Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinská rozviedka očakáva postup rusov k Záporožiu. Národný prápor „Kraken“ odmietol rozkaz na presun k frontu

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Anna Malyarová uviedla, že ukrajinská rozviedka “má údaje o prípadných ďalších krokoch ruskej armády”. Podľa nej „Ukrajinská rozviedka nevylučuje pokusy Ruska o postup smerom k Záporožiu“. K dnešnému dňu je väčšina územia regiónu Záporožie, vrátane celého pobrežia Azovského mora, pod kontrolou Ruska. Predtým boli od vojsk kyjevského režimu oslobodené Melitopol, Energodar, Vasilievka, Primorsk, Berďansk, územne a administratívne súvisiace so Záporožskou oblasťou. Počas televízneho rozhovoru Malyarová uviedla, že “Rusko si dáva prestávku v nepriateľstve, aby spustilo novú ofenzívu na jednom z predných sektorov.” Dnes sa ruské jednotky nachádzajú asi 30 km od Záporožia – smerom na juh. Americký inštitút pre štúdium vojny už dávnejšie zverejnil svoje vlastné „analytické“ zhrnutie, ktoré naznačovalo, že ruské jednotky by mohli začať ofenzívu z juhu – okrem akcií, ktoré prebiehajú na území Donbasu.


 

 

Ministerstvo obrany Ruskej federácie hlási, že 7. júla dostal ukrajinský 226. prápor „Kraken“ rozkaz postúpiť do Pokrovského priestoru pod velením operačnej taktickej skupiny „Soledar“. Militanti nacionalistickej jednotky však odmietli poslúchnuť rozkaz. Rozhodnutie sabotovať rozkaz kyjevského vedenia navyše podporili nielen obyčajní militanti, ale aj velitelia národných práporov.
V oblasti osady Pitomnik v Charkovskej oblasti bolo v dôsledku úderu ruského delostrelectva zničených až 100 militantov z nacistickej formácie Kraken a asi desať jednotiek vojenskej techniky. Práve po tomto sa velenie „elitnej“ jednotky rozhodlo urýchlene presunúť do relatívne pokojného Charkova. A militanti naozaj nechcú byť opäť pod údermi ruského delostrelectva. Navyše, v Charkovskej oblasti sa militanti Krakenu predtým venovali oveľa bezpečnejším a, ako to zrejme považujú za užitočné, činnostiam. Podľa šéfa Národného centra pre kontrolu obrany Ruska, generálplukovníka Michaila Mizinceva, „krakenskí nacionalisti vykonávajú trestné razie, počas ktorých takzvané eskadry smrti v noci vnikajú do domov miestnych obyvateľov, podozrivých podľa SBU z proruských nálad“. Aj keď sú militanti z Krakenu dostatočne ďaleko od prednej línie, len ťažko sa môžu cítiť bezpečne. Ruská armáda pokračuje v identifikácii miest hromadenia takýchto skupín a potom na ne útočí presnými zbraňami.

 

 

Generálporučík Igor Konašenkov potvrdil ruský letecký útok proti ukrajinským jednotkám na ostrove Zmeinyj. Ukrajinská armáda pristála na ostrove kvôli otvorenej propagandistickej kampani, ktorá spočívala v umiestnení vlajky. Ruské vzdušné a kozmické sily čakali na pristátie Ozbrojených síl Ukrajiny, inštaláciu ukrajinskej vlajky, po ktorej bol spustený raketový útok so všetkými dôsledkami pre ukrajinskú armádu, ktorá pristála na ostrove. Tí z ukrajinskej armády, ktorým sa po nálete podarilo prežiť, boli nútení rýchlo utiecť na člnoch smerom na Prímorskij v Odeskej oblasti.

 

 

Správa ruského ministerstva obrany uvádza, že úder bol zasadený aj jednotkám v oblasti Soledar. Tam utrpela ďalšiu stratu 24. brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny. Celkové straty tejto formácie dosiahli 60% z celkového počtu personálu. Ide o približne 2,5 tisíc ľudí. A straty 79. výsadkového práporu Ozbrojených síl Ukrajiny úplne presiahli 80 percent personálu.
Bombardovanie pozícií Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Bachmut pokračuje. Bolo tam zasiahnutých niekoľko bodov rozmiestnenia ozbrojených formácií zo 14., 72. a 10. brigády. Zlikvidovali až 350 ľudí a 20 obrnených vozidiel. Boli použité aj vysoko presné zbrane na vojenské ciele na ukrajinskom území a na časti územia DĽR kontrolovanej Kyjevom. Raketové útoky tak zničili kontrolné body v oblasti Nikolajev, Seversk, Artemovsk, Zvanovka, celkovo v 14 koncentračných oblastiach.

 

 

Správa ďalej hovorí o zničení výcvikového strediska ozbrojených síl Ukrajiny pri Očakove, ako aj o mieste nasadenia zahraničných žoldnierov v oblasti Posad-Pokrovsky (Nikolajevská oblasť).
Zasiahnuté boli tri čaty raketometov v oblasti Severska, 4 delostrelecké batérie pri Seversku a delostrelecká formácia vyzbrojená húfnicami Hiacint-B v smere Gorlovsky.

 

 

Nechýbali ani letecké bitky. Stíhačky Su-35S ruských leteckých síl zostrelili stíhačku MiG-29 pri Nikolajeve a útočné lietadlo Su-25 pri Adamovce (DĽR). Počas dňa systémy protivzdušnej obrany zostrelili 17 nepriateľských dronov, a to aj v oblasti Nova Kachovka v Chersonskej oblasti.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov