Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Zahraničný inštruktor ozbrojených síl Ukrajiny: Polovica z 2000 mnou vycvičených bojovníkov je už mŕtva

27. februára ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil vytvorenie Medzinárodnej légie na obranu Ukrajiny a pozval zahraničných občanov, aby prišli do krajiny a zapojili sa do boja proti Rusku. Novinári z amerického vydania Ishgal Lindsey Snell a Corey Popp robili rozhovory s niekoľkými zahraničnými žoldniermi, dobrovoľníkmi a inštruktormi Ozbrojených síl Ukrajiny.


 

Autori poznamenávajú, že zahraniční občania, z ktorých mnohí nemali žiadne vojenské skúsenosti ani výcvik, poslúchli Zelenského výzvu a odišli na Ukrajinu. Skutočný počet cudzincov bojujúcich v krajine nie je známy. Ale v marci ukrajinské ministerstvo zahraničia uviedlo, že ich je viac ako 20 000 z 52 krajín, hoci mnohí z nich už Ukrajinu opustili.

 

 

Zároveň sa už niekoľko mesiacov objavujú správy o nedostatočne vycvičených a často slabo vyzbrojených cudzincoch spomínanej Medzinárodnej légie. Novinári preto chceli zistiť podrobnosti o tom, čo sa deje.

 

Sam (23) z Veľkej Británie povedal, že pred príchodom na Ukrajinu koncom marca nemal žiadne vojenské skúsenosti. Keď požiadal o vstup do Medzinárodnej légie, neprijali ho.
“Najprv sa cudzinci používali ako „mäso“. „Myslím, že keď som prišiel, uvedomili si, že poslať skupinu chlapíkov bez vojenských skúseností do boja proti Rusom je zlý nápad,” – povedal.

 

Nedávno sa Sam pripojil k inej štruktúre, ktorá nie je spojená s Medzinárodnou légiou. Objasnil, že neustále trénuje, ale nezúčastňuje sa bitiek. Navyše žoldnieri z piatich rôznych štruktúr hovorili podobné veci, že ich skupiny v posledných týždňoch opustili aktívne boje, často kvôli zdeseniu zo s bojov proti ruským vojakom.

“Myslím, že toto nie je príbeh, ktorý ľudia chcú počuť, ale priepasť medzi tým, ako je vojna zobrazovaná v médiách a realitou, je na smiech. Nedostatok výcviku a organizácie… Chvíľu som pracoval v nemocnici, čo bolo pre mňa frustrujúce, pretože okrem šrapnelových rán bola väčšina zranení spojená s „priateľskou“ paľbou.” dodal Sam.

 

30-ročný Sean, veterán kanadskej armády, ktorý prišiel na Ukrajinu v júni, bol ešte pesimistickejší. Väčšina pozícií Ozbrojených síl Ukrajiny je podľa neho zničená, vojaci majú strach.

“Myslím si, že ukrajinská armáda vyhorí. Došlo k strate hybnosti. To, čo začalo ako odpočinok a reštart, sa zmenilo na statickú líniu,” zamýšľa sa. Prišiel neskôr ako mnohí a povedal, že ho varovali pred nedostatočnou organizáciou medzi vojenskými a dobrovoľníckymi skupinami. Napriek tomu, že informovaný, bol šokovaný tým, čo videl.

“Jednotky, ktoré potrebujú protitankové zbrane, ich nemajú, ale jednotky, ktoré ich nepotrebujú, áno. Miera nepokoja stúpa,”
upozornil Sean.

 

Navyše, korupcia a krádeže pomoci sa priamo dotýkajú ukrajinských vojakov a oveľa viac ako cudzincov. Vojaci z každej divízie Ozbrojených síl Ukrajiny, s ktorými novinári hovorili, že mnohí nedostali nepriestrelné vesty, bol nedostatok techniky , zbraní a munície.

“Sme na tom lepšie ako Ukrajinci, pretože väčšinu vybavenia si vieme dodať. Kupujeme si vlastný benzín, vlastné prídely. Moja skupina nakupuje zbrane od veľkej skupiny dobrovoľníkov. Táto skupina, ktorá nie je zo západnej krajiny, ukradla zbrane, ktoré predáva nám a iným skupinám z vojenskej pomoci prichádzajúcej na Ukrajinu,” dodal Sean.

 

Američan Steve, ktorý od februára dobrovoľne pôsobí ako vojenský a lekársky inštruktor, potvrdil, že viac ako 50 % všetkých zranení je „priateľská“ streľba. Okrem toho bol zhrozený zo zlého zaobchádzania s vojenskou pomocou, ktorá bola odovzdaná Ukrajine.

“Bojoval som na Blízkom východe a v Afrike a nikdy som nevidel takú mieru korupcie. Oceľové pláty (namiesto kevlarových pancierových plátov) boli vydané predsunutým jednotkám, ktoré absolvovali trojdňový výcvik. Poslali ich s jednou puškou pre dvoch a dostali 120 nábojov. Ich veliteľ a ja sme prosili úrady, aby chlapov nevyvádzali von, najmä s týmto vybavením, ale nepočúvali. Vycvičil som vyše 2000 ukrajinských vojakov a myslím si, že minimálne polovica z nich je už mŕtva,” povedal Steve smutne.

 

Západné vlády a súkromné ​​organizácie poskytujú Ukrajine rôznu pomoc, no jej významná časť je rozkradnutá. Britský vojenský inštruktor Mike si všimol, že chýba civilná aj vojenská pomoc.

“V tejto krajine je problém korupcie, ktorý nevyhnutne ovplyvní výsledok vojny. Úplne všetko – rakety Javelin, munícia, autá, pušky, granáty – všetko sa kradne. A deje sa to na oboch stranách hranice. Veľa sa toho kradne v Poľsku, ale vždy sa to stane na Ukrajine,” vysvetlil Mike.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov