KAI T-50
Aktuality, Letectvo,

Naď ohlásil termín presunu našich stíhačiek MiG-29 Kyjevu. Poľsko kupuje 48 kórejských bojových lietadiel – skončia tiež na Ukrajine?

Poľsko nečakane oznámilo plánovaný nákup 48 bojových cvičných lietadiel KAI T-50 juhokórejskej výroby. V súvislosti s tým, že USA odmietli dodať svoje stíhačky do Kyjeva, takýto nákup sa môže uskutočniť v záujme presunu T-50 na Ukrajinu.


 

Pokiaľ bude ukrajinský minister obrany Reznikov naďalej snívať o dodávke bojových lietadiel západného typu, Ukrajina môže zatiaľ dostať dávku sovietskych stíhačiek MiG-29. Informuje o tom britská televízia Sky News. Slovensko sa podľa televízie napriek tomu rozhodlo odovzdať Ukrajine všetkých jedenásť stíhačiek MiG-29 sovietskej výroby, ktoré ešte vlastní. Presun sa uskutoční koncom augusta, dovtedy budú lietadlá stiahnuté z bojovej sily vzdušných síl krajiny. Angličania sa zároveň odvolávajú na vyjadrenie ministra obrany SR Jaroslava Naďa.
“Slovensko je pripravené rokovať o presune 11 lietadiel MiG-29 na Ukrajinu, povedal minister obrany Jaroslav Naď. Hovorí, že lietadlá budú vyradené z prevádzky do konca augusta.” – hovorí kanál.

 

Epos so slovenskými stíhačkami sa ťahá takmer od začiatku ruskej špeciálnej operácie. Už skôr v Bratislave opakovane vyhlásili, že sú pripravení previesť MiGy-29 na Ukrajinu, ale až potom, čo sa s Poľskom a Českom dohodli na ochrane vzdušného priestoru. Slovenské ministerstvo obrany začiatkom júla oznámilo, že sa dohodlo s Varšavou aj Prahou. Neskôr slovenský premiér prisľúbil prevoz lietadiel do Kyjeva. Vzdušné sily SR sú vyzbrojené 11 alebo 12 stíhačkami MiG-29, z toho dve sú bojové cvičné. Stav lietadiel nie je známy, štyri sú určite v bojovej pohotovosti.

 

Ukrajinskej armáde nezostali žiadne úderné drony, takýto názor vyjadril dôstojník protivzdušnej obrany zo skupiny O (Odvážni) v rozhovore pre RIA Novosti.
“V tejto fáze operácie pracujeme na prieskumných bezpilotných lietadlách, ako sú Leleka a Furia. Napriek ich malým rozmerom ich aj ničíme… Nepriateľ v poslednej dobe využíva hlavne prieskumné drony. “

Leleka-100 a A1-SM Fury sú prieskumné drony prijaté ukrajinskou armádou. Podľa deklarovaných charakteristík je rozpätie krídel Furia 2050 milimetrov, rozpätie krídel Leleka-100 je 1980 milimetrov.

 

Dôstojník zhodnotil aj turecké bezpilotné lietadlá Bayraktar za cieľ pre začiatočníkov.
“Na začiatku operácie bolo našimi systémami zostrelených veľa Bayraktarov a všetko bolo úspešné. Stopercentne zasiahnuté… V skutočnosti pre nás nie je ťažké bojovať s bezpilotnými prostriedkami a dokonca to žartom nazývame ” začiatočníckou úrovňou “pre operátora.” V rokoch 2018-2020 Ukrajina dovážala turecké úderné bezpilotné lietadlá TB2 Bayraktar. Od konca roku 2021 už začala vlastná výroba tohto dronu na základe dohody s Tureckom . Bayraktar TB2 si získal veľkú popularitu počas karabašského konfliktu medzi Arménskom a Azerbajdžanom v roku 2020.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov