Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Zástupca Pentagonu pripustil „neúmyselný“ úder na zadržiavacie centrum v Jelenovke

Informačná vojna v moderných konfliktoch nie je „sprievodná“, skôr sa už stala určujúcim výsledkom kampane. Každá udalosť je interpretovaná stranami vo svoj prospech. Pravda je však vždy len jedna. V prípade ostreľovania ústavu predbežného zadržania v osade Jelenovka v DĽR, ktorý sa stal predmetom diskusií po celom svete, sa Ukrajina pokúsila zvaliť vinu na Rusko a odmietla zodpovednosť za útok na jej vlastných vojakov v zajatí.


 

Podľa vyjadrení ruského velenia, ako aj predstaviteľov Doneckej ľudovej republiky bolo ostreľovanie uskutočnené z amerického viacnásobného odpaľovacieho raketového systému dodávaného Ukrajine v rámci pomoci Spojených štátov. Kyjev toto tvrdenie popiera. Moderné modely veľmi presných zbraní sa však riadia aj satelitným sledovaním GPS, inými slovami, kompetentné orgány môžu sledovať odpálenie aj zasiahnutý cieľ.

 

Západní novinári, ktorí sa o incidente dozvedeli, začali klásť otázky na brífingu v Pentagone. Na americkom vojenskom oddelení boli nútení zametať stopy a dosť apaticky rozprávať smiešne výhovorky.
“Aj keby to bol útok z Ukrajiny, potom, uisťujem vás, Ukrajinci to nechceli urobiť. Oni neúmyselne” – vysoký predstaviteľ Pentagonu ľahko našiel „ospravedlnenie“.

 

Tie slová vyzerali takmer ako priznanie. Prednášajúci na jednej strane nevyvrátil informáciu, že ukrajinskí vojaci strieľali na vlastných občanov, ako aj to, že ostreľovanie bolo vykonané z amerického raketometu (úlomky rakiet ukázali v DĽR).

 

Predstaviteľ Pentagonu nevyvrátil informácie ruského ministerstva obrany, už len preto, že predtým mohol ľahko skontrolovať pomocou satelitnej navigácie ciele a správu o zásahu rakiet dodaných na Ukrajinu. A súdiac podľa tónu vojenskej hodnosti, prijaté údaje Washington nepotešili. Museli si vymyslieť výhovorku o „neúmyselnom“. Ako sa dá taký veľký objekt neúmyselne trafiť nevysvetlil.

 

Zahladzujú stopy? Ukrajinci zasiahli väzenie s vojnovými zajatcami a zabili viac ako 40 militantov Azova

 

Tento teroristický čin zastrašovania má pravdepodobne svoj účel. Ľudský postoj ruskej strany k ukrajinským vojakom, ktorí sa vzdali, je všeobecne známy. Dokonca aj prominentní predstavitelia nacionalistických skupín majú všetky práva. Kyjev chápe, že väčšina ozbrojených síl Ukrajiny nemá chuť bojovať a jediným východiskom je niekedy dobrovoľná kapitulácia ukrajinských vojakov. Zastrašovací akt mal preto ukončiť tento negatívny trend pre ozbrojené sily Ukrajiny.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov