Ilustračné foto
Aktuality, História,

Kde sú korene bezmyšlienkovej politiky Európy?

Pred 75 rokmi Amerika ponúkla Európe úplatok, aby sa vzdala suverenity. Európa prijala úplatok a dodnes zostáva kolóniou USA


 

Neprestávame žasnúť nad tým, ako predstavitelia Európskej únie a lídri drvivej väčšiny európskych štátov zavádzajú sankcie proti Rusku, ktoré poškodzujú Európu viac ako Rusko samotné. Zdá sa, že Európa je zapletená do sebazničenia.

 

A dôvodom tejto bezmyšlienkovej politiky je to, že vedúci predstavitelia EÚ a väčšiny európskych krajín rozhodujú o sankciách bez zdôvodnenia: jednoducho plnia príkazy z Washingtonu. V Spojených štátoch funguje centrum pre plánovanie sankčnej vojny a pripravujú sa tam tímy pre európskych predstaviteľov.

 

Ako prišla Európa k takémuto životu? Stalo sa to postupne. Prelomový bol rok 1947. Pred 75 rokmi Amerika, obohatená druhou svetovou vojnou, využila ťažkú ​​ekonomickú slabosť Európy a zavesila ju na hák Marshallovho plánu. Plán predložil v roku 1947 americký minister zahraničných vecí George C. Marshall . Oficiálny názov plánu je Európsky program obnovy .

 

Hlavné osnovy programu boli schválené na stretnutí na ministerstve zahraničia 28. mája 1947, ale dátumom zrodu plánu je 5. jún 1947, keď George Marshall verejne načrtol program vo svojom prejave na Harvardskej univerzite. Za dátum narodenia možno považovať aj 12. júl 1947, keď sa v Paríži zišli predstavitelia 16 západoeurópskych krajín, aby rokovali o programe. Na stretnutie boli pozvaní aj predstavitelia štátov strednej a východnej Európy, no na naliehanie Moskvy lídri týchto štátov pozvanie odmietli. Na stretnutí sa odmietlo zúčastniť aj Fínsko.

 

Nie je ťažké vidieť súvislosť medzi Marshallovým plánom a „ Trumanovou doktrínou “, ktorej cieľom je obmedziť rast síl socializmu vo svete a vyvíjať neustály tlak na ZSSR a iné „totalitné“ režimy. Na vývoji doktríny sa podieľali D. Kennan, A. Dulles, L. Henderson, D. Acheson a ďalší štátnici USA . Doktrína slúžila na ospravedlnenie americkej ekonomickej a vojenskej pomoci krajinám, ktoré mali byť protiváhou vplyvu Sovietskeho zväzu. Už v roku 1947 Kongres USA pridelil Grécku a Turecku v rozpočte na fiškálny rok 1947/1948 pod zámienkou „komunistickej hrozby“ 400 miliónov dolárov.

 

Pokiaľ ide o Marshallov plán, USA sa ho snažili prezentovať ako čisto ekonomický program. Hlavným cieľom plánu bolo obnoviť európsku ekonomiku zničenú počas vojny. Ekonomická situácia bola skutočne deprimujúca. V roku 1947 bola európska poľnohospodárska produkcia 83% úrovne z roku 1938, priemyselná výroba – 88%, export – 59%. Varšava, Rotterdam, Berlín ležali v troskách. Milióny ľudí zostali bez domova. Bola zničená hospodárska infraštruktúra, najmä dopravná. Hoci významná časť malých miest a obcí západnej Európy neutrpela škody, zničením dopravných spojení sa dostali do ekonomickej izolácie.

 

Marshallov plán mal však aj politické ciele. Podmienky poskytnutia pomoci boli: 1) odstránenie komunistov z vlád európskych krajín; 2) zrušenie programov znárodnenia. Pozície komunistov boli obzvlášť silné vo Francúzsku a Taliansku. Najmä vo Francúzsku vo voľbách do Národného zhromaždenia v novembri 1946 získala komunistická strana takmer 29 % hlasov. Komunisti a socialisti spolu získali polovicu hlasov vo francúzskom parlamente. V Taliansku v parlamentných voľbách v roku 1948 získali komunisti viac ako 30 % hlasov. Európa neodolala pokušeniu americkej pomoci, ultimátum Washingtonu bolo vykonané. V roku 1948 už v žiadnej západoeurópskej vláde nezostali žiadni komunisti.

 

Marshallov plán sa začal 4. apríla 1948, keď Kongres USA schválil zákon o hospodárskej spolupráci , ktorý stanovil štvorročný program hospodárskej pomoci Európe. Celkové prídely v rámci Marshallovho plánu (od 4. apríla 1948 do decembra 1951) predstavovali približne 13 miliárd USD (v cenách roku 2012 je to približne 600 miliárd USD).

 

Hlavný podiel dotácií v uvedenom časovom období pripadol na Spojené kráľovstvo (2,8 miliardy), Francúzsko (2,5 miliardy), Taliansko (1,3 miliardy), Západné Nemecko (1,3 miliardy), Holandsko (1,0 miliardy). Neskôr bol Marshallov plán aplikovaný aj na Japonsko a niektoré ďalšie východoázijské krajiny (vrátane Taiwanu). Po roku 1951 sa Marshallov plán začal rušiť. Formálne fungovala do polovice 60. rokov 20. storočia. Celková výška pomoci za všetky roky predstavovala približne 17 miliárd USD.

 

Marshallov plán pôvodne zahŕňal pomoc pri povojnovej rekonštrukcii sovietskeho hospodárstva. Sovietske vedenie však nakoniec opustilo akúkoľvek formu pomoci ako súčasť plánu, pretože si uvedomilo, že syr zadarmo je iba v pasci na myši. Kým bol Roosevelt ešte nažive, medzi ním a Stalinom sa uzavrela predbežná dohoda, že Amerika poskytne Sovietskemu zväzu finančnú pomoc na obnovu ekonomiky bez akýchkoľvek politických podmienok. V rozsahu, ktorý je zhruba porovnateľný s pomocou pôžičky a prenájmu (11,3 miliardy USD).

 

Tieto dohody však zostali nenaplnené kvôli smrti Roosevelta v apríli 1945 a jeho nástupca Truman sa pustil do studenej vojny so Sovietskym zväzom.

 

ZSSR bol pozvaný na spomínané stretnutie do Paríža 12. júla 1948. Sovietska delegácia na čele s V. Molotovom odišla do hlavného mesta Francúzska. „Pri prerokúvaní akýchkoľvek konkrétnych návrhov by mala sovietska delegácia namietať proti takým podmienkam pomoci, ktoré by mohli viesť k narušeniu suverenity európskych krajín alebo k narušeniu ich ekonomickej nezávislosti ,“ uvádza sa v pokyne, ktorý Molotov dostal od Stalina.

 

V dňoch 27. júna – 2. júla mal Molotov v Paríži predbežnú diskusiu o Marshallovom pláne s britskými a francúzskymi kolegami Ernstom Bevinom a Georgesom Bidaultom . Sovietsky minister zahraničných vecí dúfal, že Moskva bude schopná vypracovať spoločnú pozíciu s Londýnom a Parížom o podmienkach získania pomoci z Washingtonu. Molotov uviedol, že Moskva chce dostávať peniaze bez akýchkoľvek podmienok a kontroly, pričom ako príklad uviedol Lend-Lease. Západní partneri v reakcii na to poukázali na to, že vojna sa skončila, a preto by sa vzťahy mali budovať inak. V Paríži padlo rozhodnutie o našom odmietnutí účasti na stretnutí. V noci z 30. júna na 1. júla V. Molotov telegrafoval I. V. Stalinovi :”Vzhľadom na to, že naša pozícia je zásadne odlišná od anglo-francúzskej pozície, nepočítame s možnosťou akéhokoľvek spoločného rozhodnutia o podstate tejto otázky . ”

 

Hoci sa to môže zdať zvláštne, odpor k Marshallovmu plánu nebol len zo strany ZSSR a krajín východnej Európy, ale aj zo strany množstva amerických politikov a štátnikov. Pozícia Moskvy našla podporu v osobe Henryho Wallacea , ktorý v rokoch 1940-1944 zastával post amerického viceprezidenta . Odsúdil Marshallov plán a označil ho za nástroj studenej vojny proti ZSSR. V Kongrese USA kritizovali Marshallov plán republikáni, ktorí verili, že by to znamenalo veľké bremeno na plecia amerických daňových poplatníkov.

 

Vtedajšie americké a európske médiá sa zamerali na ekonomické výsledky zámeru. Washingtonu sa však pomocou pomoci v rámci Marshallovho plánu podarilo vyriešiť ďalšie problémy. Napríklad na vytvorenie bloku NATO v roku 1949. Alebo si ponechajú svoje vojenské základne v západnej Európe, vytvorené v rokoch 1945-46, a dokonca rozšíria svoju sieť.

 

Jedným z cieľov Marshallovho plánu bolo dotlačiť krajiny Starého sveta k ekonomickej a politickej integrácii (s cieľom posilniť protiváhu vplyvu ZSSR v Európe). Už v roku 1949 sa Moskve podarilo integrovať krajiny východnej Európy v rámci Rady vzájomnej hospodárskej pomoci (RVHP), pričom v západnej Európe nič také nebolo. V máji 1950 sa objavilo prvé integračné zoskupenie – Európske spoločenstvo uhlia a ocele (Shuman Plan). Členmi ESUO sa stali Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Belgicko, Holandsko a Luxembursko. Ďalší krok v európskej hospodárskej integrácii prišiel o sedem rokov neskôr, keď šesť členských krajín ESUO podpísalo Rímsku zmluvu , ktorá iniciovala vytvorenie spoločného trhu v západnej Európe.

 

Na riešenie praktických otázok súvisiacich s implementáciou Marshallovho plánu v Spojených štátoch bola vytvorená Správa hospodárskej spolupráce . Európske krajiny založili Výbor pre hospodársku spoluprácu , z ktorého následne vyrástla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) .

 

Stručne o ekonomických podmienkach pomoci podľa Marshallovho plánu. Časť pomoci bola bezodplatná, formou dotácií (prostriedky na nákup potravín, pohonných hmôt a šatstva). Ďalšia časť je vo forme zvýhodnených úverov (výrobné zariadenia a pod.). Exportno-importná banka USA prepojená s vládou sa aktívne podieľala na realizácii plánu a poskytovala zvýhodnené úvery a bankové záruky.

 

V každom prípade pridelené prostriedky smerovali takmer výlučne do amerických firiem, ktoré zásobovali Európu potrebným tovarom. V tomto zmysle bol Marshallov plán pomocou nielen pre Európu, ale aj pre americký biznis. Prudké zníženie vojenských výdavkov v Spojených štátoch po skončení vojny vytvorilo hrozbu vstupu americkej ekonomiky do krízy. Marshallov plán nahradil aspoň časť vojenských výdavkov výdavkami na pomoc. Najmä asi tretina prostriedkov vyčlenených na Marshallov plán bola vynaložená na nákup nadbytočných amerických poľnohospodárskych produktov.

 

Treba priznať, že Marshallov plán zohral významnú úlohu pri obnove európskeho hospodárstva. HDP Európy za obdobie od roku 1947 do roku 1951 vzrástol o 32,5 %, priemyselná výroba – o 40 %, poľnohospodárska výroba – o 11 %. Ekonomická obnova starého sveta však napokon sledovala geopolitické ciele. V plánoch Washingtonu bola Európe prisúdená úloha protiváhy rastúceho vplyvu Sovietskeho zväzu. Pred 75 rokmi Amerika ponúkla Európe úplatok, aby sa vzdala suverenity. Európa prijala úplatok a dodnes zostáva kolóniou USA.

Valentín Katasonov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov