Džamál Chashokdži
Aktuality, Bezpečnosť,

Biden ide k Saudom poraziť Rusko

Americký prezident Joe Biden cestuje na Blízky východ, navštívi najmä Saudskú Arábiu. Doma ho za túto návštevu kritizujú, no Biden nemá inú možnosť. Ako sám priznal, od Rijádu potrebuje pomoc, aby porazil Rusko a Čínu. Budú však Saudi súhlasiť s tým, že mu poskytnú takúto pomoc?


 

Americký prezident Joe Biden sa budúci týždeň vydá na turné po Blízkom východe, aby začal „novú a sľubnejšiu fázu angažovanosti Ameriky“ v regionálnych záležitostiach. Táto cesta sa uskutoční v dôležitom čase pre región a pomôže presadiť americké záujmy – sám šéf Bieleho domu o tom napísal v článku pre Washington Post .

 

„Bezpečnejší a integrovanejší Blízky východ prospieva Američanom mnohými spôsobmi. Námorné trasy na Blízkom východe sú nevyhnutné pre globálny obchod a dodávateľské reťazce, na ktoré sa spoliehame. Energetické zdroje regiónu sú životne dôležité na zmiernenie účinkov ruských vojenských operácií na Ukrajine na svetových trhoch,“ povedal šéf Bieleho domu.

 

Sľúbil, že “odolá ruskej agresii” a vytvorí “najlepšie podmienky pre USA, aby prekonali Čínu”. Aby sme to dosiahli, musíme komunikovať priamo s krajinami, ktoré môžu tieto výsledky ovplyvniť. Saudská Arábia je jedným z nich, poznamenal Biden.

 

Prehliadka sa začne návštevou Izraela a Západného brehu. Americký líder potom preletí priamym letom z Tel Avivu do Džiddy, kde sa zúčastní na summite s orgánmi Bahrajnu, Egypta, Jordánska, Iraku, Kataru, Kuvajtu, Spojených arabských emirátov, Ománu a Saudskej Arábie.

 

Britské vydanie denníka Guardian predtým napísalo: „Biden bude musieť zaplatiť politickú cenu za obrat smerom k Rijádu, najmä od svojich voličov, ktorí to považujú za zradu sľubu administratívy Bieleho domu postaviť ľudské práva do čela zahraničnej politiky.”

 

Šéf špeciálneho výboru pre spravodajstvo americkej Snemovne reprezentantov Adam Schiff povedal , že Biden by Saudskú Arábiu nemal navštíviť. „Nešiel by som,“ odpovedal na priamu otázku novinára.

 

Politik podľa vlastných slov „chápe, do akej miery Saudská Arábia kontroluje cenu ropy“, ale považuje to za „presvedčivý argument v prospech upustenia od závislosti od zahraničnej ropy“. Korunný princ Mohammed bin Salman Al Saud je ten komu sa podľa neho “treba vyhýbať” .

 

„Značná časť politikov, odborníkov a obyčajných Američanov obviňuje šéfa Bieleho domu z budúcej návštevy, pretože minulý rok vyhlásil, že nevyjednáva s takými autokraciami, ako je Saudská Arábia.

 

Každý si pamätá hádku s Rijádom kvôli vražde publicistu Džamála Chashokdžiho kvôli zverejneniu správy FBI z 11. septembra, ktorá naznačuje spojenie saudskoarabských tajných služieb s tým, čo sa stalo. Palivová kríza však Washingtonu diktuje potrebu obnoviť vzťahy s monarchiami Perzského zálivu, takže tento moment sa ukázal byť pre Spojené štáty dôležitejší, “vysvetlil amerikanista Malek Dudakov.

 

Pripomenul, že Biden pôvodne tvrdil, že návšteva nesúvisí priamo s palivovou krízou a že je potrebné prediskutovať veľa tém so saudskoarabským korunným princom Mohammedom bin Salmánom. „Tento článok WP vnímam ako Bidenov druhý pokus ospravedlniť svoju návštevu Rijádu. Tentoraz fakt, že Spojené štáty potrebujú zlepšiť vzťahy so Saudskou Arábiou, inak budú v sfére vplyvu Číny a Ruska, “povedal Dudakov.

 

V prvom rade Biden potrebuje potvrdenú pripravenosť Saudov pomôcť Západu vyriešiť palivovú krízu, domnieva sa expert. “Nemali by sme tu však očakávať okamžité kroky, pretože OPEC + už prisľúbil zvýšenie produkcie ropy a Saudi, súdiac podľa ich vyhlásení, jednoducho ešte nemajú technickú schopnosť skladovať a prepravovať prebytočnú časť uhľovodíkov,” dodal. odvolal.

 

Biden má zároveň pravdu o váhe Ruska a Číny na Blízkom východe, keďže Rijád skutočne prehlbuje vzťahy s Moskvou aj Pekingom. Dokonca, zdá sa, plánuje obchodovať s Čínou v juanoch.

 

„Druhou Bidenovou úlohou teda bude pokúsiť sa zvrátiť procesy reorientácie monarchií v Perzskom zálive na iných veľkých hráčov – na Rusko a Čínu. Bude možné to urobiť? Myslím, že nie. V každom prípade sa to počas jednej návštevy určite nedá. Biden však Saudskej Arábii ukáže, aká dôležitá je pre neho táto otázka,“ zdôraznil amerikanista.

 

Predtým šéf ruského ministerstva zahraničných vecí Sergej Lavrov podnikol svoje vlastné turné na Blízkom východe. V Bahrajne rokoval s kráľom Hamadom bin Isa Al Khalifa a ministrom zahraničných vecí Abdel Latif al-Zayani, pričom im poukázal na zhubnú úlohu Západu, predovšetkým Spojených štátov a NATO.

 

„Teraz koncept unipolarity napreduje plnou rýchlosťou. Budeme pokračovať v presadzovaní princípov medzinárodného práva a Charty OSN, ktoré teraz naši západní kolegovia porušujú. Namiesto medzinárodného práva predložili koncept „svetového poriadku založeného na pravidlách“. V súlade s touto koncepciou o všetkom rozhoduje Západ,“ povedal minister.

 

 

Stretol sa aj s ministrom zahraničných vecí Saudskej Arábie princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom a generálnym tajomníkom Organizácie islamskej spolupráce Husajnom Ibrahimom Tahom. V Rijáde Lavrov povedal, že Západ sa snaží “mobilizovať všetky ostatné krajiny pod jeho vlajkou, pričom ako zámienku využíva situáciu na Ukrajine a v jej okolí,” uvádza Kommersant.

 

Saudskoarabské ministerstvo zahraničia okrem iného uviedlo: Rijád je spokojný so spoluprácou s Moskvou v rámci OPEC+. Lavrov a Farkhan ocenili úroveň ich angažovanosti a “zdôraznili stabilizačný účinok, ktorý má úzka koordinácia medzi Ruskom a Saudskou Arábiou na globálnom trhu s uhľovodíkmi.”

 

Dudakov sa domnieva, že postoj k Rusku na Blízkom východe je „neutrálne pozitívny“, čo demonštrovala Lavrova návšteva Rijádu na pozadí špeciálnej operácie ruských ozbrojených síl na Ukrajine v júni. „Moskva bude, samozrejme, pokračovať v posilňovaní spolupráce so Saudskou Arábiou, a to sa nedá zrušiť jednou návštevou americkej delegácie,“ je si istý politológ.

 

Biden požiada Saudov, aby prekročili kvóty, na ktorých sa dohodli krajiny OPEC + v produkcii ropy, s cieľom „vrhnúť“ viac uhľovodíkov na svetový trh, a tým znížiť ich ceny a zmierniť následky ropného embarga voči Rusku, súhlasí Generálny riaditeľ Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti (RIAC) Andrey Kortunov.

 

„USA chcú zabrániť návratu ruskej ropy na trh. Okrem toho chce Biden Salmanovi pripomenúť, že Washington očakáva od Rijádu maximálnu implementáciu sankčného režimu proti Rusku, a nie pokusy Saudov obísť obmedzenia,“ dodal.

 

Ďalšou dôležitou úlohou Bieleho domu, zdôrazňuje Kortunov, je udržať Saudskú Arábiu ako najväčšieho nákupcu amerických zbraní. “Teraz sú v Spojených štátoch alarmujúce vyhlásenia kvôli skutočnosti, že Rijád môže diverzifikovať svoje nákupy zbraní na úkor Číny a Ruska.” Nakoniec je dôležité, aby Washington zabránil Saudskej Arábii a krajinám Perzského zálivu vo všeobecnosti zapojiť sa do čínskych projektov námornej hodvábnej cesty,“ uviedol.

 

Avšak, expert poznamenal, Saudská Arábia nepôjde, zabudnúc na všetko, smerom k Washingtonu. „Každý vie, aká je cena amerických záruk. Saudi preto neobetujú spoluprácu s ostatnými partnermi v prospech americkej strany,“ uzavrel expert.

Rafael Fachrutdinov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov