38 Special
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Náboj 38 Special – prečo sa nazýva „38“ špeciál?

Prečo je náboj 38 Special definovaný ako “Special” a je uvádzaný ako kal.38, aj keď používa strelu kalibru .357? Medzi technickými a komerčnými označeniami nábojov je zvyčajne určitý rozdiel a náboj 38 Special sa nazýval „Special“ preto, aby sa zdôraznilo, že je lepší ako predchádzajúce náboje. Ale prečo práve“38″?


 

Zľava: .38 Short Colt,     .38 Long Colt,        .38 Special,      .357 Magnum

 

Podobne ako náboj kal.357 Magnum je odvodený od kal.38 Special predĺžením nábojnice, tak aj kal.38 Special je odvodený od kal.38 Long Colt, ktorý je zas odvodený od kal.38 Short Colt. Po skončení americkej občianskej vojny sa kal. 0,38 Short Colt používal na komorovanie pri prestavbách na revolver Colt Navy 1851, ktorého valcové komory mali priemer 0,374″, pretože v tých časoch zbraň musela vystreliť o niečo väčšiu strelu.

 

 

Navyše, keďže strela bola vtlačená do valca pri nabíjaní zbrane, tak aby sa zaistilo dokonalé utesnenie, strela samotná musela byť mierne predimenzovaná. Takže kal.0,36” mal priemer vnútorného valca 0,374”, ale akceptoval strely s priemerom 0,38”. Nová kovová nábojnica mala rovnaký priemer ako komora valcov a bolo potrebné použiť takú strelu, ktorá má rovnaký priemer ako nábojnica. (to je dnes vidieť v kal.22 LR), ktorá mala mazacie drážky na zabezpečenie správneho mazania a aby sa zabránilo znečisteniu hlavne.

 

To bolo nepohodlné, pretože tuk sa mohol zotrieť zo strely alebo sa znečistiť. Pri vývoji nového, výkonnejšieho náboja kal.38 Long Colt sa preto upustilo od tohto typu strely v prospech mazanej strely s menším priemerom (kal.357) s mazacími drážkami vloženými  do  nábojnice.

Dnes je náboj kal.38 Special použitý aj v historických replikách pôvodných revolverov zo starého západu, ako sú tieto dva modely Uberti
– konverzia Colt Navy 1851 Richards-Mason
– Colt 1872 Open Top.

 

Vývrt hlavne sa následne zmenšil a teraz bol meraný  medzi drážkami kal.36 , ale názov kal.38 zostal pre ľahšiu orientáciu. Zmenený späť na kal.357 bol až s príchodom novej oveľa výkonnejšej, bezdymovej nábojnice Magnum.

Ondrej Antolík

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov