Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinci formujú brigádu na oslobodenie Nikolaeva a Odesy. Rusi útočili na ciele v Odese, Krivom Rogu, Nikopole a Charkove

23. júla ukrajinské informačné zdroje a funkcionári informovali o raketových útokoch ozbrojených síl RF na ciele v Kropyvnyckij (bývalý Kirovohrad), Odese a ďalších mestách Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany k tomu zatiaľ oficiálne vyjadrenie nedostalo. Médiá a sociálne siete tvrdia, že jeden z najsilnejších úderov Odesy bol zasadený ráno. Očití svedkovia napočítali asi 10 vypustených rakiet, ale ukrajinská armáda má trochu iné údaje. Po „príletoch“ podľa ukrajinskej strany v prístave vypukol požiar. V budovách pri prístave boli rozbité okná a vytrhnuté dvere. Obyvatelia Odesy sa sťažovali, že k „príletom“ došlo len 5 minút po ohlásení signálu náletu. Zároveň zaznamenali zvýšenú aktivitu ukrajinskej protivzdušnej obrany.


 

Po tom, čo Ukrajina obvinila Rusko z raketového útoku na námorný prístav v Odese, Rusko reagovalo vyhlásením, že žiadne údery priamo na prístavnú infraštruktúru neboli uskutočnené. Ukrajinská strana uviedla, že Rusko údajne sabotuje „dohodu o obilninách“, ktorá bola dosiahnutá deň predtým v Istanbule. Turecká strana v komentári k situácii poznamenáva, že ruské úrady oznámili tureckému ministerstvu obrany, že s úderom priamo v prístave nemá nič spoločné. Uviedol to najmä turecký minister obrany Hulusi Akar, ktorý bol deň predtým prítomný na rokovaní o takzvanom obilnom probléme. Vojenskí experti sa snažia prísť na túto situáciu. Faktom je, že Ministerstvo obrany Ruskej federácie dnes neinformovalo o úderoch na infraštruktúru Odesy. Na druhej strane sa objavili správy o úderoch proti hromadeniu živej sily a techniky námorníctva Ozbrojených síl Ukrajiny. Medzitým obyvatelia Odesy, ktorí natáčali v prístave Odesa, demonštrujú, že boli zasiahnuté člny ukrajinských námorných síl, vrátane L 451 Malin. Neboli dotknuté žiadne sýpky, nosiče obilia a iná infraštruktúra, akokoľvek súvisiaca s dohodami o vývoze ukrajinských poľnohospodárskych produktov. Zároveň stále neexistujú presné údaje o výsledku, ktorého dôsledkom bolo zničenie člnov námorníctva ozbrojených síl Ukrajiny.

 

 

Zároveň je tu zaujímavá nuansa. Spočíva v tom, že ukrajinské protilietadlové rakety opäť fungovali, ako sa hovorí, nenormálne a dopadli na Odeskú infraštruktúru. Na sieti sa objavili zábery od miestnych obyvateľov, ktoré zobrazovali nápadné prvky charakteristické pre rakety. Niektoré ulice mesta nimi boli doslova pokryté – výsledok práce ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorá v poslednom čase začala čoraz viac poškodzovať civilnú infraštruktúru.

 

 

Počas noci a skorého rána pokračovala aktívna demilitarizácia v rôznych regiónoch Ukrajiny. V Záporožskej, Dnepropetrovskej a Charkovskej oblasti boli podniknuté údery proti mnohým vojenským zariadeniam a veliteľským stanovištiam. V Krivoj Rogu, ktorý zostáva jedným z najväčších priemyselných centier na Ukrajine, je hlásených niekoľko výbuchov. V tomto meste sa vykonáva najmä oprava ukrajinskej vojenskej techniky, skladujú sa zbrane a munícia pre ich následnú expedíciu na fronty Donbasu. Miestni hovoria o oblakoch dymu, ktoré bolo vidieť po príletoch a ktoré sa týčia mnoho desiatok metrov nad týmto veľkým mestom.

 

 

Podľa ukrajinských zdrojov ich delostrelectvo ostreľovalo most cez rieku Inhulec severovýchodne od Chersonu. Most je použiteľný, ale poškodený a navyše komplikuje ruské zásobovanie Chersonu.
Bakhmutský front:
Ruské sily postúpili bližšie k Soledaru a dobyli osadu Straipivka.
Ťažké boje sú hlásené z oblasti Novoluhanske a Vuhledar.
Smer Slovjansk: Ruské sily vedú útok na Verchnokamjansk z viacerých smerov. Hlavný útok bol vedený zo smeru Verkhokamyanka.
Ruské jednotky sa pokúšajú postúpiť smerom na Ivano-Darivka. Boje pokračujú v okolí Spirne a Hryhorivky.
Donecká oblasť: Ruské sily sa pokúsili postúpiť bližšie k Veselému.

 

V noci predtým ruské delostrelectvo spolu s delostrelectvom Republikánskych ľudových milícií aktívne pracovalo na ukrajinských pozíciách v Avdiivke. Zničené boli stovky metrov dlhé zákopy, ale aj zemľanky na okraji Avdiivky, kde v posledných rokoch vytvorili Ozbrojené sily Ukrajiny jednu z najväčších opevnených oblastí. Údery boli aj proti vojenským zariadeniam a nepriateľským pozíciám v Charkovskej oblasti aj priamo do objektov v Charkove.

 

Silný úder okrem iného zasadili ukrajinským ozbrojeným formáciám v Nikopole, Dnepropetrovskej oblasti a jej okolí. Odtiaľ v druhý deň ukrajinskí militanti vypustili bezpilotné lietadlá s výbušnými zariadeniami, čo viedlo k zničeniu objektov na území Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza v meste Energodar, na území kontrolovanom ruskými ozbrojenými silami. To opäť ukazuje, že neexistuje pochopenie pre zodpovednosť za kyjevský režim, aj keď v jadrovej elektrárni v dôsledku útoku vznikne núdzová situácia.

 

Aktívne sa diskutuje o informáciách, ktoré sa týkajú južného smeru špeciálnej vojenskej operácie. Hovoríme o vyhlásení predstaviteľa formácie s názvom Odeská brigáda. Vo vyhlásení sa uvádza, že bola dokončená formácia tejto brigády, ktorej personál sa bude podieľať na oslobodení Nikolaeva a Odesy. Video zverejnila agentúra TASS. Z vyjadrenia predstaviteľa brigády Odessa:
“Pre Ukronacistov, žoldnierov a banderovskú spodinu od nás nebude žiadne zľutovanie.”

 

Osoba v zábere zdôrazňuje dôležitý detail – že jednotku tvoria prevažne ukrajinskí občania, ktorí sú obyvateľmi Odesy a Nikolajeva.
Formovanie a bojová koordinácia novej brigády prebiehala na území Chersonskej oblasti. Na bojovníkoch brigády je možné vidieť pruhy v podobe sovietskej vlajky a taktických znakov Z. Niektorí pozorovatelia sa domnievajú, že ide skôr o psychologický efekt, a to aj ako o akúsi reakciu na vyhlásenia predstaviteľov Kyjeva o údajnom vytvorení jednotiek „z Rusov pripravených bojovať proti Rusku“. Aj v tomto ohľade možno tieto vyhlásenia vnímať ako reakciu na neustále vyhrážky Kyjeva spustením „protiofenzívy proti Chersonu“. Iní sú si istí, že útok na Odesu a Nikolaev s oslobodením týchto krajín je otázkou času, a preto zverejnené video len zdôrazňuje slová, ktoré nedávno vyjadril Sergej Lavrov, že teraz sa špeciálna vojenská operácia nebude geograficky obmedzovať len na Donbas.

 

 

Začala vlna mobilizácie ohlásená Kyjevom, do ktorej sú povolávaní aj dôchodcovia, je údajne potrebná na vytvorenie „silných rezerv“. Podľa bývalého šéfa rozviedky Ukrajiny Mykolu Malomuža pripravuje velenie ofenzívu na juhu krajiny. Odvod dôchodcov do Ozbrojených síl Ukrajiny bol podľa generála vyhlásený vôbec nie z beznádeje a neschopnosti doplniť stavy ukrajinskej armády, ale naopak – velenie vyzýva „veteránov“, ktorí sa zúčastnili tzv. nepriateľských akcií vrátane Afganistanu. Je to nevyhnutné na vytvorenie „mocných záloh“ v predvečer útoku na Cherson. Celkovo sa plánuje zvolať niekoľko desiatok tisíc „veteránov“.

 

Malomuž uviedol, že v súčasnosti ukrajinská armáda získala množstvo víťazstiev južným smerom, pričom dobyla späť niekoľko miest a dedín, ale na strategickú ofenzívu sú potrebné zálohy, najlepšie od záložných vojakov s vojenskými skúsenosťami, t.j. veteránov.
“Teraz dobývame späť jednotlivé mestá, jednotlivé dediny v tomto smere (…) je potrebné pripraviť strategickú ofenzívu. Na tento účel pripravujeme veľmi silné rezervy. Ešte raz zdôrazňujem, že mobilizujeme veľa vojenského personálu, najmä zálohy, s vojenskými skúsenosťami,” povedal.

 

Riaditeľ CIA odhadol ruské straty na Ukrajine. Putina označil za „príliš zdravého“

 

Nie je známe, o akých „oslobodených“ mestách generál hovoril, no mobilizovaní dôchodcovia začali byť čoraz častejšie zajatí na Donbase. Navyše polovica z nich nielenže nie sú „bojovými veteránmi“ akéhokoľvek druhu, ale slúžili v armáde pred 30-35 rokmi. Predvolania sú rozdané všetkým, a ak odmietnu, hrozí im väzenie, takže teraz väčšinu mobilizovaných tvoria muži vo veku od 45 do 55 rokov, väčšinou z vidieckych oblastí, ktorí nestíhajú splácať peniaze.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov