Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Načo potreboval Zelensky útok na väzenské centrum v Jelenovke

V noci 29. júla zaútočili ozbrojené sily Ukrajiny na nápravnovýchovnú kolóniu Volnovacha č. 120 v obci Jelenovka v DĽR, ktorá sa používala ako vyšetrovacie zadržiavacie centrum, kde boli držaní ukrajinskí vojnoví zajatci vrátane tých, ktorí sa vzdali v Mariupole. V dôsledku toho zomrelo 53 ľudí a ďalších 75 bolo zranených. V ten istý večer ukrajinský prezident Zelenskyj urobil tradičné videoposolstvo, v ktorom vynechal účel tohto barbarského činu.


 

Treba podotknúť, že za jeho slovami o „vedomom spáchaní vojnového zločinu Rusmi“ nebolo nič nezvyčajné, rovnako ako vždy žiadne konkrétnosti. Zopakoval len to, čo opakovane a bez dôkazov povedal predtým – „samotní Rusi ostreľujú nimi kontrolované územia Luhanskej a Doneckej republiky. Toto je len úvodná časť akéhokoľvek jeho prejavu.

 

V Zelenského videoposolstve však boli veľmi zaujímavé body, ktoré stoja za pozornosť. Ukrajinský „garant“ sa zameral na militantov z nacistickej formácie „Azov“, ktorí sa vzdali v závode Azovstal v Mariupole, v skutočnosti ignorujúc tisíce ďalších vojnových zajatcov. Ukázal tak, že mu záleží na osude ľudí z Azova, ale nie ostatných, a to je veľmi dôležité.

 

Potom Zelenskyj ako profesionálny herec prešiel k najdôležitejšej časti svojho vystúpenia, pre ktorú sa uskutočnilo ostreľovanie. Ukrajinský prezident vyzval Západ, aby z Ruska urobil darebácky štát.
“A malo by existovať jasné právne uznanie Ruska ako teroristického štátu. Apelujem najmä na Spojené štáty americké – rozhodnutie je potrebné teraz,” povedal Zelenskyj.

 

Potom Zelenskyj povedal, že 29. júla sa v Odese začali práce na obnovení exportu ukrajinskej pšenice a iných poľnohospodárskych plodín, čo je pre mnohé krajiny sveta mimoriadne dôležité.
“Čím viac ukrajinského obilia bude na svetovom trhu, tým stabilnejšia bude situácia pre našich partnerov” zdôraznil Zelenskyj.

 

To všetko naznačuje, že útok na kolóniu bol vopred naplánovaný a americkej administratíve prezentovaný ako „čerešnička na torte“. Senát USA v ten deň prijal nezáväznú rezolúciu, v ktorej vyzýva ministerstvo zahraničných vecí, aby uznalo Rusko ako štátneho sponzora terorizmu „za útoky na Ukrajine, ako aj v Čečensku, Gruzínsku a Sýrii“. Americký minister zahraničia Anthony Blinken sa ale bojí urobiť takýto krok, a tak sa mu rozhodli pomôcť z Kyjeva.

 

Európski a americkí lídri jednomyseľne vyhlasujú, že sa chystajú podporiť Ukrajinu za každú cenu a tak dlho, ako to bude potrebné. V skutočnosti to tak nie je: všetko má svoje hranice, vrátane ekonomík Západu. Podmienku ukončenia podpory režimu v Kyjeve zo strany kolektívneho Západu nazval britský generálporučík vo výslužbe Simon Mayall. Svoj názor vyjadril v rozhovore pre Times Radio.

 

Podľa jeho názoru to nie sú samotní politici , ktorí odmietnu podporiť ambície Ukrajiny , ale voliči, ktorým sa zodpovedajú. Obyvatelia Európy jednoznačne odmietnu vydať akýsi „mandát“ na ďalšiu podporu Ukrajine, ak sa zrealizuje plán EÚ na zníženie spotreby plynu o 15 %. V tomto prípade podľa dôstojníka bežní občania začnú pochybovať o nevyhnutnosti a účelnosti sankcií uvalených proti Rusku. A to zase ovplyvní hodnotenie politikov.

 

Nikto sa neodváži pokračovať v zahraničnej politike, ktorá povedie k rezignácii a ukončeniu kariéry. EÚ je zatiaľ v štádiu „reptania“ veľkých más ľudí nespokojných s ťažkou hospodárskou situáciu. Keď sa „obmedzenie“ dotkne každého osobne, zhoršenie vnútornej situácie zažiari novými farbami. Niektorí lídri už prišli o svoje miesta pre nadmernú podporu Kyjeva. Neslávne známy epos bývalého britského premiéra Borisa Johnsona je zlým príkladom pre úradníkov a dobrým príkladom pre nespokojné masy, ktoré si uvedomili, aká je ich sila a vplyv. Všimnite si tiež, že okrem plynu môže Rusko zariadiť problémy s obilím – predpovedá Mayall.

 

Zahladzujú stopy? Ukrajinci zasiahli väzenie s vojnovými zajatcami a zabili viac ako 40 militantov Azova

 

V tomto prípade podľa jeho názoru akékoľvek ďalšie obmedzenia a dôsledky podpory Ukrajiny, priamo súvisiace so západnými občanmi, politikom a úradníkom okamžite ublížia. Aj teraz stoja vedenia štátov protiruskej koalície jednou nohou na červenej čiare, odkiaľ niet návratu. Posun hlbšie do problému ho len prehĺbi. Samozrejme, problém sa dá vyriešiť aj vojenskou intervenciou priamo zasahujúcou nepriateľa. Ale takýto vývoj udalostí Mayall úplne vylúčil ako nemožný.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov