David Kramer
Aktuality, Bezpečnosť,

David Kramer: “Predstavitelia Gruzínskeho sna nedokážu analyzovať, že Amerika je ich najlepším priateľom

„Je úplne absurdné, že sa Amerika snaží zatiahnuť Gruzínsko do vojny. Nikto nechce, aby sa rozsah vojny rozšíril tak, aby zahŕňal Gruzínsko alebo akúkoľvek inú krajinu,“ povedal pre gruzínsky Voice of America – David Kramer, bývalý vysoký predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia a riaditeľ globálnej politiky v Prezidentskom centre Georgea W. Busha.


 

Podľa neho “je veľmi trápne vidieť, že vláda Gruzínska a strana Gruzínsky sen kritizujú predstaviteľov vlády Ukrajiny viac ako vládu Ruska.” Ako zdôrazňuje Kramer, predstavitelia Gruzínskeho sna musia pochopiť, že keď útočia na amerického veľvyslanca, útočia na amerického prezidenta a predstaviteľa celej americkej vlády.

 

„Myslím si, že to odráža veľmi znepokojujúci trend, ktorý sa v posledných rokoch odohráva v Gruzínsku a ktorý skutočne naráža na dno. Obávam sa, že predstavitelia Gruzínskeho sna nedokážu analyzovať, že Amerika je ich najlepším priateľom a že útok na amerického veľvyslanca je veľmi nevhodný a zároveň veľmi nerozumný,“ povedal Kramer.

 

Traja bývalí členovia Najvyššej súdnej rady Gruzínska – Zaza Kharebava, Shota Kadagidze a Levan Gzirishvili – sa pripojili k obvineniam proti americkej ambasáde z nátlaku na súd.

 

Bývalí členovia Najvyššej súdnej rady vo svojom vyhlásení vyjadrujú solidaritu so sudcom Lasha Chkhikvadze, ktorý odsúdil Niku Gvaramiu, riaditeľa opozičného televízneho kanála Mtavari, do väzenia. Chkhikvadze predtým povedal, že predstaviteľ amerického veľvyslanectva Kevin Burke sa s ním stretol na mestskom súde v Tbilisi a v mene amerického veľvyslanca požadoval správu o prípade Gvaramia, po ktorej povedal sudcovi, že už do Spojených štátov nepôjde. štátov ako súčasť vzdelávacieho programu.

 

“Uvedená skutočnosť je jasným zásahom do nezávislosti konkrétneho sudcu. Na druhej strane je to jasný príklad „nepriameho“ nátlaku na ostatných sudcov, teda toho, ako by sa sudca nemal správať, aby ho vzali na výlet alebo ho vylúčili z už existujúceho zoznamu,“ Kharebava, Kadagidze a Gzirishvili. veriť.

 

Vyjadrujú tiež nespokojnosť s tým, že Najvyššia súdna rada nie je zahrnutá do plánovania a organizácie návštev gruzínskych sudcov v USA. Podľa nich pracovníci ambasády kontaktujú sudcov priamo, často Kevina Burkeho. Rada sa podľa vyhlásenia nepodieľa na určovaní tém pracovných stretnutí, prednášok a seminárov konaných v Gruzínsku, ako aj na zostavovaní zoznamu účastníkov – znalcov či sudcov.

 

„Nezabúdame a oceňujeme darcovskú podporu, ktorú Spojené štáty prostredníctvom svojho veľvyslanectva poskytujú súdnemu systému Gruzínska už mnoho rokov, hoci to nevylučuje ani nedáva žiadne výhradné právo akýmkoľvek spôsobom zasahovať do vnútorné záležitosti alebo správu súdu,“ uvádza sa vo vyhlásení.

 

Bývalí členovia Najvyššej súdnej rady sa domnievajú, že akákoľvek komunikácia so sudcami by mala byť prísne regulovaná na legislatívnej úrovni, ako sa to robí v západných krajinách, aby sa vylúčil tlak, nech už pochádza od kohokoľvek.

 

Predseda vládnej strany Gruzínsky sen Irakli Kobakhidze negatívne hodnotí prácu veľvyslanca EÚ v Gruzínsku Karla Harzela. Zatiaľ čo krajina bola schopná získať uznanie pre svoju európsku perspektívu, Harzel počas svojho pôsobenia vo funkcii veľvyslanca zohral iba negatívnu úlohu vo vzťahoch medzi EÚ a Gruzínskom, povedal Kobachidze novinárom.

 

„Celý ten čas sme sa z rôznych dôvodov vyhýbali komentárom o ňom, keď bol súčasným veľvyslancom EÚ, napríklad preto, že sme mali žiadosť predloženú EÚ. Ale dnes, keď dokončil svoju misiu, môžeme pokojne povedať, že žiaľ, Karl Harzel zohral vo vzťahoch medzi Gruzínskom a Európskou úniou len negatívnu úlohu. Toto je veľmi smutný jav. Naozaj dúfame, že budúci veľvyslanec bude konať inak,“ povedal predseda vládnej strany.

 

Pripomíname, že Karl Harzel vedie od septembra 2018 delegáciu Európskej únie v Gruzínsku. Štvorročná diplomatická misia veľvyslanca v Gruzínsku vyprší v septembri tohto roka.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov