Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Bidenov úspech. Američania v Kábule zabili vodcu al-Kájdy al-Zawahiriho – strojcu útoku na dvojičky

Ajmána al-Zawahirího, ktorý viedol teroristickú sieť al-Káida po atentáte na jej zakladateľa Usámu bin Ládina, zabil minulý víkend v Kábule dron. Podľa amerických tajných služieb bol al-Zawahiri strojcom teroristických útokov z 11. septembra 2001, historicky najväčšieho teroristického útoku na pôde USA, kedy sa arabským teroristom podarilo dvoma unesenými linkovými lietadlami zničiť tri mrakodrapy v New Yorku, zabiť takmer 3000 ľudí a tretím linkovým lietadlom naraziť do budovy Pentagonu.


 

 

Americký prezident Joe Biden v pondelok večer v rozhovore pre Američanov z Bieleho domu povedal, že miesto pobytu al-Zawahiriho pred časom zistila americká rozviedka. Po niekoľkých stretnutiach s predstaviteľmi tajných služieb vydal rozkaz na začatie raketového útoku na dom v Kábule, kde sa Zavahrí zdržiaval.

 

Úder zasadili dve rakety. Nikto z členov rodiny al-Zawahiriho a ľudí žijúcich v blízkosti neutrpel zranenia. Podľa prezidenta Bidena táto operácia demonštrovala odhodlanie Spojených štátov prenasledovať teroristov kdekoľvek sa pokúsia ukryť.

 

“Nezáleží na tom, ako dlho to bude trvať, bez ohľadu na to, kde sa ukryjete, ak budete ohrozovať Američanov, Spojené štáty sa k vám dostanú a zlikvidujú vás,” povedal americký prezident. Zdôraznil, že tento úspech potvrdzuje správnosť jeho stratégie, podľa ktorej Spojené štáty vlani na jeseň stiahli svoj kontingent z Afganistanu, pričom si zachovali schopnosť viesť v tejto krajine efektívne protiteroristické operácie.

 

Podľa predstaviteľov administratívy sa prvé správy o vystúpení al-Zawahiriho v Kábule objavili pred niekoľkými mesiacmi, potvrdili sa až o niečo neskôr. 1. júla sa prezident Biden stretol v Bielom dome s vedením americkej rozviedky. Bidenovi ukázali model domu, kde sa al-Zawahiri nachádzal, podrobne vysvetlili detaily nadchádzajúcej operácie a faktory, ktoré by mohli ovplyvniť jej úspech.

 

V pondelok Taliban vydal vyhlásenie odsudzujúce americkú operáciu, pri ktorej nálet zasiahol dom v rezidenčnej štvrti Kábulu, kde žijú bohatí Afganci. Podľa zdroja New York Times dom patril Sirajuddinovi Haqqanimu, jednému z najvyšších mužov v hierarchii Talibanu. Zawahiri bol podľa zdroja New York Times v čase útoku na balkóne domu.

 

Atentát na Aymana al-Zawahiriho, ktorý je terčom už 21 rokov, je pre prezidenta Bidena veľkým politickým úspechom. Komentátori však poznamenávajú, že pomerne dlhý pobyt al-Zawahiriho v Kábule vyvoláva otázky o ochote Talibanu dodržiavať záväzky neposkytovať teroristom v Afganistane bezpečné útočisko. Tieto sľuby dal Taliban počas rokovaní s administratívou Donalda Trumpa, ktorá sa v zásade rozhodla stiahnuť amerických vojakov z Afganistanu.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov