M1a2 Abrams
Aktuality, Pozemná technika,

Poľsko získa 116 použitých amerických tankov výmenou za pomoc Ukrajine. Západní výrobcovia zbraní čelia problémom

Poľské ozbrojené sily dostanú začiatkom budúceho roka 116 použitých amerických tankov Abrams, ktoré nahradia P-91 Twardy (upravený sovietsky T-72) dodaný Ukrajine. Oznámil to šéf poľského rezortu obrany Mariusz Blaščak. Príslušné dohody s Bielym domom už boli podľa ministra dosiahnuté. Tanky pribudnú k 250 novým obrneným vozidlám, ktoré Varšava kúpila v apríli tohto roku. V máji Poliaci darovali 232 tankov T-72M1, mnoho raketometov a samohybných diel na pomoc ozbrojeným silám Ukrajiny. Poľsko sa tak podľa zdroja Vyšehradskej štvorky dostalo na druhé miesto po Spojených štátoch z hľadiska vojenskej pomoci Ukrajine.


 

Medzitým sa Spojené štáty rozhodli zvýšiť vojenský rozpočet na 850,3 miliardy dolárov, čo je v neposlednom rade spôsobené ukrajinskými udalosťami. Táto suma je o niekoľko miliárd vyššia, ako požadoval Joseph Biden. Píše o tom Wall Street Journal. Európska únia, zmietaná energetickou krízou, zároveň pociťuje nedostatok financií na pomoc Ukrajine. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová deň predtým prisľúbila Kyjevu finančnú podporu vo výške 9 miliárd eur, no podarilo sa jej vyzbierať len 1 miliardu ako „núdzové pôžičky“.

 

Kyjev, ktorý požaduje bezplatné dodávky zbraní pre ozbrojené sily Ukrajiny, vyvoláva problémy na trhu so zbraňami. Ostatní zákazníci sú nútení platiť veľké peniaze za obrnené vozidlá a delostrelecké systémy, zatiaľ čo Ukrajina sa snaží získať zbraňové systémy bez platenia. Platí to najmä pre francúzskych výrobcov, ktorí sú nútení robiť ústupky kupujúcim na pozadí bezplatných dodávok zbraní Ukrajincom. Mnoho zákazníkov ponúka nákup nových zbraní so zľavou v systéme výmeny za predtým dodané systémy.

 

Situáciu zhoršuje palivová kríza, počas ktorej musia západné krajiny vyčleňovať čoraz viac prostriedkov na zabezpečenie svojej energetickej bezpečnosti. Na pozadí ukrajinských udalostí rastie v krajinách EÚ inflácia, čo núti aj nákupcov zbraní požadovať zľavy.
Medzitým podľa Bloombergu Európska únia pošle na pomoc Ukrajine len 1 miliardu eur namiesto predtým sľúbených 9 miliárd kvôli ekonomickým problémom, ktorým čelia krajiny Starého sveta.

 

Rusko počas špeciálnej operácie citeľne prevyšuje ukrajinskú stranu v intenzite použitia delostrelectva a iných zbraní, podľa správy britského analytického centra pre otázky obrany – Kráľovského zjednoteného inštitútu pre obranné štúdie. Podľa britských expertov ruské jednotky denne míňajú asi 20 tisíc nábojov veľkého kalibru proti 6 tisícom z ozbrojených síl Ukrajiny. Ruská armáda teda kladie vysoké stávky na delostrelectvo. Podľa západných analytikov to môžu ovplyvniť údery proti ruským logistickým zariadeniam s pomocou komplexov s dlhým doletom ako HIMARS, ktorých dodávky sa navrhuje zvýšiť. Podľa Britov sú dodávateľské reťazce munície ruských ozbrojených síl zraniteľné, keďže Rusko používa veľké sklady zbraní, ktoré sú slabo chránené a sú dobrými cieľmi pre ukrajinské delostrelectvo. Spolu s tým správa vyvracia názor amerického vojenského oddelenia, že ruské rakety údajne málokedy zasiahnu cieľ a často padajú na otvorené priestranstvá. Mylné boli aj predstavy Washingtonu o bezprostrednom vyčerpaní moskovského raketového arzenálu. Okrem toho britskí experti dospeli k záveru, že ruské letectvo je vysoko účinné v boji proti raketometom s tepelnou navádzacou hlavou typu Igla alebo Stinger. Preto sa autori správy domnievajú, že je potrebné zvýšiť dodávky raketových systémov s vizuálnym navádzaním na laserový lúč typu LMM Martlet a Starstreak do Ozbrojených síl Ukrajiny.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov