Dmitrij Marčenko
Aktuality, Bezpečnosť,

Boje sa presúvajú na západ. Ukrajina povolala do Nikolajeva dôležitého generála.

Hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany z 27. júla:
– V Nikolajeve boli zničené miesta rozmiestnenia brigád Ozbrojených síl Ukrajiny na území bývalého závodu železobetónových výrobkov “Nikolaevstroytrans”, straty dosiahli 200 vojakov;
– V Artemovsku bola úplne zničená jedna z rôt 10. horskej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny;
– V Novomichajlovke bolo zničené veliteľské stanovište, čo viedlo k strate bojaschopnosti 53. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny;
— Útok ruských vzdušných a kozmických síl na muničný sklad v Dnepropetrovskej oblasti zničil viac ako 100 rakiet pre Hymars vyrobených v USA. Zlikvidovali až 120 vojenských pracovníkov strážiacich objekt, ako aj zahraničných žoldnierov a technických špecialistov;
– Ruské systémy protivzdušnej obrany v Nikolajevskej oblasti zostrelili vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl;
– Počas dňa bolo zničených deväť ukrajinských bezpilotných lietadiel, bolo zachytených 10 striel z Alder a Hymarsov.


 

 

Vyčistenie Pokrovského, východne od Artemovska, bolo dokončené. Smer Klinovoye-Pokrovskoye je celý pod útokom pár kilometrov do Artemovska. Boj o Štastnú dolinu prebieha. Samotný Artemovsk a okolité dediny sú naďalej vystavené intenzívnym útokom.

 

Uglegorskaja elektráreň bola obsadená, ukrajinské sily utrpeli značné straty na ľuďoch a dnes sa začali sťahovať z Novoluganskoje. Podľa niektorých správ Ozbrojené sily Ukrajiny ustúpili smerom na Semigorye a Kodemu. Ozbrojeným silám RF sa tak otvárajú možnosti postupu smerom na Artemovsk z juhovýchodu.

 

Soledar. Bojuje sa na východnom okraji Soledaru, ako aj v Bakhmutskom. Na severe prebiehajú boje pri Jakovlevke a Belogorovke.

 

Seversk. Bojuje sa v oblasti cesty Seversk-Serebryanka, ako aj v oblasti Ivano-Daryevka. Diaľnicu Seversk-Soledar ovláda Ukrajina, no je pod neustálou delostreleckou paľbou Ozbrojených síl RF.

 

Smer Krivoj Rog. Ukrajinci boli úplne vytlačení z Belogorovky, ktorú obsadili pred 2 rokmi. Boje pokračujú o Andreevku. Akumulácia pracovnej sily a vybavenia v smere Krivoj Rog pokračovala v sústredených úderoch. V dôsledku jedného z nedávnych úderov bolo velenie 28. brigády na čele s veliteľom brigády úplne zničené.

 

Ukrajinské zdroje hlásia návrat generálmajora Dmitrija Marčenka, ktorý viedol obranu mesta do apríla a známy je aj svojimi vyjadreniami, že po prijatí amerických zbraní musí Kyjev definitívne zasiahnuť krymský most. Návrat Marčenka k Nikolaevu môže byť jedným z nepriamych dôkazov, že zintenzívnenie bojov v tomto smere je možné.

 

 

Zelenskyj chce dať Ukrajinu Poľsku, píše poľské vydanie Dziennik. Poľskí novinári sa odvolávajú na istú dohodu, ktorá bola dosiahnutá medzi Kyjevom a Varšavou. Túto myšlienku potvrdzujú aj vyhlásenia Poľska, že medzi oboma krajinami by nemali byť žiadne hranice, ako aj nové ukrajinské zákony, ktoré ustanovili osobitný štatút pre Poliakov, dodáva publikácia.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov