Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Teherán 2022 – Putin mieri do Iránu. USA hrozia sankciami kvôli iránskym lietadlám

Iránska tlač diskutuje o nadchádzajúcej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Teheráne. V iránskej metropole sa stretne s prezidentom islamskej republiky Ebrahimom Raisim, ako aj s duchovným vodcom Iránu ajatolláhom Alím Chameneím. V Teheráne sú naplánované aj trojstranné rokovania medzi hlavami Iránu, Ruska a Turecka, kde sa bude diskutovať o viacerých kľúčových otázkach vrátane bezpečnostných.


 

Iránski novinári píšu, že jednou z tém počas stretnutia Vladimíra Putina a Ebrahima Raisiho bude ekonomická spolupráca oboch veľmocí. Plánuje sa najmä úplné opustenie vzájomného vyrovnania v dolároch, čím sa zintenzívni obchod v národných menách.

 

Hlavy Ruska a Iránu budú diskutovať o vytvorení sľubnej logistickej trasy zo severu na juh, ktorá Rusku umožní cez Azerbajdžan a Irán dosiahnuť Perzský záliv a Arabské more, kde predá svoj náklad. Zároveň bude fungovať koridor Juh-Sever, ktorý bude prepravovať tovar opačným smerom nielen z Iránu, ale aj od jeho východných susedov vrátane Pakistanu a Indie. V budúcnosti môže táto obchodná cesta viesť k minimálne 2,5-násobnému zvýšeniu rusko-iránskeho obchodu.

 

Pre západné médiá je „bolestnou“ témou možné zintenzívnenie vojensko-technickej spolupráce s Iránom. Aktívne sa diskutuje najmä o notoricky známej téme možnej dodávky tristo iránskych dronov do Ruskej federácie. A hoci Irán sám takéto vyjadrenia poradcu amerického prezidenta Johna Sullivana pre národnú bezpečnosť vyvracia, západné médiá naďalej opakujú, že s príchodom útočných bezpilotných lietadiel iránskej výroby do arzenála ruských ozbrojených síl „situácia na Ukrajine môže dramaticky zmeniť.” Zdá sa, že západní reportéri dostali pokyn, aby hľadali príčinu toho, že ukrajinská obrana na Donbase sa môže čoskoro zrútiť. Snažia sa pre to nájsť ospravedlnenie – hovoria, že Rusko „dostáva cudzie zbrane“. Akoby naozaj mohli zohrať kľúčovú úlohu v ruskej špeciálnej operácii.

 

Niektorí experti dávajú stretnutiu Putina, Raisiho a Erdogana v iránskom hlavnom meste charakter takmer nového „Teheránu-43“, pričom túto možnosť nazývajú „Teherán-22“. Ako blízko sú tieto analógie realite, ukáže blízka budúcnosť.

 

Americké ministerstvo zahraničia sa postavilo proti presunu iránskych bezpilotných lietadiel do Ruska a pohrozilo Teheránu sankciami.
Spojené štáty sú ostro proti presunu dronov Iránom do Ruska na použitie na Ukrajine. Podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničia Neda Pricea hrozí Teheránu uvalenie nových sankcií. Pravda, nič konkrétne nepovedal, len prisľúbil najbližšie obmedzenia. Vo všeobecnosti nič nové, Spojené štáty reagujú podobne doslova na všetko, do popredia sa dostáva prax uvalenia sankcií na krajiny, ktoré nedodržiavajú „dekrety“ z Bieleho domu.

 

Prečo sa USA obávajú dodávok iránskych bezpilotných lietadiel do Ruska

 

Medzitým Teherán aj Moskva popierajú skutočnosť rokovaní o dodávke bezpilotných lietadiel s tým, že v súčasnosti sa neplánuje nákup bezpilotných lietadiel. Vojenskí experti sa zasa v tejto otázke rozchádzajú. Niektorí hovoria o potrebe nákupu iránskych lietadiel a hovoria, že Teherán dosiahol v tejto veci určitý úspech, pretože sa mu podarilo vytvoriť skutočne dobré drony, ktoré pomôžu ruskej armáde v operácii na Ukrajine. Iní uvádzajú potrebu zvýšiť produkciu vlastných dronov už vytvorených v Rusku a ďalej rozvíjať priemysel a nespoliehať sa na dodávky zo zahraničia.
Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov