Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, História,

Transfer a stratégia suverenity Ruska

Rusko čelí skutočnej revolúcii. Stratégiou suverenity v období pred prestupom je očista Augejských stajní od staromódnych liberálov. Nastoliť teraz otázku stratégie suverenity je ako nastoliť otázku demontáže socializmu koncom 70. rokov. Žiadne kádre, žiadne koncepcie, jedna túžba časti politickej elity v ÚV KSSZ. Doteraz boli pripravené inštitúcie, vyškolení odborníci, prešlo 20 rokov.


 

Suverenita je boj
Suverenita každého štátu znamená izoláciu jeho sféry duchovnej produkcie, jeho odladenie od všetkých vplyvných konkurentov, čo reprodukuje vášnivú elitu schopnú permanentného mentálneho boja vytváraním vlastných vzorcov mobilizácie a expanznej apológie.

 

Duchovná (konceptuálna) suverenita je primárna vo vzťahu k technologickej, vojenskej, ekonomickej a politickej suverenite, čo je na základných princípoch importovaného svetonázoru nemožné. Len skutočný suverén je schopný vyplniť priestor medzi konceptmi duchovnej a technologickej suverenity. Priestor, v ktorom sa formujú technologické stratégie vedenia, vznikajúce z komplexu mentálnych štruktúr, ktoré tvoria jedinečnosť civilizácie.

 

V skutočnosti sú to produkty sféry duchovnej suverenity, ktoré sú nástrojmi mäkkej sily, práve toho „kultúrneho pokušenia“, ktoré odlišuje impériá od sveta barbarov a vazalov. Jedinečným produktom formovania národa sú elity schopné mentálnej vojny, mnohostranné systémové bitky vedené útočne, aktívne, agresívne a z pozícií ráznej kultúrnej nadradenosti.

 

Kto potrebuje suverenitu v Rusku
Stratégia suverenity je mentálnym produktom každej mentálnej vojny. Rusko po páde ZSSR až v 10. rokoch tohto storočia pochopilo životne dôležitú potrebu obnovenia suverenity. Problémom je však odpoveď na otázku: kto je v Rusku schopný byť zákazníkom stratégie suverenity? Kto je klientom konfliktu so Západom, tej istej mentálnej vojny, ktorá je schopná nielen brániť sa, chrániť svoj duchovný priestor, ale aj podkopávať vedomie a vôľu nepriateľa zvnútra? Teda robiť to, čo úspešne robí vo vzťahu k Rusku?

 

Neskorá sovietska elita nepovažovala suverenitu za absolútnu hodnotu, pretože ju fascinovala myšlienka vstupu na Západ ako civilizácie, čo si vyžadovalo odmietnutie vlastnej civilizácie. V Rusku bolo potrebné rozobrať všetky štruktúry mentálnej vojny so Západom. Bolo potrebné sformovať konzistentný priestor, bez ktorého bol vstup ruských elít do západného ekumenu nemožný.

 

Preto ruská elita videla svoju hlavnú úlohu nie zachovať a chrániť, ale ničiť a rozkladať ruskú suverenitu. Podľa miery viditeľnosti a efektívnosti tejto práce bola na Západ prijatá, nie však ako inštitúcia spojená korporátnou súdržnosťou a spoločnými záujmami, ale individuálne. To vytvorilo stimuly pre každého ruského kompradora, aby osobne vyjednával so Západom a osobne prisahal vernosť

 

Tým bola zabitá akákoľvek skupinová solidarita elity. Presnejšie, jej solidarita bola podobná solidarite skupiny väzňov, ktorí plánovali útek z väzenia. Členovia skupiny mohli byť medzi sebou v smrteľnom nepriateľstve, ale keďže mali rovnaký záujem na úteku, konali pred jeho realizáciou solidárne. Po úteku solidarita prestala a každý utiekol iným smerom, pretože konflikt sa opäť vrátil do centra pozornosti. Bežali spolu, usadili sa jeden po druhom.

 

Objektívna ruská potreba národných elít schopných stratégovať suverenitu narážala na skutočné špecifiká elitogenézy, ktorá je od druhej polovice 50. rokov 20. storočia postavená na negatívnom výbere „najchytrejších medzi najpodlejšími“: obojstranných, ľstivých, chamtivých a intelektuálne úzkoprsích filištíncov, ktorí sa dostali na vrchol moci s „kultúrou zrušenia“ vlastnej civilizácie.

 

Sféry vojny za suverenitu
Práve táto kríza (rozpor medzi objektívnou potrebou národných elít a ich subjektívnou absenciou z dôvodu nedostatku materiálneho a duchovného základu pre ich reprodukciu) je hlavnou krízou moderného Ruska. Všetky ostatné krízy sa odvíjajú od toho a sú možné len vtedy, ak táto kríza zostane nevyriešená.

 

Duševná vojna je kombináciou dvoch foriem vplyvu na masové vedomie: presadzovania konceptov (psychohistória) a kombinácie symbolov (dizajnérska sféra). Spolu to tvorí samotný národný mýtus, ktorý je základom pocitu kultúrnej a civilizačnej nadradenosti elity, ktorá túto nadradenosť vysiela navonok.

 

Psychohistória je oblasťou propagandy a dizajn je oblasťou obchodu. Zaostalosť obchodných formátov so sebou nesie zaostalosť dizajnu, tu je však dôležité objasnenie: dizajn samotný netvorí významy, iba ich graficky stelesňuje a propaguje prostredníctvom obchodu (značky ako prvok expanzie soft power). Práve psychohistória tvorí významy: tu sa formuje obraz nepriateľa a obraz seba samého, podsúva sa vlastný svetlý mýtus a potvrdzuje sa čierny mýtus nepriateľa.

 

To znamená, že psychohistória nie je psychológia a nie história, je to morálka, morálka a len morálka. Uvádzané metódami psychológie na materiáli dejín. Kde nepriateľ je vždy morálne bezvýznamný a môj vlastný je vždy morálne veľký, jedinečný, a preto „má právo“. A nepriateľ kvôli nedostatku morálky „nemá právo“. To všetko nie je uvedené na čele, ale je formulované vo forme zrejmých záverov, ku ktorým sami prichádzajú. Ale kto je vlastníkom toho všetkého?

 

Očividne ten, kto si zo všetkého najviac potrebuje zachovať suverenitu duchovného a informačného priestoru. Existuje taká téma v Rusku? A podľa akých znakov sa to dá spoznať?

 

Je zrejmé, že to nie je v žiadnom prípade zlučiteľné so zákazom štátnej ideológie a dokonca ani zakotveným v ústave. V skutočnosti máme do činenia s koloniálnou ústavou, kde je zakázaná duchovná suverenita, čo umožňuje zmeniť spoločnosť na arénu bojujúcich záujmových skupín, kde je konsenzus nemožný, a keďže spor pokračuje, je aj zosmiešňovaný (irónia „duchovné putá“ v liberálnych médiách).

 

Treba povedať, že duchovná suverenita sa v informačnej spoločnosti dosahuje len metódami totálnej duševnej vojny, ktorá zasahuje do sféry emócií vlastnej i cudzej populácie. Nemôžete to brať negatívne, pretože je to len nástroj. Démonizovať totalitu mentálnej vojny znamená odzbrojiť sa pred nepriateľom, ktorý vedie túto vojnu práve týmto spôsobom. Rovnako ako démonizovanie guľometu, jadrovej bomby či hypersonickej strely. Zlé sú len v rukách nepriateľa, ale v našich rukách je to spása a život.

 

Na totálnu mentálnu vojnu je potrebná elita, ktorá expanziou úplne vyplní vnútorný priestor a považuje ho za svoj majetok, o ktorý sa nedelí s konkurentmi. Významy nie sú menejcenné, rovnako ako členovia rodiny nie sú menejcenní. Práve v démonizácii akejkoľvek zbrane sú korene súčasného pacifizmu tých, ktorí sa v skutočnosti stali obeťou duchovnej okupácie Ruska. Okupácia len preto, že sme túto oblasť opustili bez boja.

 

Problém vodcu a predvoja
Kto dnes môže kričať ako Mauglí: „Idú na nás červené psy! Prijímame boj!”? Dovoliť všetkým predátorom „odísť na sever“ a vrhnúť všetky sily na obranu „svojej džungle“? Máme takú „smečku“ a má takých vodcov?

 

Celý problém je v tom, že objavenie sa Putina a jeho skupiny nie je prirodzené, ale náhodné, spontánne. Ak by bol Putin pre Jeľcinovu skupinu trochu zrozumiteľnejší, nikdy by ho nezvolili. Keby tam bol iný človek namiesto Putina, mali by iné Rusko. Druhú Ukrajinu. V skutočnosti je také Jeľcinovo Rusko v mnohom stále živé a skryté za Putinovým chrbtom. A všetci sa boja: ak Putin odíde, vyjdú. Všetci to chápu, a preto je na Západe hlavným cieľom odstránenie Putina.

 

Vedia: odstráňte Putina a elita bude ochabovať. A ľudia v Rusku to vedia. Elita je klamlivá a skorumpovaná. Mlčí a pretvaruje sa. Nikto to ešte nevyčistil a ani v najbližšom Putinovom kruhu nie sú takí, ktorým by ľudia mohli dôverovať a zveriť im pokračovanie boja o suverenitu. Je však dosť takých, ktorí to buď nezvládnu, alebo vrátia Jeľcinovu éru.

 

Ťažké uveriť? A kto veril, že hlavnými bojovníkmi proti socializmu budú členovia najvyššej nomenklatúry KSSZ? Že tí, čo prešli celou vojnou so Stalinom, budú na dvadsiatom kongrese hlasovať proti jeho „kultu osobnosti“? Že komunisti rozpustia KSSZ a dvaja bývalí členovia politbyra rozpustia ZSSR?

 

Hlavným odberateľom stratégie suverenity je Putin a niekoľko ľudí z jeho okolia. To znamená, že ide o subjektívny faktor. Bez objektívnej triedy – triedy veľkej národnej buržoázie, ktorá si dala za cieľ dosiahnuť oddelenie od Západu a nesplynúť s ním, a naverbovať na tieto účely silnú odbornú komunitu – nie je možný posun k duchovnej suverenite.

 

Elity medzi dvoma ohňami: voľba bez voľby
Viac než to: krajina sa už posunula smerom k zbieraniu pozemkov a vládnuca trieda spočíva na všetkých štyroch končatinách a nechce sa stať víťazom v boji so Západom o zbieranie ruských historických krajín. Ľudia doslova vnucujú túto triedu víťazom a snažia sa uniknúť. Elita si toto víťazstvo neželá, experti a úradníci nie sú pripravení na totálnu duševnú vojnu, boja sa aj úspešných vojenských vodcov Špeciálnej operácie a veria, že po víťazstve sa z ich stredu vynoria noví cézari.

 

Výsledkom je, že elity sú chytené medzi dvoma navzájom sa vylučujúcimi cieľmi: nechce vyhrať a nechce prehrať. Obe prinášajú týmto elitám smrť. Nastal čas totálnej výmeny starej elity, no kontraelita sa zatiaľ nijako neprejavila. Zhora je umlčaná, jej vodcom nie je dovolené skonsolidovať sa, podmienky na jej vznik (vojna) zvyknú rýchlo zaniknúť.

 

Kontraelita zatiaľ existuje len ako fragment bývalej elity, no kvôli veku z prirodzených dôvodov v najbližšom desaťročí politický Olymp opustí. Vojna o suverenitu je vojnou na mnoho desaťročí. Kto ju nahradí a príde vôbec? Odkiaľ príde, kto to bude a kam pôjde?

 

Faktor transferu 2024
Prenos a stratégia suverenity je vecou objednávateľa a vykonávateľov. Politická trieda, ktorú predstavuje jej predvoj, je rozdelená. Nahromadili sa v nej rozpory, ktoré sa už nedajú vyriešiť rokovaním. Blíži sa moment „kto vyhrá“.

 

Kompradori a suveréni majú rôzne osudy, iné otčiny a rôzne stratégie prežitia. Nahromadili už toľko antagonizmov, že ich teraz spája len „otázka zeme“: kto koho pochová. Do jesene sa očakávajú výbuchy vyostrenia vnútropolitického boja. Vtedy sa rozhodne o osude prímeria na Ukrajine, presadením ktorého kompradori očakávajú politickú destabilizáciu, po ktorej bude nasledovať ekonomický pokles a nárast protestných aktivít. Toto je ich šanca. Ak prehrajú tento čas, stratia svoj osud a život. Problém je, že Západ prímerie nechce a kompradori ho nedokážu ovplyvniť.

 

Bitka expertov
Odborníci oboch politických táborov sa postavili proti sebe ako dve bojujúce armády a čakali na signál na začatie bitky. Globalisti aj suveréni majú koncepciu budovania spoločnosti, na ktorú dostali zákazku.

 

V tomto scenári vláda vôbec nepočíta so zdrojmi Ruskej akadémie vied: Akadémia vied sa pod vedením skupiny západných požieračov grantov zmenila na semenisko politickej opozície. Všetky výskumy v záujme skupiny suverenity sú stále roztrieštené, decentralizované, nekoordinované a majú skôr iniciatívny charakter. Nemajú svoje vlastné konferencie a fóra ako Gajdar a PMZF. Vo vedeckej komunite stále dominujú liberálne think-tanky, ktoré sa v súčasnom konflikte stavajú na stranu úhlavného nepriateľa

 

Tieto centrá sú produktom bývalého zákazníka. Predstavujú vnútorný obrys vonkajších riadiacich štruktúr. Ich cieľom je vytvoriť prostredie, v ktorom sa suverénne hodnoty preformátujú na postoje víťazného protivníka. S touto úlohou sa zatiaľ úspešne vyrovnávajú.

 

Univerzitné učiteľské zbory a študenti sú jedným z pilierov opozície v močiaroch Chodorkovskij-Navaľnyj. Doteraz nedošlo k administratívnym porážkam tejto žumpy z politických dôvodov. Záver: neexistuje žiadny zákazník, ktorý by bol schopný urobiť takýto príkaz na zničenie starej elity a jej intelektuálnych prisluhovačov.

 

Ideológia je pole, na ktorom sa bude odohrávať hlavná bitka mentálnej vojny o stratégiu ruskej suverenity. Ruské úrady sa vyhýbali ideológii, ako len mohli, aby sa vyhli konfliktom medzi elitami. Teraz sa táto stratégia vyčerpala a už so sebou prináša hrozbu porážky vo vojne. Zatiaľ čo úrady o sémantických otázkach mlčia, tento priestor zaberá prozápadná opozícia. V ére vojny je to plné porážky na frontoch.

 

Technokrati a/alebo politici
Je tu ešte jeden aspekt: ​​úrady, ktoré sa vyhýbali ideologizácii politiky, zachránili takzvaní technokrati. Ide o zbor manažérov, ktorí vlastnia výpočtovú techniku, no nerozumejú spoločenským vedám a politike. Mysleli si, že toto je záchrana pred politizáciou a konfliktmi. Na chvíľu to tak bolo.

 

Vojna však odhalila krutosť tohto prístupu. Ukázalo sa, že technokrati sú buď krátkozrakí politici, alebo skrytí nepriatelia. Nespoľahlivosť technokratov v politických otázkach sa stala príčinou sabotáží a úplnej zrady na poli vlády. Partia bývalých vicepremiérov, ktorí po 24. februári utiekli na Západ, sú ovocím politiky selekcie technokratov. Otázka: prečo najímať dobrých strelcov do armády, ak sa ukáže, že počas vojny sú buď ľahostajní, alebo sú nepriateľovi naklonení? Čí sú to potom vojaci? Naši alebo už nepriateľskí

 

Kádre sú všetko
Je jasné, že teraz by pri výbere personálu nemala byť na prvom mieste technická gramotnosť, ale politická indoktrinácia. A až potom výber na lojalitu a schopnosti. Nie sú potrební kompetentní nepriatelia alebo ukecanci. Tu je otázka, s kým ísť do rozviedky, a nie do poslušnosti a schopnosti kontrolovať bývanie a komunálne služby a rozpočty.

 

Inteligentní správcovia, ale hlúpi politici sú nebezpeční: jeden koncert Bi-2 na ruskom Superpohári môže spláchnuť všetku nahromadenú hodnotu guvernéra Petrohradu Beglova. Toto je v skutočnosti vyhlásenie uprostred vojny, že orgány druhého hlavného mesta Ruska podporujú nepriateľa. Okamžite vyvstáva otázka: ako to bolo možné? prečo? Je to chyba alebo nová línia strany? Kde sú sankcie a verejné hodnotenie.

 

To znamená, že ide o problém hodnotenia politickej vyspelosti a spoľahlivosti kľúčového personálu. Ako sa správajú v kritickej situácii? Ale neexistujú žiadne usmernenia, žiadne hodnotiace kritériá (ideológia), žiadne politické inštitúcie na výber personálu.

 

V ZSSR sa do toho zapojila KSSZ – a celkom dobre. K formovaniu personálu sa pristupovalo bezúhonne: technicky aj politicky boli vyškolení rovnakým spôsobom. Systematicky sa formoval zbor riaditeľov, vedcov a novinárov. Vybudovali socializmus – vybrali personál na výstavbu. Rozbili socializmus – boli zošrotovaní. Ale vždy boli úspešne vybraní a zvládli úlohu.

 

Teraz sú to všelijaké kurzy pre guvernérov pod záštitou prezidentskej administratívy. Lepšie ako nič, ale na vojnové časy úplne nevhodné. Opäť kujeme technokratov, nehľadíme do duše ani do hlavy. A ak sa pozerať, potom bez toho, aby ste pochopili, kde sú hodnotiace kritériá. Ideológia neexistuje. A ukazuje sa, že, obrazne povedané, naverbovali kompetentných inštalatérov a elektrikárov, talentovaných umelcov, schopných IT špecialistov a poslušných byrokratov a boli z nich nakoniec rusofóbi, banderovci či tupci. A ukázalo sa to v tú najnevhodnejšiu chvíľu.

 

Rusko čelí skutočnej revolúcii. Stratégiou suverenity v období pred prestupom je očista Augejských stajní od staromódnych liberálov. Nastoliť teraz otázku stratégie suverenity je ako nastoliť otázku demontáže socializmu koncom 70. rokov. Žiadne kádre, žiadne koncepcie, jedna túžba časti politickej elity v ÚV KSSZ. Doteraz boli pripravené inštitúcie, vyškolení odborníci, prešlo 20 rokov.

 

Rusko tento čas nemá. Väčšinu prác bude musieť dokončiť do dvoch rokov. A plne zvládnuť formovanie nového zákazníka a prípravu intelektuálneho produktu a personálu pre neho za päť rokov. História mu nedala viac času. O všetkom opäť rozhodujú kádre. Buď toto obdobie prebehne, alebo bude zdrvené.
Alexander Chaldej

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov