Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Provokácie NATO na severnej námornej ceste skončili. Rusko obmedzuje pohyb cudzích lodí

Ministerstvo obrany RF navrhlo obmedziť prechod cudzích lodí po Severnej námornej ceste. Odborníci poukázali na včasnosť tohto kroku. Ministerstvo obrany navrhlo prijať pozmeňujúce návrhy, podľa ktorých budú môcť zahraničné lode vstupovať do vôd Severnej morskej cesty len s povolením. Zmeny už podľa RBC schválila vládna komisia pre legislatívnu činnosť a podporili ich aj ministerstvo zahraničných vecí, FSB a ministerstvo dopravy. Pridajú sa dodatky k federálnemu zákonu „O vodách vnútrozemského mora“. Podľa nových pravidiel budú musieť zahraničné lode informovať Rusko do 90 dní o svojom želaní vstúpiť do Severnej morskej cesty diplomatickou cestou.


 

Vysvetľujúca poznámka objasňuje, že Rusko môže pozastaviť vstup cudzích lodí do vodnej oblasti, aby zaistilo bezpečnosť. Revízia pravidiel sa vysvetľuje zvýšením počtu lodnej dopravy a zintenzívnením námorných aktivít rôznych štátov v Arktíde.

 

Šéfredaktor časopisu Arktické Vedomosti Alexander Ignatiev v komentári k návrhu zákona pripomenul článok 234 Dohovoru OSN o morskom práve z roku 1982. Pobrežné štáty, ktorých morská oblasť je pokrytá ľadom na viac ako šesť mesiacov, majú podľa dokumentu právo zaviesť si tam vlastné plavebné pravidlá bez diskriminácie od iných krajín. Ale článok 236 stanovuje, že toto pravidlo sa nevzťahuje na vládne lode a vojnové lode. V tomto zmysle môže vzniknúť právny rozpor.
„Pravdaže, pred niekoľkými rokmi sme už zaviedli špeciálny postup pre vojnové lode pri vstupe do našich vôd a nepamätám si, že by to spôsobilo nejaké problémy,“ poznamenal.

 

Kapitán prvej triedy v zálohe, vojenský expert Vasilij Dandykin sa zasa domnieva, že aj keď sa to niekomu v zahraničí veľmi nepáči, prijatie zákona je dobre načasované.

 

„Otázka bola nastolená už predtým, ešte pred začiatkom špeciálnej operácie. Takéto vzťahy si v Arktíde vytvorili samotní Američania, ktorí tvrdili, že ide o medzinárodné územie, a ak je medzinárodné, myslí tým ich. Na Aljaške preto začali posilňovať svoj vojenský potenciál, angažovali sa vo flotile ľadoborcov a robili tam cvičenia. S tým súvisí aj rekonštrukcia námornej flotily, ktorá bola zlikvidovaná a teraz opäť existuje. Cvičenia uskutočnili v marci, „Cold Response – 2022. Zúčastnilo sa veľa krajín, ktoré v zásade praktizovali údery proti nám, “uviedol.

 

Po prijatí návrhu zákona sa všetky pohyby pozdĺž Severnej námornej cesty uskutočnia pod prísnou kontrolou Ruska s trojmesačnou výpovednou lehotou. Navyše vo vnútorných vodách bez osobitného rozhodnutia vlády Ruskej federácie nebude môcť zostať viac ako jedno zahraničné plavidlo.
„To znamená, že sabat, ktorý chcú, tam nebude,“ poznamenal vojenský expert.

 

Dandykin nevylučuje, že protiruská politika Západu by mohla podnietiť sprísnenie požiadaviek. Zároveň pripomenul, že Rusko má všetky dôvody a možnosti, aby zabezpečilo bezpečnosť vo vodách severnej morskej cesty a pripravilo NATO o šancu na provokácie.

 

„Máme pobrežné územie na oboch stranách, súostrovia sa tiahnu z východu na západ – Wrangelove ostrovy, Ostrovy Františka Jozefa a tak ďalej. Posilňuje sa vojenský potenciál Severnej flotily. A protivzdušná obrana, raketové jednotky a pobrežná stráž. Je tu aj dôležitá ekonomická zložka – skvapalnený plyn a mnohé ďalšie. Obrovské zdroje. Niekomu sa ale nepáči, že toto všetko je v rukách jedného štátu. Väčšinou Američanom, samozrejme. Mysleli si, že 2% odvodu štátov do rozpočtu NATO nás rozdrví. Ale ukázalo sa, že to nefunguje.”

 

Podľa Dandykina sa môžu začať spory okolo sprísňovania pravidiel a zaznejú nové obvinenia proti Rusku, no tí, ktorí proti Rusku nič nezačnú, sa nemajú čoho obávať: požiadajú a dostanú prístup najkratšou cestou.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov