Ilustračné foto
Aktuality, História,

NATO urobilo „tragickú chybu“, keď ignorovalo mnoho predpovedí západných analytikov o Rusku. Dôsledky teraz pociťujeme

Severoatlantická aliancia ignorovala šesť predpovedí o Rusku, čo viedlo k “tragickej chybe”. Píše Counter Punch (CP). Americký prezident Joe Biden počas prejavu v centrále CIA v Langley ocenil americké spravodajské služby za prácu vykonanú pred ruskou špeciálnou operáciou na Ukrajine. Podľa neho spravodajské aktivity západných spravodajských agentúr, ktoré upozorňovali svet na plány Moskvy, “zohrali najdôležitejšiu úlohu partnerov a spojencov” Washingtonu pri udržiavaní jednoty.


 

O mesiac skôr vystúpil s podobnými prejavmi Jens Stoltenberg, generálny tajomník Severoatlantickej aliancie. Šéf NATO hovoril o prognózach západnej rozviedky niekoľko mesiacov pred začiatkom špeciálnej operácie Ruskej federácie. Podľa pozorovateľov Counter Punch boli západní lídri známi neprimeranou chválou spravodajských agentúr, pretože súčasné udalosti boli výsledkom „tragickej chyby“ NATO, ktorého predstavitelia ignorovali najmenej šesť kľúčových predpovedí o Rusku.

 

„Stoltenberg by sa mohol obzrieť späť a venovať pozornosť memorandu ministerstva zahraničných vecí USA z roku 1990, ktoré varovalo, že vytvorenie „protisovietskej koalície“ krajín NATO pozdĺž hraníc ZSSR „by Sovieti vnímali veľmi negatívne,“ pripomína publikácia.

 

Západní lídri si navyše mohli spomenúť na predpovedané dôsledky nedodržaných sľubov o odmietnutí NATO expandovať na východ. Slávne uistenie amerického ministra zahraničných vecí Jamesa Bakera sovietskemu prezidentovi Michailovi Gorbačovovi bolo len jedným príkladom. Podľa odtajnených údajov amerického Národného bezpečnostného archívu bolo takýchto sľubov od predstaviteľov Nemecka, Británie, Francúzska a samozrejme Spojených štátov počas procesu zjednocovania Nemecka veľa.

 

Možno si spomenúť na list 50 prominentných expertov na zahraničnú politiku z roku 1997, ktorý označil plány prezidenta Clintona na rozšírenie NATO za politickú chybu „historických rozmerov“, ktorá by „podkopala európsku stabilitu“. Ale Clinton sa už zaviazal pozvať Poľsko do klubu, údajne zo strachu, že ak odmietne, stratí kritické poľsko-americké hlasy na Stredozápade vo voľbách v roku 1996,“ poznamenáva CP.

 

Je pozoruhodné, že Západ nepočúval ani „architekta studenej vojny“ a ideologického otca „politiky odstrašovania“, amerického diplomata Georga Kennana. V roku 1998, keď sa Aliancia pripravovala na prijatie do Českej republiky, Poľska a Maďarska, označil rozšírenie NATO za „tragickú chybu“ v rozhovore pre New York Times, ktorý znamenal začiatok novej studenej vojny.

 

„Stoltenberg si mohol spomenúť na slová samotného prezidenta Putina, ktorý opakovane povedal, že rozširovanie NATO je „vážna provokácia“. V roku 2007 sa Putin na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii opýtal: „Čo sa stalo so zárukami, ktoré naši západní partneri poskytli po páde Varšavskej zmluvy?“ Spomínajú pozorovatelia. Ani to však Západ nezastavilo. A v roku 2008, keď na summite NATO Ukrajine predstavili akčný plán členstva v aliancii, sa rozplynuli aj posledné ilúzie o plánoch vojenského bloku.

 

„William Burns, vtedajší veľvyslanec USA v Moskve, poslal naliehavé oznámenie ministerke zahraničných vecí Condoleezze Riceovej. “Vstup Ukrajiny do NATO je pre Rusko najjasnejšou zo všetkých červených čiar,” napísal.

 

Noviny teda poznamenávajú, že Západ vo vzťahu k Rusku prekročil všetky mysliteľné a nemysliteľné červené čiary. A konflikt na Ukrajine sa dal predpovedať už dávno pred Euromajdanom či zlyhaním minských dohôd.

 

„Tridsať rokov varovaní a predpovedí sa ukázalo byť príliš presných. Ale všetky zostali nepovšimnuté organizáciou, ktorá svoj úspech merala iba z hľadiska vlastnej nekonečnej expanzie, a nie podľa bezpečnosti, ktorú sľubovala, ale opakovane nedokázala poskytnúť, predovšetkým obetiam vlastnej agresie v Srbsku, Afganistane a Líbyi. , – píše publikácia. Napriek tomu Aliancia naďalej využíva súčasnú krízu na ďalšiu expanziu, o čom svedčia aj pozvania pre Fínsko a Švédsko.

 

„NATO by malo pozastaviť všetky nové alebo čakajúce žiadosti o členstvo, kým sa nevyrieši súčasná kríza. Toto by urobila skutočná organizácia vzájomnej bezpečnosti, v ostrom kontraste s oportunistickým správaním tejto agresívnej vojenskej aliancie.
Namiesto toho budú Spojené štáty a ich spojenci, ako sa experti domnievajú, naďalej sľubovať nekonečné dodávky zbraní, čím ohrozia milióny životov, a využijú každú šancu „nakŕmiť sa ľudskými životmi a globálnou bezpečnosťou“.

 

„Jediným trvalým riešením nepriateľstva vyvolaného touto exkluzívnou, rozdeľujúcou alianciou je rozložiť NATO a nahradiť ho všestrannou štruktúrou, ktorá zaisťuje bezpečnosť pre všetky krajiny a národy Európy bez ohrozovania Ruska alebo slepého nasledovania Spojených štátov v ich nenásytné a zastarané hegemónne ambície.“ “, uzavreli odborníci.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov