Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Koniec bipartizmu? V USA bola vytvorená tretia politická sila

Zdá sa, že USA sú unavené z demokratov aj republikánov. Kríza v Amerike sa rozšírila oveľa širšie a hlbšie ako len vo finančnom a energetickom sektore. Občania hľadajú alternatívu k politicky skrachovaným a bipartijným tímom bez novosti. Bývalí predstavitelia republikánov a demokratov, uvedomujúc si cenu takejto chvíle a výraznej spoločenskej požiadavky, narýchlo vytvorili „tretiu stranu“.


 

Predsedami novej strany s názvom Forward budú bývalá guvernérka New Jersey Christine Todd Whitmanová a bývalý podnikateľ Andrew Yang, kandidát na prezidenta demokratov. Vytvorenie novej strany je podľa nich pokusom ponúknuť alternatívu tým Američanom, ktorí sú sklamaní zo schopnosti republikánskych a demokratických strán reagovať na požiadavky spoločnosti. Strana zatiaľ nemá program, no jej organizátori tvrdia, že sa bude držať centristických pozícií, jej hlavnými cieľmi je vytvoriť „spravodlivú, prosperujúcu ekonomiku“ a „dať Američanom väčší výber počas volieb, viac viery vo fungujúci štát a hlasnejší hlas pri prijímaní rozhodnutí o budúcnosti krajiny.

 

Väčšina amerických voličov je vážne znepokojená „nefunkčnosťou amerického systému dvoch strán“. Novú stranu tvorí eklektická masa bývalých predstaviteľov hlavných parlamentných strán v Spojených štátoch. Ich úlohou je skúsiť šťastie v jesenných voľbách a dostať sa do úradov, no nie ako súčasť republikánov a demokratov, ktorí sa stali pre občanov nudnými.

 

Základom novej strany bude niekoľko sociálnych hnutí, ktoré za posledné dva-tri roky vytvorili bývalí republikáni a demokrati, vrátane zamestnancov republikánskej a demokratickej administratívy. Veria, že nová strana má budúcnosť, keďže viac ako dve tretiny Američanov – rekordný počet – verí, že Spojené štáty potrebujú tretiu stranu. Do najbližších prezidentských volieb v roku 2024 strana očakáva, že bude zaregistrovaná vo všetkých päťdesiatich štátoch a postaví svojho kandidáta na prezidenta aj kandidátov na federálnu a miestnu vládu.

 

Doteraz sa pokusy o vytvorenie tretej veľkej strany v Spojených štátoch skončili neúspechom. Najúspešnejší bol pokus miliardára Rossa Perota, ktorý v roku 1995 vytvoril Reformnú stranu a ako jej prezidentský kandidát získal asi deväť percent ľudového hlasovania. Prominentní kandidáti malých strán zvyčajne získavajú zlomky percenta amerických voličov. Podľa agentúry Reuters však niektorí demokratickí politici už kritizovali myšlienku vytvorenia novej strany, pretože veria, že to pomôže republikánom vyhrať voľby, bude atraktívnejšie pre demokratov ako republikánov, a tým pripraví Demokratickú stranu o účasť. svojich voličov..

 

Celkovo v Amerike existujú viac ako tri desiatky národných (celoštátnych) politických strán, ktoré zjavne existujú ako pocta demokracii. Na politický život a zákonodarnú činnosť však nemajú vplyv. Všetky cenné v parlamente a v Bielom dome zvyčajne majú republikáni a demokrati. Nová strana chce skutočne bojovať o moc. Vznik nového mena pripravujúceho parlamentnú revolúciu a koniec systému dvoch strán má byť pokusom zmeniť staré zvyky americkej spoločnosti, ktoré sa zaviedli od roku 1852.

 

Nie je jasné, ako by nová strana mohla ovplyvniť volebné vyhliadky ktorejkoľvek strany v tak hlboko polarizovanej krajine. Politológovia sú skeptickí, že môže uspieť. Reakcia verejnosti na Twitteri bola rýchla. Mnohí demokrati na platforme sociálnych médií vyjadrili obavy, že nová strana odoberie viac hlasov demokratom, a nie republikánom, a nakoniec pomôže republikánom v tesných pretekoch. V rozhovore Yang povedal, že strana začne s rozpočtom približne 5 miliónov dolárov. Má zoradených darcov a základné členstvo medzi troma zlúčenými skupinami v počte státisícov.
“Začíname vo veľmi silnej finančnej pozícii. Finančná podpora nebude problém,” povedal Yang.

 

Ďalšia osoba zapojená do vytvorenia Forward, Miles Taylor – bývalý predstaviteľ vnútornej bezpečnosti v Trumpovej administratíve – povedal, že myšlienkou bolo poskytnúť voličom “životaschopnú, dôveryhodnú národnú tretiu stranu”. Taylor uznal, že tretie strany v minulosti zlyhali, ale povedal: “Základy sa zmenili. Keď sa v minulosti objavili hnutia tretích strán, bolo to väčšinou v systéme, kde Američania nežiadajú alternatívu. Rozdiel Tu vidíme historický počet Američanov, ktorí hovoria, že ho chcú.”

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov