Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Erdogan má problém: Sýrska armáda po prvýkrát vykonáva vojenské cvičenia spoločne s kurdskými silami

V rámci obmedzovania tureckej expanzie na severe Sýrie uskutočnila sýrska armáda so zapojením kurdských delostrelcov a špeciálnych jednotiek rozsiahle cvičenie v regióne Aleppo.


 

V rámci cvičení spoločné sily vybudovali pontónové prechody a uskutočnili presuny peších a tankových jednotiek pod mohutnou paľbou “nepriateľa”. Sýrske tankové posádky vycvičené ruskými inštruktormi úspešne prekonali rieku pod vodou. Potom podľa scenára operácie s podporou letectva a kurdského delostrelectva zaútočili tanky na falošného nepriateľa. Sily protivzdušnej obrany zároveň vypracovali akcie na ničenie dronov.

 

Ankara už skôr oznámila, že je pripravená uskutočniť vojenskú operáciu na severe Sýrie proti kurdským ozbrojeným skupinám združeným v Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku považovaná za teroristickú organizáciu. Hlavným cieľom tureckej armády je získať kontrolu nad mestami Tall Rifat a Manbidž. Turecká bezpečnostná rada zároveň tvrdí, že vojenská operácia neohrozuje územnú celistvosť susedných krajín, je zameraná len na zaistenie národnej bezpečnosti.

 

Je zaujímavé, že len pred pár dňami turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu povedal, že Turecko je pripravené podporiť oficiálne sýrske úrady proti Sýrskym demokratickým silám (SDF) pod vedením Kurdov. Damask neuznáva kontrolu SDF nad severovýchodnou Sýriou, ale v minulosti s nimi spolupracoval proti Turecku a sýrskym opozičným skupinám.

 

Na nedávnom summite prezidentov Ruska, Iránu a Turecka sa hovorilo aj o otázkach stabilizácie mierového procesu v Sýrii v rámci „formátu Astany“. Predpokladá sa, že Moskva a Teherán nepodporujú plány Ankary uskutočniť vojenskú operáciu v severnej Sýrii. V oficiálnych správach po výsledkoch stretnutia sa však na túto tému nič nehovorí.

 

Erdogan znova dráždi ruského medveďa. Ukázal mapu tureckého sveta aj s ruskými regiónmi

 

Dá sa predpokladať, že Rusko nezmenilo svoj postoj k neprípustnosti porušovania suverenity Sýrie tretími krajinami. Po prijatí zodpovedajúceho signálu z Moskvy sa sýrska armáda s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodla uskutočniť prvé spoločné cvičenia s Kurdmi, aby varovala Ankaru pred neprípustnosťou unáhlených krokov.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov