Stupor
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Rusi začali na Ukrajine používať elektromagnetické zbrane Stupor pre likvidáciu dronov

Rusko prvýkrát použilo elektromagnetické zbrane proti ukrajinským dronom počas špeciálnej operácie na ochranu Donbasu. Zdroj agentúry TASS uviedol, že táto skúsenosť bola úspešná. Zariadenia vykazovali vysokú účinnosť a okrem toho sa ukázali ako ľahko použiteľné.


 

 

Mechanizmus účinku zbrane je jednoduchý. Stačí namieriť na nepriateľský dron, spustením zariadenie ruší signál medzi operátorom a dronom, po čom je dron nútený pristáť na správnom mieste. Podľa najnovších údajov sa Stupor účinne používal v rôznych oblastiach špeciálnych vojenských operácií vrátane západnej časti Doneckej ľudovej republiky. Relevantnosť “Stuporov” sa stala obzvlášť dôležitou po výraznom náraste používania rôznych typov dronov v arzenáli ukrajinských síl.

 

Najnovšie protilietadlové raketové systémy Verba vstúpili do síl ruskej protivzdušnej obrany

 

Vývoj Stupora bol realizovaný špecialistami z Hlavného výskumného ústavu robotiky, technickej kybernetiky a mechatroniky. Komplex má dosah až 2 km. Sektor – 20 stupňov. Antidron nielen potláča komunikačné kanály medzi dronom a operátorom, ale blokuje aj prenos dát z jeho kamier a senzorov v reálnom čase.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov