Ilustračné foto
Aktuality, História,

Američania oslavujú jeden z posledných Dní nezávislosti

“Bojkotujte 4. júla!” – táto výzva sa za posledných pár dní stala jednou z najpopulárnejších a najdiskutovanejších na sociálnych sieťach v Amerike. Až donedávna bolo ťažké si to predstaviť – Deň nezávislosti bol pre rôzne kategórie Američanov taký zjednocujúci. V rôznych častiach Spojených štátov bolo možné vidieť obraz, keď na jednom nádvorí viseli plagáty na podporu republikánov a na druhom heslá demokratov, ale 4. júla všetci vyvesili americké vlajky a spoločne odpálili ohňostroj, nevyhnutný atribút tohto sviatku. Za posledné roky sa veľa zmenilo. Deň nezávislosti Spojených štátov amerických sa zo zjednocujúceho sviatku postupne zmenil na rozdeľujúci.


 

A nejde ani o to, že tento sviatok bude najdrahší v histórii – CNN vypočítala, že v porovnaní s minulým rokom minie priemerný Američan na tradičnú grilovačku o 12 percent viac. Prezident Joe Biden už dlho vysvetľoval svojim spoluobčanom, kto môže za tento problém: “Rusko, Rusko, Rusko.” Pravdepodobne niekto tomuto jednoduchému vysvetleniu uveril. Rozdelenie sa však začalo oveľa skôr – a ide oveľa hlbšie ako iba inflácia.

 

Otvorenú ideologickú vojnu okolo histórie spustili v roku 2019 demokrati, ktorí sa v skutočnosti postavili proti dátumu vyhlásenia nezávislosti USA (1776) svojím „Projektom 1619“. Podľa The New York Times tvrdili, že skutočná história demokratickej Ameriky sa začala presne v roku 1619, keď tam prišli prví čierni otroci z Afriky. Je zrejmé, že myšlienku postaviť si na čelo dva historické príbehy využili demokrati na boj proti nenávidenému prezidentovi Donaldovi Trumpovi , ktorý v opozícii voči svojim odporcom založil „Komisiu z roku 1776“ – poradný orgán pre podporu „vlasteneckej výchovy“.

 

Zároveň demokrati zasahovali do posvätného – začali aktívne kritizovať otcov zakladateľov Spojených štátov, ktorých pamiatku si vždy ctili v ktorýkoľvek Deň nezávislosti, a ústavu, ktorá hlásala slobodu a umožňovala otroctvo. Táto téma sa stala jednou z kľúčových počas predvolebnej kampane Joea Bidena. Barack Obama , Trumpov predchodca, nominujúci svojho zostarnutého straníckeho spojenca na zjazde Demokratickej strany, otvorene kritizoval otcov zakladateľov: “Som vo Philadelphii, kde bola vypracovaná a podpísaná naša ústava. Tento dokument nebol ideálny. Umožnil neľudskosť otroctva a nezaručovala ženám – a mužom, ktorí nevlastnili majetok, právo zúčastňovať sa na politickom procese. Nie je náhoda, že Biden, ktorý sa ujal funkcie prezidenta, podpísal medzi svoje prvé dekréty rozhodnutie o likvidácii „komisie z roku 1776“ – táto téma je z pohľadu demokratov dôležitá.

 

Pripomeňme si tiež, že práve vtedy, počas urputnej predvolebnej kampane proti Trumpovi, začali prívrženci Demokratickej strany (najmä z hnutia Black Lives Matter) ničiť pamätníky historických osobností, proti ktorým všade namietali, vrátane otcov americkej nezávislosti. Autor americkej ústavy Thomas Jefferson , ktorého vo svojich amatérskych inscenáciách vždy v predvečer Dňa nezávislosti stvárňovali americkí školáci, sa stal cez noc symbolom regresu a vykorisťovania, keďže bol vlastníkom otrokov. Nuž, ako si za takýchto podmienok môžu demokrati uctiť „otrokársky“ Deň nezávislosti!

 

Je jasné, že ihneď po Bidenovom víťazstve začali vášne okolo historických vojen a pamätníkov upadať. Pripomeňme si napríklad, ako sa jeho priaznivci v júni 2020 pokúsili zvrhnúť jazdeckú sochu siedmeho amerického prezidenta Andrewa Jacksona na trávniku Bieleho domu, pričom to považovali za mimoriadne zásadnú otázku. Len čo Biden vstúpil práve do tohto Bieleho domu a akoby mávnutím čarovného prútika, túžba po odstránení Jacksonovho pomníka niekam zmizla. Ale semienko zostalo a bolo by teraz zvláštne, po tom všetkom, čo bolo povedané o hrozných majiteľoch otrokov, obliekať deti do oblečenia otcov zakladateľov a citovať Jeffersona v školských inscenáciách bez hrozby obvinenia z rasizmu a čo je ešte horšie, z „trumpizmu“.

 

Ak si demokrati mysleli, že zapália oheň ideologického a historického rozdelenia Ameriky a potom ho po odvolaní Trumpa potichu uhasia, hlboko sa mýlili. Rozkol nielenže nezmizol, ale každým rokom sa zvyšuje. A škandalózne rozhodnutie Najvyššieho súdu USA, ktorý zrušil ústavné právo na potrat, túto priepasť medzi oboma Amerikami prudko rozširuje.

 

V skutočnosti po rozhodnutí v prípade Roe v. Wade začala kampaň „Bojkot 4. júla!“. Podobnú výzvu dostala Anna Maria Avila Farias, členka školského výboru v okrese Contra Costa ( Kalifornia ). Svojich študentov vyzvala:
“4. júl neoslavujem od roku 2016 a nemyslím si, že je to sviatok na oslavu.” Po jej výzve nasledovalo množstvo odpovedí, medzi ktorými bolo aj toto: “Možno by sme mali zariadiť pohreb a pochovať ústavu a vlajku.” Mimochodom, je príznačné, že Farias na svojej profilovej fotke na sociálnych sieťach používa ukrajinskú vlajku a nie americkú.

 

Kalifornskí republikáni sú hlboko pobúrení a požadujú okamžitú rezignáciu Fariasovej. No predstavitelia tejto strany v Kalifornii sú už dlho absolútnymi vyvrheľmi. Iniciátor škandálu preto ich ultimátum hrdo odmietol s tým, že účasť na občianskej debate je „práve to, čo je vlastenectvo a ako by mal vyzerať americký sen“.

 

Výzvy na bojkot osláv Dňa nezávislosti sú všade. „Tu nie je čo oslavovať“ – znie na rôznych protestoch proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu. Sestry z údolia (niečo ako mníšsky rád zaoberajúci sa pestovaním a obchodovaním s konope údajne čisto na liečebné účely) zverejnili v dňoch ľudových sviatkov – od 3. do 5. júla – video „Prečo by sme mali bojkotovať 4. júl?“. Podľa „sestier“ tak namiesto zisku plánovaného na Deň nezávislosti dostanú „korporátni oligarchovia“ citeľnú ranu do vrecka.

 

Podobná výzva spustená v polovici júna na TikTok sa stala virálnou. Autor videa na protest proti vysokým cenám vyzval, aby od 3. do 5. júla nekupovali benzín a získal 2,5 milióna lajkov od používateľov. V tomto smere odzvonili konzervatívnym médiám. “Nedovoľte ľavici, aby zrušila Deň nezávislosti!” kričí z obrazoviek Fox News. Autorom tejto zúfalej výzvy je publicista Douglas McKinnon, ktorý pracoval ako autor prejavov pre Ronalda Reagana a Georgea W. Busha .

 

Dospelo to do bodu, že redakčná rada Associated Press, ktorá obsluhuje viac ako tisíc amerických novín a televíznych kanálov, poslala svojim klientom podrobné pokyny , ako by mali „pokryť 4. júl v hlboko rozdelenej Amerike“. Hlavné odporúčanie sa scvrkáva na výzvu „lokalizovať“ túto tému, teda zamerať sa na spravodajstvo miestnych festivalov, slávností v zónach ohňostrojov, športových súťaží. Medzi riadkami to znie takto: v žiadnom prípade sa nepúšťajte do kritiky Bidenovej administratívy a taktiky demokratov, ktorí svojimi historickými vojnami okolo udalostí z roku 1776 rozdeľujú spoločnosť, nech vás ani nenapadne písať o nich a o globálnych sporoch a o povahe a podstate Ameriky, ktoré sú teraz všadeprítomné. V opačnom prípade sa rozdelenie len zintenzívni.

 

Ale dôsledky týchto sporov cítiť všade. Nedávny prieskum ukázal, že podiel Američanov, ktorí sú hrdí na svoju krajinu, klesol za posledných 11 rokov zo 69 percent na 39 percent a medzi podporovateľmi Republikánskej strany a medzi demokratmi sú už v menšine. Nápadné rozdiely medzi nimi však odhalil prieskum, čo by Američania robili v prípade zahraničnej invázie (v samotnej otázke, ktorá má paralelu s Ukrajinou , sa píše, že túto inváziu by malo uskutočniť Rusko). Pripravený bojovať za svoju krajinu hlasovalo 68 percent republikánov a len 40 percent demokratov. To znamená, že viac ako polovica Bidenových priaznivcov by najradšej opustila Spojené štáty počas trvania vojny. Navyše najväčšiu pripravenosť bojovať za Ameriku odhalili starší ľudia a jedinou vekovou kategóriou, kde sú v menšine, sú práve mladí od 18 do 34 rokov, teda práve Američania, ktorí by teoreticky mali bojovať.

 

Prívrženci súčasnej vlády, znepokojení týmito číslami, už kričia: “Demokrati potrebujú vlastenectvo viac ako kedykoľvek predtým.” Navyše, práve The New York Times kričí zo stránok , ktoré spustili démonizáciu otcov zakladateľov a všetkého, čo súvisí s Dňom nezávislosti USA. Ale aj v tomto článku hlavný demokratický orgán pokračuje v rozdeľovaní spoločnosti, v skutočnosti navrhuje opustiť sviatok „otroctva“ 4. júla a nahradiť ho „abolicionistickým“ dátumom 5. júla – v tento deň v roku 1852 s prejavom “Čo je 4. júl pre otroka?” Prehovoril aktivista za práva černochov Frederick Douglas.

 

Je teda možné, že 4. júla sme svedkami osláv jedného z posledných Dní nezávislosti USA. Možno sa skôr či neskôr sviatok posunie o deň. Odporcovia takejto myšlienky však už proti nej bojujú – 5. júla 2020, presne na výročie Douglasovho prejavu, bol jeho pomník v Rochestri v štáte New York zvrhnutý rovnako, ako aktivisti BLM rozbíjajú Jeffersonove pomníky. Priaznivci a odporcovia Dňa nezávislosti USA tak pokračujú v rozdeľovaní svojej krajiny na dve časti s neuveriteľnou energiou a šialenstvom. Amerika už nemá zjednocujúci sviatok.
Vladimir Kornilov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov