republikánskych ľudových milícií postupovali v mnohých oblastiach Donbasu. Údaje potvrdil námestník ministra informácií DĽR Daniil Bezsonov. Ukrajinské sily utrpeli vážne straty na pozíciách v Peskom a Avdiivke, v dôsledku čoho museli niektoré z týchto pozícií opustiť.


 

Ruské jednotky tiež pokračovali v útokoch na Arťomovsk (Bachmut), útočné skupiny začali pôsobiť v meste Soledar a pokračovali v metodickom prenikaní do obrany ukrajinských ozbrojených formácií. Pre ukrajinských analytikov je línia Sever-Soledar-Bachmut (Arťomovsk) najdôležitejšou líniou obrany. A údajne ukrajinské jednotky z Lysičanska a Severodonecka tam ustúpili zámerne, keďže na tejto línii „sa dajú úspešnejšie vykonávať obranné akcie“.

 

Bojovníci z útočného práporu „Somálsko“ a 11. pluku milícií DĽR s podporou ruských jednotiek počas uplynulého dňa vykonali pomerne rozsiahle útoky na ukrajinské pozície v Pesky a Avdiivke a to aj s pomocou vojenského letectva. Nálety sa uskutočňovali pomocou vrtuľníkov Mi-28NM. Zákopy militantov v oblasti baní boli „rozdrvené“ údermi diel a raketového delostrelectva. Už skôr ukrajinský generálny štáb uznal úspech postupu ruských jednotiek z Kodemy v smere na Bachmut (Arťomovsk).

Existujú správy o výbuchoch a požiaroch v rôznych regiónoch Ukrajiny. Podľa najnovších údajov došlo v regióne Vinnica k najmenej trom výbuchom. Chránenec kyjevského režimu v tomto regióne tvrdí, že raketové útoky sú a že “systémy protivzdušnej obrany zachytili dve rakety”. Zároveň sú informácie o výbuchoch na západe Ukrajiny – v Ľvovskej oblasti. O raketových útokoch hovoria aj predstavitelia Ľvova. Podľa najnovších údajov bolo zničené zariadenie prevádzkované v záujme Ozbrojených síl Ukrajiny na území Červonogradského okresu Ľvovskej oblasti.

 

Na tomto pozadí ukrajinské vojenské oddelenie v zhrnutí Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny pri opise situácie na Donbase stále častejšie vo vzťahu k ruským ozbrojeným silám používa formuláciu „mal čiastočný úspech“. Takže počas brífingu oficiálny predstaviteľ ukrajinského vojenského oddelenia uznáva „čiastočný úspech“ ruskej armády a Republikánskych ľudových milícií v oblasti osady Kodema. Je to dedina, z ktorej sa na sever otvára cesta do Bachmutu a na západ do Toretska. Zástupca Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny tiež uznal „čiastočný úspech“ ruskej armády v oblasti Avdiivka a Pesky.

 

Ruské jednotky a jednotky Ľudových milícií bojujú v niekoľkých smeroch pozdĺž obvodu Soledaru. Raketové útoky zničili objekty koncentrácie ukrajinských síl v oblasti Nikolaev a Charkov. Podľa niektorých správ bolo identifikované a zlikvidované ďalšie zariadenie, kde bola personálne poddimenzovaná jedna z brigád ozbrojených síl Ukrajiny. Ukrajinská protivzdušná obrana bola opäť bezmocná proti ruským raketám, ktoré spôsobili porážku určenému objektu. Guvernér Kim uviedol, že situácia v meste a regióne je mimoriadne zložitá a dodal, že napriek tomu sa neočakáva evakuácia civilného obyvateľstva. Samozrejme, že sa to neočakáva… Inak, kde sa bude kryť režim a ukrajinské jednotky v tomto regióne v prípade ofenzívy ruských ozbrojených síl…

 

Dnes v ranných hodinách boli napadnuté aj objekty v Charkove a jeho regióne. Tam je podobná situácia ako v Nikolaeve. Ukrajinské velenie sústreďuje stále viac síl na určité objekty v Charkove, Merefa, v oblasti Čuguev na „protiofenzívu na Izyum a na východe“. Potom sa do týchto zariadení zaznamená ďalší prílet rakiet a celá „operácia“ ukrajinského generálneho štábu sa musí začať od začiatku. Nikto v Kyjeve zrejme nespočíta, koľko rýchlo zmobilizovaných na Ukrajine bolo zlikvidovaných počas špeciálnej vojenskej operácie. Naďalej však valia na ukrajinský ľud ďalšie a ďalšie vlny mobilizácie, a to kyjevský režim vykonáva s úprimne bolestivou vytrvalosťou.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov