Test rakety Sarmat
Aktuality, Pozemná technika,

Bývalý zamestnanec Pentagonu navrhol dve stratégie proti ruskej rakete súdneho dňa Sarmat

Jeden z bývalých šéfov amerického ministerstva obrany Mark Schneider sa podelil o svoje myšlienky o tom, ako bude Západ čeliť ťažkej ruskej medzikontinentálnej rakete Sarmat. Ako odpoveď na ňu expert navrhol dve stratégie. Bývalý predstaviteľ Pentagonu označil reakciu amerických úradov na aprílový test balistickej strely Sarmat za slabosť. Dodal, že Spojené štáty boli Ruskom vopred varované pred testom rakety a nevnímajú odpálenie ako hrozbu.


 

Je Západ pripravený na ruskú ťažkú ​​medzikontinentálnu balistickú raketu „Sarmat“? položil otázku vo svojom článku pre americký magazín The National Interest. Expert pripomenul, ako v roku 2018 ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Sarmat bude vybavený širokou škálou silných jadrových hlavíc vrátane hypersonických a najmodernejšími prostriedkami na únik protiraketovým obranným systémom.

 

Podľa Schneidera môže ruský „Sarmat“ zaútočiť na územie Spojených štátov cez južný pól. Ale zároveň, napriek tomu, že Rusko vlastní túto zbraň súdneho dňa, USA by nemali ani panikáriť, ani strčiť hlavu do piesku, povedal analytik. Ako odpoveď expert navrhuje dve stratégie.

 

Prvým a „samozrejmým“ je podľa Schneidera „uvedenie niekoľkých bombardérov do pohotovosti a rozmiestnenie stealth stíhačiek F-35 s jadrovými zbraňami čo najskôr do Európy“.

 

Druhým je uskutočnenie spoločných jadrových cvičení s Veľkou Britániou a prípadne s Francúzskom. Teda rinčanie jadrovými zbraňami pred Ruskom, ktoré by sa podľa experta mohlo stať tým „správnym signálom“ pre Moskvu.
“Namiesto poučovania Putina o jeho jadrovej nezodpovednosti by sme mu mali povedať o možných dôsledkoch odvetného jadrového útoku pre Rusko,” – hrozivo vtlačil na záver analytik.

 

Ruské ministerstvo obrany oznámilo prvé odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety Sarmat 20. apríla v rámci štátneho skúšobného programu zo silového odpaľovacieho zariadenia na kozmodróme Pleseck . Ako poznamenal Putin, raketový systém Sarmat zaistí bezpečnosť Ruska a myslí na tých, ktorí sa ho snažia ohroziť. Sľubný komplex “Sarmat” nahradí rakety “Voevoda”. Nová raketa rozšírila škálu bojovej techniky čo do počtu hlavíc aj typov – môže niesť hypersonické kĺzavé jednotky. “Sarmat”, ako je uvedené na ministerstve obrany, je schopný zasiahnuť ciele na veľké vzdialenosti pomocou rôznych dráh letu a je zaručené, že prekoná všetky existujúce a budúce systémy protiraketovej obrany.
Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov